“DTK'yi kadın eliyle yeniden inşa edeceğiz”
DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Özerkliğin inşasında yeniden yapılanmak üzere kongreye gitmeye hazırlanıyor. DTK çatısı altında bir araya gelecek olan kadınlar ise, kongre öncesi DTK binasında 3'üncü "Kadın Buluşması"nı gerçekleştirecek. DTK Kadın Meclisi, buluşmada HAK-PAR, KADEP, ÖSP, ESP, EMEP gibi siyasi parti ile farklı inanç ve etnik grupları, LGBTİ ile sivil toplum örgütlerinde yer alan kadınları bir araya getirmeyi planlıyor. Buluşmada, "DTK'de kadın kendini nasıl yapılandırmalı? Demokratik özerkliğin 8 boyutu ile nasıl örgütlenilmeli? Demokratik özerkliğin inşa boyutunda kadının önceliği nasıl sağlanır?" gibi konular üzerinden tartışmalar yürütecek.
Kadınlar, kongre öncesi buluşmalarında DTK kongresinde güçlü bir kadın yapısının temsilini oluşturarak, Demokratik Özerkliğin 8 boyutu (Siyasi, Hukuki, Öz savunma, Kültürel, Sosyal, Ekonomi, Ekoloji ve Diplomasi) üzerinde öncülük misyonu üstlenmek istiyor.
“DTK, istenen düzeyde kendini geliştiremedi”
DTK Kadın Meclisi Daimi üyesi Meral Güngör, DTK'nin 2007'den beri kurumsallaşmaya başlayan bir yapı olduğunu ve Kürdistani bir parlamento olma iddiası olduğunu söyledi. DTK'nin kurumsallaşmaya başladığı, çalışmalarını yürüttüğü bir dönemde 2009'la başlayan siyasi soykırım operasyonları ile "KCK" adı altında Kürdistan'daki siyasetin kıskaca alınarak boğulmaya çalışıldığına dikkat çeken Güngör, bu kıskaç altında DTK'nin da istedikleri düzeyde kendini geliştiremediğini belirtti.
“Parlamento içersinde güçlü bir kadın meclisi”
DTK'nin Kürdistan'daki halklara, gruplara, inançlara, kültürlere ulaşma noktasında ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Güngör, özellikle yeni süreçte, Ortadoğu'daki gelişmelerin hızlı gelişim seyrettiği, krizlerin yoğunlaştığı, halkların boğazlaştığı bir dönemde DTK'nin kendini yeniden yapılandırmasının acil bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını ifade etti. DTK kendini yeniden yapılandırırken, kadınların kendini örgütlenmemesinin söz konusu olmadığını belirten Güngör, "Bu coğrafyada en çok sesi kısılan, çalışmaları görünmez kılınan, kimlikleri, inançları, kültürleri ile birlikte boğulanlar kadınlardır. Dolayısı ile kurulacak olan Kürdistani Parlamento içersinde ifadesini bulacak güçlü bir kadın meclisi ihtiyacı her zamankinden daha yoğun olarak kendini hissettirmektedir" şeklinde ifade etti.
“DTK kadın eliyle yeniden inşa edilecek”
Var olan sorunların ve krizlerin derinleştiği mevcut dönemde, krizlerin çözümünün kadın eli ile ve kadının eşitlikçi söylemleri ile giderileceğini kaydeden Güngör, bu ihtiyaçtan kaynaklı olarak da DTK'yi kadın eliyle yeniden inşa edeceklerini, bunu da Kuzey Kürdistan'daki yapılar içerisinde yer alan kadınlara ulaşarak yapmayı hedeflediklerini aktardı. Siyasetten, kültürden, ekolojiden, ekonomiden, sosyal ve tüm alanlardan kendi rengi ile gelen kadınların, siyaseti şekillendirecek barışçıl dilini ortaya çıkarmasını öngördüklerini belirten Güngör, "Bu açıdan ayın 15'inde bir kadın buluşması gerçekleştireceğiz. Bu buluşma ile DTK genel kongreye gittiği zaman güçlü bir kadın yapısını ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kadınları DTK'de konumlandırıp, bir kadın meclisini oluşturup, yeniden bir meclisleşme ve örgütlü kadın alanını yaratma gayesiyle bu buluşmayı gerçekleştireceğiz" dedi. (diha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.