‘Erkek çocuklarına yönelik istismarlar aile tarafından gizleniyor’

‘Erkek çocuklarına yönelik istismarlar aile tarafından gizleniyor’
Çocukların cinsel istismara maruz bırakıldığını söyleyen YÇÇKDER Başkanı Nuray Usta, "Cinsel istismar vakalarının yüzde 95'i toplumdan gizleniyor"

Çocukların cinsel istismara maruz bırakıldığını söyleyen YÇÇKDER Başkanı Nuray Usta, "Cinsel istismar vakalarının yüzde 95'i toplumdan gizleniyor. Erkek çocukları genelde yakınları tarafından tecavüz ve cinsel istismara maruz bırakıldığı için aileler bunu açığa çıkarmıyor” dedi.

Çocuğa yönelik cinsel istismar her geçen gün artarken, çocuklar her alanda istismar edilmeye devam ediliyor. Çeşitli işlerde çalıştırılarak istismar edilen çocukların yanı sıra çocuğa yönelik cinsel istismar vakaları da azımsanmayacak kadar çok. Her ne kadar dönem dönem yansıyan raporlarla kimi veriler açıklansa da özellikle erkek çocukların uğradığı cinsel istismar vakaları kız çocuklarınkinden daha fazla saklanıyor. Trabzon’da bulunan Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği (YÇÇKDER) Başkanı Nuray Usta ve Eski Trabzon 3’üncü Asliye Ceza Hakimi Murat Aydın çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

 'TOPLUMDAN GİZLENİYOR'

 Toplumda erkek çocukların cinsel istismara maruz bırakılmasının gizlendiğinin altını çizen YÇÇKDER Başkanı Nuray Usta, “Çocuğa yönelik cinsel istismar her geçen gün artıyor. Cinsel istismar vakalarının yüzde 95'i toplumdan gizleniyor. Erkek çocukları genelde yakınları tarafından tecavüz ve cinsel istismara maruz bırakıldığı için aileler bunu gizliyor. Faili ifşa etmiyorlar. Toplumda erkek çocuklar tecavüze maruz bırakılmıyor diye bir algı var. Toplum bu gerçekle yüzleşmek istemiyor. İktidar istismar verilerini kamuoyu ile paylaşmıyor. STK’lara neden sayı verilmiyor? Sayıları bilmediğimiz için çoğu istismar vakası gizli kalıyor. Halbuki kız ve erkek çocukları tecavüze, istismara maruz bırakılıyor” diye konuştu.

 'ERKEK ÇOCUKLARIN REHABİLİTE EDİLECEĞİ BİR KURUM YOK'

 Cinsel istismara maruz bırakılan erkek çocuklarının barınacağı bir kurumun olmadığını vurgulan Usta, “Trabzon’da çocukların barınacağı bir yer lazım. Erkek çocuk istismara maruz kaldığında sevgi evlerinin misafirhanesine getiriliyor. Erkek çocukların rehabilite edileceği bir kurum yok şuan. Türkiye’de kız çocukları için bile Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) sayısı yeterli değil, fakat erkek çocukları için bu merkezler bile yok” diye belirtti.

 'REHABİLİTASYON ÇOK ÖNEMLİ'

 Kurumlarda kalifiye uzmanların çalıştırılmadığını belirten Usta, “Bazı kurumlarda bazen personel eksiği olabiliyor. Zamanla personel ihtiyacı karşılanıyor ama bu esnada gelen personelin kalifiye olmadığını biliyoruz. Çocuk Gelişimi Bölümü yeni mezun bir kişi personel olarak çocuk anneliği yapıyor. Bana göre kendi de çocuk. Kurumdaki çocukları nasıl rehabilite edebilsin. Yaşı gereği tecrübesi olmadığı için aldığı lise mezunu eğitimiyle bunu yapmaya çalışıyor. Lise mezunu eğitimiyle nasıl kalifiye olacak? İşin uzmanlarının kurumlarda çalışması gerekiyor. Bazı çocukların hafif, bazı çocukların ağır travması var. Çocuklara ilaç, sakinleştirici vererek rehabilite etmeye çalışıyorlar. Erkek çocuklar rehabilite edilmediği zaman suç işleyen bireylere dönüşebiliyor. Ayrıca madde kullanımına yöneliyorlar” dedi.

 'SORUNLAR ORTADADIR'

 

Çocuk Destek Merkezleri Yönetmeliğinin 29 Mart 2015 Tarih ve 29310 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Eski Trabzon 3’üncü Asliye Ceza Hakimi Murat Aydın, “Bu merkezler çocukların temel gereksinimlerini karşılamak, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli müdahaleleri gerçekleştirmek, aile ve yakın çevrelerine dönmelerini veya diğer sosyal hizmet modellerine hazır hale gelmelerini sağlamak üzere hizmet vermektedir. Yönetmelikte yer alan tanım, çocuklara hizmet veren kuruluşların tek isim altında toplanmasına rağmen ayrı ayrı yapılandırmayı sürdürmektedir. Suç mağduru çocuklar ile suça sürüklenen çocukların ayrı kurumlarda kalması yaklaşımına devam edildiği görülmektedir. Bu yaklaşım bazı çocuklar bakımından yerinde olabilirse de suça sürüklenen çocukların diğer çocuklardan ayrılıp bir araya getirilmesinin ve olumlu akran etkisinden uzaklaştırılıp olumsuz akran etkisine maruz kalmasının yaratacağı sorunlar ortadadır” ifadelerini kullandı.

 ‘ÇOCUKLAR İÇİN UYGUN HİZMET MODELLERİ OLUŞTURULMALI’

Trabzon’un bölge merkezi olma vasfı dikkate alınarak bölge için hizmet veren kuruluşlar oluşturulması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Trabzon Çocuk Destek Merkezleri'nde (ÇODEM) cinsel suç mağduru kız çocuklarına yönelik hizmet verilmektedir. Bu çocukların gebe olması veya çocuklu olması durumunda buradan hizmet alamamaktadırlar. Başka yerlere gönderilmektedir. ÇODEM’lere ilişkin genel esasları düzenleyen yönetmelikte merkezlerde; öncelikle 11-18 yaş grubu cinsel istismar mağduru çocuklar alanında ihtisaslaştırılması benimsenmiştir. Cinsel suç mağduru çocukların kız veya erkek olmasına göre bir ayrım yapılmamıştır. Cinsel suç mağduru olan erkek çocuklar bakımından ihtiyaç analizi yapılması ve bölgesel düzeyde hizmet veren bir merkez oluşturulması yerinde olacaktır. Bunun yanı sıra; suça sürüklenen çocuklar ile suç mağduru olan çocuklar için uygun hizmet modelleri geliştirilmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.