Emlak İlanlarınız İçin Kritik Son Gün, Bunları Yapmadıysanız Evlerinizi Satamazsınız!

Emlak İlanlarınız İçin Kritik Son Gün, Bunları Yapmadıysanız Evlerinizi Satamazsınız!
Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe güvenilirliği artırmak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek için yeni bir düzenleme getiriyor. "Doğrulanmış İlan" uygulaması, yarından itibaren kısmi olarak devreye girecek ve yıl sonunda tam olarak uygulanacak.

TİGRİS HABER - Yeni düzenlemeyle yalnızca yetki belgesine sahip emlakçılar emlak portallarında ilan verebilecek. Şu anda 70 bin emlakçı yetki belgesini almış durumda, 20 bin emlak ofisi ise bu belgeyi almak için başvuruda bulunmuş. Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, yıl sonuna kadar yetki belgesine sahip emlakçı sayısının 90 bine ulaşacağını öngörüyor.

E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme

Yeni sistemde, konutunu emlakçıya verecek ev sahibi, e-devlet üzerinden emlakçının Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirme işlemleri 3 ay geçerli olacak ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamanın dışında kalacak.

Yetki Kontrolü Olmadan İlan Yayınlanamayacak

Doğrulanmış ilanlar, özel bir logo ile işaretlenecek. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden taşınmaz yetki doğrulaması yapılacak ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden gerekli kontroller gerçekleştirilecek. Yetki belgesine sahip emlak işletmesinin numarası girilerek yetki süresi seçilecek ve portal, bu yetkiyi kontrol etmeden ilanı yayımlayamayacak.

Emlak Fiyatlarında Düşüş Bekleniyor

Yeni düzenlemenin sektöre olumlu etkiler yapması bekleniyor. Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan, uygulamanın bilgi kirliliğini azaltarak güven ortamı sağlayacağını ifade ediyor. Sahte ilanlar, fiyat manipülasyonlarına yol açabiliyor ve bu durum sektörde güven kaybına neden olabiliyor.

Gayrimenkul Uzmanı Cüneyt Ateş, yeni sistemle birlikte çok sayıda sahte ilanının portallardan kaldırılacağını ve bu durumun emlak satış ve kiralama fiyatlarında düşüşe neden olacağını belirtiyor. Uygulamanın, kayıt dışı emlakçılığı engelleyeceği ve gerçek olmayan ilanların sayısını azaltacağı öngörülüyor.

Kaynak:Odatv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum