Diyarbakır'ın kalbine hazine el koydu

Diyarbakır'ın kalbine hazine el koydu
Diyarbakır'ın kalbi niteliğinde olan ve kenttin en işlek parkı olan Koşuyolu Parkı'nın Maliye Hazinesi'ne devredildiği ortaya çıktı.

Valilik bünyesinde oluşturulan komisyonca İl Özel İdaresi'nden hazineye devredilen parkın ileride farklı bir kuruma devredilerek ranta açılmasına karşı belediye ise harekete geçti.

Diyarbakır'ın en işlek bölgesi olan Ofis semtinin yanı başında bulunan ve gün içerisinde binlerce kişinin dinlenmek için kullandığı Koşuyolu Parkı'nın Maliye Hazinesi'ne devredildiği ortaya çıktı. Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi sınırları içerisinde bulunan toplam 74 bin 344 metrekarelik alan, büyükşehir belediyesi yasasında yapılan değişiklikler sonucu İl Özel İdaresi'nin kapanmasıyla birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin tasarrufundan çıkarıldı. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 25 Mart 2014'te dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın başkanlığındaki Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından söz konusu parkın hazineye devredilmesi kararlaştırıldığı ortaya çıktı. Devir işlemlerinin tamamlanarak alanın tapusunun hazineye geçirilmesinin ardından, geçtiğimiz günlerde maliye yetkilileri söz konusu parkta bulunan 6 büfe ve bir kafeteryaya giderek, daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları sözleşmenin bundan sonra Maliye ile yapılması konusunda bildirimde bulundu. İşletme sahipleri konudan haberdar olmadıkları için duruma anlam veremezken, söz konusu uygulamanın yapılan devir işlemlerinin tamamlanmasıyla hayata geçirildiği kısa süre içerisinde anlaşıldı.

Bununla birlikte, önümüzdeki günlerde Maliye ile yeni bir sözleşme yapmak zorunda kalacak olan işletme sahipleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile daha önce belirledikleri sözleşme fiyatının üstünde bir rakamla yeniden sözleşme imzalamak zorunda kalacak.

kosuyolu-(3).jpg

Park ranta açılma tehlikesiyle karşı karşıya

Devredilen Koşuyolu Parkı'nın karşı karşıya kaldığı ve Diyarbakırlıları yakından ilgilendiren boyutu ise, söz konusu alan hakkında bundan sonra hazinenin tasarruf sahibi olmasından dolayı önümüzdeki dönemde bu alanın farklı bir kuruma devredilme riskinin olması. Hazinenin söz konusu alanı TOKİ gibi kurumlara devretmesi durumunda ise park tamamen ranta açılma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu durumda binlerce kişinin konakladığı ve kentin en işlek bölgesindeki park alanı, tamamen yapılaşmaya açılabilecek.

Belediye harekete geçti valilik suskun

Devir işlemlerinin karar altında alınmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi harekete geçerek, olası bir rant alanın yaratılmaması ve alanın park olarak kalmaya devam etmesi için harekete geçti. Söz konusu devir işlemlerine ilişkin valiliğe yazı yazan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, komisyonun devir kararı aldığı alanın belediyeye devredilmesi istendi. Ancak, valiliğe gönderilen yazının üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen belediyeye herhangi bir yanıt verilmedi.

Alanın 56 dönümü yeşil alandan oluşuyor

Devredilen parkın bulunduğu 54 pafta 23 ada 13 nolu parselin tamamı 74 dönümden oluşurken, bu kısmın 56 dönümlük kadar büyük bir kısmı tamamen yeşil alan park alanından oluşuyor. Alanın 11 dönümü imar yolunda kalırken, geriye kalan 6 dönümlük alanda parsel sınırları içerisinde okulun bulunduğu alandan oluşuyor.

 

İmar planında park olarak bulunan alanın yeşil alan olarak korunması ve ranta kurban gitmemesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, söz konusu devir işleminin tekrardan gözden geçirilmesi ve alanın belediyeye devredilmesi için önümüzdeki günlerde valilikle tekrardan temasa geçecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.