Diyarbakır'da ‘Diyabet Farkındalık’ yürüyüşü

Diyarbakır'da ‘Diyabet Farkındalık’ yürüyüşü
Sur İlçe Sağlık Müdürlüğü, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla, farkındalık geliştirmek amacıyla ilçede yürüyüş düzenledi.

TİGRİS HABER - Sur ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, diyabetle hastalığına karşı farkındalığı artırmak ve sağlıklı yaşamın önemini vurgulamak amacıyla “Diyabet Farkındalık Yürüyüşü” düzenlendi. Ulucami'den başlayan yürüyüşe vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

Kaymakam'dan teşekkür
Sur Kaymakamlığı önünde sona eren yürüyüş kortejini burada Kaymakam Asım Solak karşıladı. Solak burada yaptığı açıklamada, Dünya Diyabet Günü vesilesiyle bir farkındalık yaratmak amacıyla Sur İlçe Sağlık Müdürlüğü ve birçok kamu kurumunun da katılımıyla bir yürüyüş tertip ettiğini ifade ederek, “Bu vesileyle güzel bir farkındalık oluştu. Ben yürüyüşe katılan tüm personellerimize, sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu yürüyüşünde diyabet hastalığına farkındalık sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

whatsapp-image-2024-11-14-at-16-29-40.jpeg
Doktor Yakut: "Günümüzün en önemli sağlık sorunu diyabet"
Kaymakamlıkla beraber yürüyüşü tertip eden Sur İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hacı Yılmaz Yakut, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “Yaklaşık 8 milyar olan Dünya nüfusunun % 8,8 i olan 705 milyon insanın diyabetli olduğu tahmin edilmekte ve her yıl 7 milyon kişi diyabet ve diyabete bağlı hastalıklardan ölmektedir. Diyabet başta kalp ve böbrekler olmak üzere damarları, beyni, gözleri ve birçok organı etkileyerek fonksiyonlarını bozmaktadır. Toplumda diyabet hastalığı başlamadan önce risk altındaki bireyler tespit edilip önlem alınırsa klinik olarak hastalığın gelişmesi önlenebilmekte ya da daha ileri yaşlara ertelenebilmektedir” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-11-14-at-16-29-42.jpeg"Tedbirlerle diyabetin önü alınabilir"
Diyabete yakalanma riskine karşı tedbirlerden söz eden Yakut, "Diyabete yakalanmada değiştirilebilir risk etkenleri olan beden kitle indeksinin dolayısıyla kilonun düşürülmesi, günde en az yarım saat egzersiz yapılması, her gün meyve–sebze yemesinin öğütlenmesi, tansiyon kontrolü ve tansiyonun düzenli tedavisi ile diyabet gelişme riski azaltılabilir. Bu durum toplumsal bir sorun olan diyabetin ve komplikasyonlarının azaltılmasını, insanların sağlıklı bir şekilde kaliteli yaşam sürmesini sağlayacaktır. Sağlıklı insan sağlıklı toplumları oluşturarak insan gücünün verimli kullanılmasını ve mutlu nesilleri oluşturacaktır. Ayrıca diyabetin tedavisine harcanacak paranın azalmasıyla ekonomik olarak İnsanların refah seviyesinin artırılmasına yönelik harcamalara daha fazla pay ayrılmasına sebep olacaktır. Lüzumsuz sağlık harcamaların önüne geçilmesini sağlayacaktır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.