VİDEO - Diyarbakır Tekstil sektöründen ‘İMDAT’ çağrısı: "Dayanacak gücümüz kalmadı"
![](https://www.tigrishaber.com/d/author/200_s.jpg)
Mehmet Sait BAYRAM
TİGRİS HABER - Güneydoğu Tekstil İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas, Diyarbakır'daki tekstil sektörünün alarm verdiğini açıkladı.
Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren 73 fabrikanın ve kent merkezindeki işletmelerin krizle mücadele ettiğini belirten Ayas, ekonomik sıkıntılar nedeniyle istihdam kayıpları yaşandığını vurguladı.
Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas, tekstil sektörünün bulunduğu durumu Tigris Haber’e değerlendirdi. İstihdam kayıpları yaşandığına işaret eden Ayas, “Dayanacak gücümüz kalmadı. 12 yıldır teşvik sistemi güncellenmedi; acilen destek şart” dedi.
İSTİHDAM DÜŞÜŞTE!
Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren 73 fabrikanın krizle mücadele ettiğini belirten Ayas, ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaklaşık 5 bin 860 olan işçi sayısının korunamadığını söyledi. İşten çıkarmaların kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Ayas, fabrikaların kapanma tehdidi altında olduğunu vurguladı.
“TEŞVİK SİSTEMİ GÜNCELLENMELİ”
Son teşvik sisteminin 12 yıl önce devreye girdiğini hatırlatan Ayas, bunun sektöre büyük katkı sağladığını ancak güncelleme yapılmadığı için yatırımcıların zorlandığını belirtti. SGK prim desteğinin önemine değinen Ayas, KOSGEB ve İŞKUR gibi kurumların daha fazla destek vermesi gerektiğini ifade etti.
İŞKUR DESTEĞİ AZALDI, KALİFİYE ELEMAN BULMAK ZORLAŞTI
Daha önce İŞKUR'dan personel desteği aldıklarını söyleyen Ayas, bu desteğin koşullarının değişmesi nedeniyle sektöre katkısının azaldığını belirtti. Kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını dile getiren Ayas, işe alınan personelin eğitiminin 6 ay ile 1 yıl sürdüğünü vurguladı.
"DİYARBAKIR TAM BİR TEKSTİL KENTİ OLABİLİR"
Tüm zorluklara rağmen Diyarbakır'ın tekstil sektörü için büyük potansiyel taşıdığını belirten Ayas, şunları ekledi: "Tarladan aldığımız pamuğu nihai ürüne dönüştürebiliyoruz. Boyama, kesim, baskı, nakış ve paketleme gibi tüm işlemler burada yapılabiliyor. Ancak sektörün yaşaması için acil destek şart."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.