Diyarbakır’da su kesintileri, hastalıklara davetiye çıkarıyor!

Diyarbakır’da su kesintileri, hastalıklara davetiye çıkarıyor!
Diyarbakır’da yaz aylarına girilmesiyle birlikte artış gösteren planlı su kesintileri, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Kesinti nedeniyle hijyen koşullarının kötüleşmesiyle birlikte Diyarbakır’da ishal vakalarında artışın yaşandığı belirtildi.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon (DİSKİ) İşleri Genel Müdürlüğü’nce, içme suyunda tasarrufa gidilmesi ve çalışmalardan dolayı planlı su kesintileri devam ediyor. 24 saati bulan kesintiler hastalıklara davetiye çıkarmaya başladı. Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Asena, saatlerce süren içme su kesintilerinden dolayı çocuklardaki ishal vakaları artışına dikkat çekerek, yetkililerin su kesintilerini acilen çözüme kavuşturması gerektiği çağrısı yaptı.

Su kesintisi halk sağlığıyla ilgili riskleri ortaya çıkarıyor

Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Asena, Haziran ayının başından bu yana hemen hemen gün aşırı olarak yapılan su kesintilerinin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Su kesintileri sırasında halk sağlığıyla ilgili risklerin ortaya çıktığına dikkati çeken Asena, "Su kesintileri, bazı açılardan hiç su verememekten daha tehlikelidir. Su kesilince, şebekede vakum oluşur. Böylece şebekenin etrafındaki yüzeysel sular, bu kanalizasyon suyu bile olabilir, şebekenin içine emilir. Sonra tekrar su verilince bunlar musluklardan akmaya başlar" şeklinde konuştu.

"Suyun depolanması, halk sağlığını riske eder"

Asena, kesintinin hemen ardından musluklardan akan suda mikrobik kirlilik olabileceğini kaydederek, ishalle seyreden hastalıklar, Hepatit A, tifo, kolera ve dizanteri salgını yaşanabileceğini vurguladı. Kesinti nedeniyle insanların farklı kaynaklardan aldıkları suyu kullandıklarını ifade eden Asena, bu kaynakların başında mahalle çeşmeleri, kuyular ve su tankerlerinin geldiğini anlattı.

"Tankerlerdeki suyun dezenfekte edilmesi gerekir"

Tankerlerdeki suyun dezenfekte edilmesi gerektiğini aktaran Doç. Dr. Asena, şunları söyledi:

"Su kesintilerinin olduğu dönemde suyun her türden depolanması halk sağlığını riske eder. Su kesintisi sırasında insanların belediyelere güveni azalıyor. Herkes, su sorununa kendince çözüm için çeşitli türlerde depolama yapmaktadır. Arkasından bu depoların yarattığı riskler ortaya çıkmaktadır. Dairesine, apartmanına, kurumuna depo yaptıramayanlar, küvette, bidonda su depolamaya başlamaktadır. Bu ortamlarda bekletilen su, başlangıçta temiz olsa bile, iki gün beklediği zaman temizliğini kaybetmektedir. İçme-kullanma suyunda esas önemli olan arıtmadan tüketime dek suyun kesintiye uğramadan tüketicilere doğrudan ulaştırılmasıdır. Kesintinin olduğu günlerde kanalizasyonlara yeterince taşıma suyu akmadığından başta koku olmak üzere çeşitli riskler ortaya çıkar. Bütün bunlar bir arada değerlendirdiğinde kesintileri önlemek ve halk sağlığını korumak için yeteri kadar ve temiz içme-kullanma suyu sağlamaktan başka çare yoktur. Su kesintileri ve dönüşümlü su verilmesi, toplumun ruh sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Böyle dönemlerde toplumda dayanışma duygusu yok olur. Fırsatçılık, gemisini kurtaran kaptan duygusu hâkim olmaya başlar. Kişiler öncelik ve ayrıcalık kapmak ister. Susuzluk, saldırganlık duygusu yaratır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum