Emekli Maaşlarına Ek Zam: 2 Milyon Emekli İçin Yeni Rakamlar Masada!

Emekli Maaşlarına Ek Zam: 2 Milyon Emekli İçin Yeni Rakamlar Masada!
3 Temmuz'da açıklanan emekli zamlarının ardından milyonlarca vatandaş bir kez daha açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildi. Kök maaşı 8 bin liranın altında olup hiç zam alamayacak olan emekliler için yeni formüller masaya kondu.

TİGRİS HABER - Düzenleme için Cumhurbaşkanlığı yönetiminde toplanacak kabine toplantısı bekleniyor. Peki, emekliler ek zammı ne zaman alacak?

emeklitl.webp

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri İçin Durum

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz ayı maaşında yüzde 24,73 zam oranıyla karşılaştı. Ancak en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak sabit kaldı.

emeklitl2.webp

Bu durum, kök maaşı 8 bin 20 TL'nin altında kalan 1,8 milyon emekliyi olumsuz etkiledi. Bu emeklilerin maaşları 10 bin TL'yi geçemedi ve zam oranı kök maaşla sınırlı kaldı. Hedef, en düşük emekli aylığına yapılacak ek zamla yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşının artırılması.

emeklitl3.webp

Ek Zam Ne Zaman Belli Olacak?

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekliye zam düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Henüz çalışma tamamlanmadı, etki analizine ilişkin raporlar çıkmadı. Bu yüzden toplanamadık. Hafta başı netleşebilir, açıklarız” dedi.

emeklitl4.jpg

Bu açıklama, toplantının bu günlerde yapılacağına işaret ediyor. Türkiye Gazetesi'ne göre, çalışmanın bu hafta yapılması öngörülen kabine toplantısında görüşülmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ek zammı, kabine toplantısı sonrası açıklaması bekleniyor. Toplantının ardından konunun TBMM'ye sunulması gerekecek.

emeklitl5.webp

Seyyanen Zam Yapılacak mı?

Toplantılarda kök aylığın artırılmasının emeklilerin lehine olduğu, ancak bu formülün en düşük primi ödeyenlerle yüksek prim ödeyenlerin maaşları arasında adaletsizliğe neden olabileceği görüşü belirtildi. Bu nedenle tüm emeklilere seyyanen zam verilmesi önerisi de masada. Ancak bu formülün hazineye getireceği ek yük nedeniyle sıcak bakılmadığı belirtiliyor.

emeklitl6.jpg

En Düşük Emekli Maaşı İçin En Güçlü Rakam

Sabah Gazetesi'ne göre, en düşük emekli maaşı için en güçlü formül, 6 aylık enflasyon rakamları doğrultusunda yapılacak artış. Kabaca yüzde 24,73'lük zam hesabına göre en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye yükselecek.

Masadaki Formüller

En düşük emekli maaşına zammın ne kadar olacağına ilişkin çeşitli formüller gündeme geliyor. İşte masadaki 3 seçenek:

  • SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı için 12 bin TL formülü.
  • 6 aylık enflasyon rakamlarıyla hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 12.500 TL olması.
  • Taslak metinde bulunması beklenen bir diğer rakam ise 13 bin TL. Buna göre hesap yapıldığında bütçeye aylık maliyetin 8 milyar TL'yi aşması bekleniyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.