Diyarbakır’da kömür üreten kadınlar var
Norşin Öncel
TİGRİS HABER - Kadınlar, Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Dikyol köyünde, yılın sekiz ayı boyunca Orman İşletme Müdürlüğü’nden “Orman Sahalarını Gençleştirme Programı” kapsamında alınan izinle, belirlenen sahada kurulan ocaklarda odun kömürü üretiyor. Başka illerden Çermik Dikyol’a gelen ve geçimlerini mangal kömüründen sağlayan kadın emekçiler, zor ve uzun bir uğraş gerektiren işlerini el birliğiyle yapıyor.
Ailece çalışıp üretiyorlar
Dört yıl önce ailesiyle birlikte Mardin’in Mazıdağı ilçesi Sakızlı (Banqîr) köyünden gelip Çermik’in Dikyol köyünde, yol kenarında kurdukları çadır ve barakalarda yaşamaya başlayan odun kömürü emekçisi Aysel, yıl boyu köy ve şehir yaşamından uzak, dağ başında kurdukları baraka ve çadırlarda yaşadıklarını, mart ayından kasım ayına kadar odun kömürü üreterek geçimlerini sağladıklarını söyledi.
Kömür yapım süreci
Ormandan traktörler yardımıyla sahaya getirilen odunlar önce düzgün bir şekilde çatılıyor. Bu çatılan odunların üstü otla örtülüyor, otun üstü de toprakla iyice kapatılıyor, en üstte bırakılan delikten odunlar ateşe veriliyor, yaklaşık sekiz on gün kadar yanma gerçekleşiyor. Yanma bittikten sonra da yanmış kömür yığını bu defa naylonla kaplanıyor. Birkaç gün sonra da naylonlar kaldırılıyor, kömür soğumaya bırakılıyor. İyice soğumuş kömür çuvallara doldurularak çevredeki illerin pazarlarına gönderiliyor. Yığın şeklindeki her ocakta yaklaşık beş altı ton odun kömürü elde ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.