Diyarbakır’da doktora yönelik saldırıya tepki

Diyarbakır’da doktora yönelik saldırıya tepki
Diyarbakır'da sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları artıyor. Son olarak, Yenişehir Semt Polikliniği'nde bir hasta yakını tarafından görevini yapan sağlık personeline bıçaklı saldırı gerçekleştirildi.

Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - Amed Sağlık Platformu, Diyarbakır'da sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını kınayarak, bu durumun sağlık politikalarındaki sistematik sorunlardan kaynaklandığını belirtti.

Diyarbakır Yenişehir Semt Polikliniği’nde yaşanan bıçaklı saldırıya ilişkin açıklamada bulunan Amed Sağlık Platformu Genel Sekreteri Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Mustafa Tümerdem, sağlıkta şiddetin bir kez daha ne denli büyük bir sorun haline geldiğini vurguladı.

doktora-saldiriya-tepki-1.jpeg

Tümerdem, “Dün, Diyarbakır Yenişehir Semt Polikliniği’nde bir hasta yakını, görevini yerine getiren diş hastanesi personellerimize sözlü hakaretlerde bulunmuş, olay çıkmasını engellemeye çalışan hastane güvenlik görevlilerimiz ise saldırıyı engellemeye çalışırken bıçaklı bir saldırıya uğramıştır. Saldırıda güvenlik görevlisi hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralanmış ve tedavi altına alınmıştır. Bu tür olaylar, sağlıkta şiddetin geldiği noktayı ve sağlık çalışanlarının güvenliğinin ne kadar göz ardı edildiğini bir kez daha göstermektedir” dedi.

doktora-saldiriya-tepki-2.jpeg

Tümerdem, şiddetin sadece bireysel bir öfke patlaması olmadığının, aynı zamanda 20 yılı aşkın süredir uygulanan sağlık politikalarının, sağlık çalışanlarını değersizleştirerek şiddete zemin hazırladığının altını çizdi.

SAĞLIKTA ŞİDDET VE İHMALLER

Tümerdem, sağlıkta şiddetin halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, sağlık çalışanlarının yaşamlarının önemsenmediğini vurguladı. Tümerdem, “Son yaşanan saldırıda güvenlik kameralarının çalışmaması, sağlık emekçilerinin yaşamlarının ne kadar önemsenmediğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu durum, sağlıkta şiddetin önlenmesi için köklü bir değişikliğin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sağlıkta şiddet, sağlık politikalarının ve yönetim anlayışlarının sistematik bir sonucudur” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR”

Tümerdem, sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması için hastane idarelerinin sorumluluk taşıması gerektiğini belirterek, “Hastane yönetimleri, çalışanlarının güvenliğini sağlamak zorundadır. Tasarruf tedbirleri veya malzeme eksiklikleri, sağlık emekçilerinin yaşamlarını riske atacak bahaneler değildir. Sağlıktan tasarruf edilemez. Sağlık hizmetleri, toplumun en temel ihtiyacı olup, bu alandaki her türlü önlem, hem sağlık çalışanları hem de hastalar için hayati öneme sahiptir” dedi.

“TOPLUMSAL FARKINDALIK OLUŞTURULMALI”

Tümerdem, sağlıkta şiddetin sona ermesi için toplumsal bir farkındalık oluşturulması gerektiğini belirterek, “Sağlıkta şiddeti doğuran ve besleyen sebepler ortadan kaldırılmadıkça hiçbir sağlık çalışanı güvende olmayacaktır. Şiddet dilinden vazgeçilmesi, sağlık çalışanlarını değersizleştiren söylemlerden ve sağlık politikalarından bir an önce vazgeçilmelidir,” şeklinde konuştu. Ayrıca, MHRS randevu sistemindeki kaos, eksik personel politikaları ve hastalarla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren uygulamaların derhal terk edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tümerdem, hastanelere kesici, delici alet ve silahların girmesinin engellenmesi gerektiğini belirterek, "Bir an önce caydırıcı ve etkin yasal değişiklikler hayata geçirilmelidir" dedi.

SAĞLIKTA KÖKLÜ DEĞİŞİM ŞARTTIR”

Tümerdem, sağlıkta şiddeti sona erdirmek için köklü reformların yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Sağlıkta şiddet ve sistemin içsel problemleri, ancak köklü bir değişimle çözülebilir. Sağlık çalışanları olarak, yaşamlarımızın tehdit altında olduğu bu ortamı kabul etmiyoruz. Bu sağlık politikalarından vazgeçilinceye kadar, şiddet son buluncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.