VİDEO - Diyarbakır’ın üniversite mezunu ayakkabı boyacısı
Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
Üniversiteyi bitirdikten sonra iş başvurularından olumlu bir sonuç alamadı. O da Diyarbakır Hasanpaşa Hanı karşısındaki köşede kardeşleriyle birlikte baba mesleği olan ayakkabı boyacılığı ve tamirat işleri yaparak hayatını kazanmaya başladı. Ali Bozkurt, çocukluk hayalini ve yaşam serüvenini Tigris Haber Gazetesi’ne anlattı.
Beşi kız toplam on bir kardeşi olan Ali Bozkurt’un babası 65 yıl ayakkabı tamirciliği ve boyacısı olarak çalıştı. Mesleğini seçtiği babasının çocuklarını bu meslekten kazandığı parayla okuttuğunu, ona minnettar olduklarını söylüyor. Yaşlanan babasının iş yapamaz durumda olduğunu, evde dinlendiğini anlatan Ali Bozkurt, iş bulamayınca mesleği babalarından devraldıklarını ifade ediyor.
Çocukken tarihe olan merakından dolayı arkeolog olmak isteyen Ali Bozkurt, bu hayalini gerçekleştiremedi. Ali, liseyi bitirdikten sonra Mardin Artuklu Üniversitesi Elektrik Teknikerliği Bölümüne girdi. Okulu bitiren Ali mesleğiyle ilgili TEDAŞ, belediye ve çeşitli resmi kurumlara iş başvurusunda bulundu, ancak bu başvurularından olumlu bir sonuç alamadı.
Ali Bozkurt, okul ve iş serüvenini şöyle anlattı; “Referansım olmadığı için bütün başvurularım sonuçsuz kaldı. Bende baba mesleğine dönmek zorunda kaldım. Zorunlu olarak bu işi yapıyorum.”
Okudular, iş bulamayınca baba mesleğini seçtiler
Caddenin köşe başında sıralı oturanların kardeşi olduğunu söyleyen Ali Bozkurt, kardeşlerinden de kendisi gibi üniversite ve lise mezunu olduğunu anlatıyor. Günü birlik çalışan ve kazançları da günü birlik olan Bozkurt kardeşlerin neredeyse hepsi bu işi yapmaktadır. Babalarının 65 yıl ayakkabı tamir ve boyama işini yaptığı yıllar ile birlikte neredeyse aile boyu bir asırdır bu mesleği yapan Bozkurt ailesi, özellikle pandemi sürecinde, yasaklama ve kısıtlamalardan dolayı ciddi sıkıntı yaşadılar. Ali Bozkurt, Pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntılarını şöyle anlattı;
Pandemide ödemelerimizi yapamadık
“ Pandemi başladığı zaman 2,5 ay evde kaldık. Çalışamadık. Her hangi bir kaydım olmadığı için, hiçbir destek de alamadık. Bu dönemde maddi ve manevi olarak büyük bir sıkıntı çektik. Ödemelerimizi yapamadığımız için bir şekilde erteledik. Bu sıkıntımız halen de devam ediyor. Çünkü iş de yok.”
Ali Bozkurt, okuduğu, akademik eğitim gördüğü mesleğine ilişkin bir çalışma ortamı olursa, şimdi yapmak zorunda kaldığı, ayakkabı boyacılığını bırakıp, mesleğini yapıp yapmayacağını sorduğumuzda yanıtı; “Hiç tereddüt etmeden elbette” oluyor.
Kedisi hep yanında
Ali Bozkurt, yaptığı işin yanında dikkat çeken bir de kedisi var. Kedisini sokaktan sahiplendiğini ve kendisinden hiç ayrılmadığını belirterek; ” Sokak hayvanlarına bakıyorum. Sokak hayvanlarına bakmak güzel bir şeydir. Gittiğim her yere benimle geliyor. Neredeyse ayrılmaz bir parçam oldu. Sabah evden çıktığımda benimle birlikte buraya geliyor. Akşam eve gittiğimde de beraber eve dönüyoruz. Nereye gidersem benimle birliktedir “ diyerek, insanların hayvanlara karşı sevecen ve merhametli olması gerektiğini hatırlatıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.