Diyarbakır su tasarruf çağrısına uymadı: Kent genelinde kesintiler başladı
HABER : İLYAS AKENGİN
TİGRİS HABER - Yaklaşık bir ay önce basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, “Diyarbakır’da su seferberliği başlatıyoruz, her bir hemşehrimizden günlük sadece 10 litre su tasarrufu bekliyoruz. Suyumuzu dikkatli kullanmazsak kesinti yapmak zorunda kalacağız” çağrısı yaparak, konuya dikkat çekmişti. Kesinti uyarıları sonuç vermeyince DİSKİ kent genelinde dönüşümlü olarak kesintiye gitme karar aldı.
Kesintiler dönüşümlü yapılıyor
Kesintilerle ilgili Tigris Haber’e konuşan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, “Yaklaşık bir ay önce basın aracılığı ile bir seferberlik başlatacağımızı açıklamıştık. Bu kapsamda her bir vatandaşımızdan günlük sadece 10 litre su tasarrufu yapmalarını talep ettik. Ancak insanlarımız suyu bilinçsiz tüketmeye devam ediyor. Su ile serinleyenler var, sabaha kadar su ile site bahçesini sulayanlar var. Bu su hepimizin, suyumuzu bu şekilde heba etmemeliyiz. Her aileden 10 litre tasarruf bekledik. Ne yazık ki bu çağrımızın dikkate alınmadığını gördük. İstediğimiz sonucu alamayınca dönüşümlü olarak kent genelinde kesintiler yapıyoruz. Bunu yaparken hiçbir bölge ayrımı gözetmeksizin yapıyoruz. Villa’da oturandan da, gece kondu da oturan vatandaşlarımızdan da kesinti yapıyoruz. Deposu olan kesintiyi his etmiyor ama deposu olmayan bunu hissedebiliyor. Kesintileri de belirli saatler diliminde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kesintiler ne zaman bitecek?
Kesintilerin 10 litre tasarruf ve hava sıcaklığına bağlı olduğunu belirten Tutşi, “Şuan kentimizde hava sıcaklığı oldukça fazla. Durum böyle olunca su kullanma oranı artıyor. Ancak vatandaşlarımız tasarruflu su kullanırsa ve hava sıcaklığı 38’in altına düşerse kesinti olmaz. Kişi başı 150 litre su kullanmamız gerekirken bir kişi 300 litre su tüketiyor. Bu kadar su tüketimi dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu nedenle bulaşıklarımızı bir kere sudan geçirelim, balkonlarımızı her gün yerine 2-3 günde bir yıkayalım. Site bahçe sulamasını 20 dakika ile sınırlandıralım” şeklide konuştu.
2055 kadar su sorunu yok demiştiniz?
Barajlarda herhangi bir su sıkıntısının olmadığını kaydeden Tutşi, “Barajda herhangi bir su sorunumuz yok. Bizim su borularımız çok eski, yeteri kadar su gelmiyor. Şehre su taşıyan iki pompamız var, bu pompalar 24 saat çalışıyor ama yetmiyor. Bu nedenle Diyarbakır 2. Merhale İçme Suyu Projesinin ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor. Proje kentin en değerli hazinesi. Projenin ihalesi geçen yıl yapılmıştı, ancak tavsiye nedeniyle projemiz sarkacak gibi görünüyor. Yakında yeni ihalesi yapılacak” dedi.
Anzele suyu nerede kullanılıyor?
Anzele suyunu içme suyu olarak kullanmadıklarını dile getiren Tutşi, “Anzele suyu sağlıklı değil. Bunu içme suyunda kullanmıyoruz. Anzele suyu, Sur’daki çalışmalarda, itfaiye ekipleri ve hevsel sulamasında kullanılıyor.
Suyun çok fazla klorlu olması sağlık açısından bir risk oluşturur mu?
Bütün dünya ülkelerinde klor kullanıldığını hatırlatan Tutşi, “Klor kullanılmadığı zaman içtiğimiz su birçok hastalığı beraberinde getirebilir. Klorlama çalışmaları belirli kontroller dahilinde yapılıyor. Tüm dünyada bu uygulama var. Sağlıksız bir yöntem olsaydı tüm dünya bundan vazgeçerdi” diye konuştu.
Tutşi son olarak suyun tasarruflu kullanılması yönündeki çağrısını yeniledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.