Diz Ağrısının En Önemli 3 Nedeni

Diz Ağrısının En Önemli 3 Nedeni
Diz ağrısı, merdiven çıkmak, çömelmek veya yürümek gibi günlük aktiviteleri kabusa dönüştürebilen bir durumdur. Uzmanından önemli açıklamalar

Diz ağrısı, merdiven çıkmak, çömelmek veya yürümek gibi günlük aktiviteleri kabusa dönüştürebilen bir durumdur. Ortopedi polikliniklerine en sık başvuru sebeplerinden biri olan diz ağrısı, hayatı tehdit etmese de kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde büyüme ağrıları ve travmalar nedeniyle diz ağrıları sıkça görülürken, 40-65 yaş arasında kıkırdak problemleri, 65 yaş sonrasında ise kireçlenme ön plana çıkmaktadır. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, diz ağrısının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. “Eğer ağrı 2-3 gün içinde geçmezse veya hareket kısıtlanırsa, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır” diyor.

1. Menisküs Yırtıkları

Dizdeki kaval ve uyluk kemikleri arasında yer alan C şeklindeki kıkırdaklar, menisküs olarak adlandırılır. Menisküs yırtıkları, aniden yapılan bükme ve dönme hareketleriyle oluşabilir ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Tedavi edilmediğinde eklem kıkırdağında hasara yol açarak kireçlenmeye ve kronik ağrılara sebep olabilir. Artroskopik yöntemlerle tedavi edilen menisküs yırtıkları, cerrahi müdahalelerle onarılmaktadır. Yırtığın tamir edilmesi ileride kireçlenme riskini azaltırken, hastaların ameliyattan sonra en az 4 hafta dizini koruması gerekmektedir.

2. Kıkırdak Hasarı

Yaş ilerledikçe veya fiziksel travmalar sonucunda eklem kıkırdaklarında hasar oluşabilir. Bu durum, diz ağrısına ve hareket kısıtlamasına yol açabilir. Kıkırdak hasarı tedavi edilmediğinde ilerleyebilir ve hastanın yaşam kalitesini düşürebilir. Tedavi seçenekleri arasında diz içi enjeksiyonlar, kıkırdak ilaçları ve cerrahi müdahaleler yer alır. Ancak kıkırdak hasarının tamamen iyileşmesi mümkün olmadığından, tedavinin amacı ağrıyı hafifletmek ve hastanın konforlu bir yaşam sürmesini sağlamaktır.

3. Kireçlenme (Osteoartrit)

Kıkırdak hasarının ileri aşaması olan kireçlenme, eklem kıkırdaklarının işlevlerini kaybetmesine yol açar. Kireçlenme genellikle dizlerde ağrı, sertlik ve şişlikle kendini gösterir. Tedavi edilmediğinde, hastalar günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyecek hale gelebilir. Kireçlenme tedavisinde eklem cerrahisi uygulanır. Diz protezi operasyonları sayesinde hastalar ağrısız bir şekilde yürüyebilir ve günlük yaşamlarına dönebilirler. Son yıllarda robot yardımlı protez cerrahisi ile daha uzun ömürlü protezler kullanılabilmektedir.

Diz ağrılarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında uzman tavsiyeleri ile sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz. Erken teşhis ve doğru tedavi, ağrıların ilerlemesini önleyerek hareket kabiliyetinizi korumanıza yardımcı olabilir.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.