Ezidilerin #ÇarşemaSor bayramı
Ezidilerin Meleke Tawisi’nin yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılan Çarşema Sor bayramı ya da Tausî Melek bayramı, dünyanın çeşitli yerlerine dağılan Ezidiler tarafından bugün kutlanıyor.
Ezidilerin kutsal bayramları olan Çarşema Sor, bugün kutlanıyor. Ezidiler için önemli bayramlardan biri olan ve baharı müjdelediğine inanılan Çarşema Sor, Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı Suriye Şengal’de olduğu gibi Almanya, Ermenistan, Türkiye gibi dünyanın farklı yerlerinde kutlanıyor.
Yıllardır Mezopotamya coğrafyasında Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan, dünyanın mayalandığı gün olduğuna inanılması dolayısıyla, doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi olan Çarşema Sor Bayramı, geçen yıl IŞİD’in Ezidilerin yaşadığı Şengal’e saldırması ve birçok Ezidi’yi katletmesi nedeniyle buruk kutlanıyor.
73. Ferman'a rağmen
HDP Diyarbakır milletvekili Ezidi Feleknas Uca da Çarşema Sor bayramını kutlayarak, bayramın Şengal’in yeniden inşası ve göç yollarına düşen binlerce Êzidînin topraklarına dönmesine vesile olmasını diledi. Uca açıklamasında “Son fermandan sonra Avrupa yollarına düşen, öldürülen, sularda boğulan, cenazelerine ulaşılamayan Êzidîlere rağmen, bugün Êzitxan’ın yaşamı Şengal dağlarında devam ediyor. Burada kendi kendilerini yöneten ve savunan Êzidîler, DAİŞ çetelerinin yakıp yıktığı Şengal’in yeniden inşası için mücadele ediyor. Evrenin oluşumunun tamamlandığı son gün, yaşamın başladığı ilk gün olarak kabul edilen Çarşema Sor, her yıl dünyanın her yerinde Êzidîler tarafından büyük bir coşku ve sevinç ile kutlanıyor. Şengal’i terk etmeyen halk, Êzidîlerin kutsal günü olan ÇarşemaSor’u bu sene yine Şengal dağlarında kutluyor. Çarşema Sor’un, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere DAİŞ çetelerinin elinde olan Êzidî halkının özgürleşmesini diliyor ve Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını kutluyorum” dedi.
HDP Mardin milletvekili Ezidi Ali Atalan da yayınladığı kutlama mesajında şöyle dedi: “Bütün insanlığın tanık olduğu utanç verici katliamlar, sürgünler ve son olarak 2014 yılında Şengal'de imha amaçlı yaşatılan ‘73’üncü Ferman’ Ezidi toplumunun başına neler geldiği bağlamında dramatik bir örnektir. Ezidi toplumunun inançlarını özgürce yaşayabilecekleri, hiçbir dışlanmaya uğramayacakları günlere kavuşmasını diliyor, gelecek bayramların Ezdîxan’da, Şengal’in direniş ve özgürlük mücadelesi ruhuyla kutlanması temennisiyle Çarşema Sor'u içtenlikle kutluyorum.”
Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü de bir mesaj yayınlayıp “Çarşema Sor’un, IŞİD’in elinde esir tutulan başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere tüm Ezidilerin özgürleşmesi ve bu vahşetten uzaklaşmak için göç yollarına düşen binlercesinin topraklarına dönmesine vesile olmasını diliyoruz. Tüm insanlık ailesini Ezidilere dayatılan bu 73’üncü kıyıma karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Çarşema Sor Bayramını kutlarken Ortadoğu coğrafyasının Ezidi halkı başta olmak üzere tüm halkların özgür, eşit ve barış içerisinde yaşayacağı günlere kavuşmasını umut ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Çarşema Sor nedir?
Ezidi inancında büyük bir yere sahip olan Çarşema Sor bayramını Nisan ayının 13'den sonra gelen ilk Çarşamba kutlanır. Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan ve Meleke Tawisi’nin yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılan Çarşema Sor dünyadaki bütün Êzidîler tarafından Kürtlerin yeni yılı anlamıyla Tausî Melek bayramı olarak kutlanır. Nisan ayının doğanın bütün güzelliklerinin bir arada olduğu, Mezopotamya'da kışın yaşanan zor yaşam şartlarının bittiği ve yaşama şartlarının doğa tarafından yaratılan imkanlarla kolaylaştığı ve bundan dolayı yaşama sıkı sıkıya sarılmaya başlanan ay olduğuna inanılır. Bundan dolayı Ezidiler Nisan ayını yılın gelini olarak görürler ve Nisan’da düğün yapmazlar. Yaşamın kaynağı ve rengi olarak görüldüğü için Çarşema Sor’da yumurtalar kırmızıya boyanır ve tokuşturulur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.