Diyarbakır Sinema Ofisi’nden tarihi PTT binası için çağrı; ‘Sinema Müzesi olsun’
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi
TİGRİS HABER - Önceki gün Tigris Haber Gazetesi’nde "Diyarbakır’da Cumhuriyet ile yaşıt PTT binası kiraya verildi" başlığı ile yayınlanan haber büyük yankı uyandırdı. Diyarbakır’da faaliyetlerini sürdüren Sinema Ofisi, kiraya verilen ve önümüzdeki günlerde boşaltılması planlanarak, kafeye dönüştürülmesi beklenen Sur ilçesindeki 118 yıllık tarihi Balıkçılarbaşı PTT Şubesinin Sinema Müzesi olması için harekete geçti.
"Sinema Müzesi kurulması elzemdir"
Change.org üzerinden başlatılan kampanya ile ilgili yapılan açıklamada sinemanın, Diyarbakır'da 1950-1970 yılları arası, adeta nirvanasını yaşamış ve bunun bir göstergesi olarak da 1956 yılında Türkiye ve Balkanların en büyük sinema salonun Diyarbakır’da kurulduğu hatırlatılarak, "Sinemacıların göz bebeği halini alan şehirde onlarca filmin galası yapılmıştır. 1970’lere kadar 20'den fazla orta ve büyük ölçekli sinemanın olduğu Diyarbakır’da; yazlık ve küçük ölçekli sinemalarda hesap edildiğinde bu sayının 40’ı aştığı bilinmektedir. Kentin dokusuna 1920’lerde tam anlamıyla dahil olan sinema kültürü, 100 yılı aşkın bir süredir Diyarbakır'ın en önemli sanat parçalarından biridir. Bu kültürün bir getirisi olarak şehir, çok sayıda oyuncu, yönetmen, senarist, müzisyen ve yazarın yetiştiği doğal bir akademi haline gelmiştir. Ortadoğu’nun en özgün sanat merkezlerinden biri olan Diyarbakır’ın bu kimliğini görünür kılacak, sinemamızı ve sanatçılarımızı yaşatacak bir 'Sinema Müzesi' elzem olmuştur" denildi.
"PTT Şubesi Sinema Müzesi olsun"
Diyarbakır Sinema Ofisi Olarak, Diyarbakır’ın önemli sinema objelerinden olan 4 ayaklı minarenin de bulunduğu Yenikapı Sokakta boşaltılan PTT Şubesi binasının Diyarbakır Sinema Müzesi olarak işlevlendirilmesi gerektiği belirtilerek, "Başlattığımız bu kampanyayla sizleri Diyarbakır’ın Sinema Kültürüne sahip çıkmaya çağırıyoruz" denildi.
Baran: Sinema Kültürü Diyarbakır’da önemli bir yerde duruyor
Konu ile ilgili konuşan Diyarbakır Sinema Ofisi Koordinatörü Feyzi Baran, sinema kültürünün Diyarbakır’da oldukça önemli bir yerde durduğunu belirterek, "Özellikle Dilan Sineması ile birlikte 1950’li ve1970’lı yıllarda bu kültür Diyarbakır’ı çok farklı bir yere geldi. Diyarbakırlı sinemayı sevdi ve o yıllarda küçük ölçekli sinemalarla birlikte 40 yakın sinemanın olduğu kaynaklar tarandığı zaman anlaşılıyor. Diğer yandan çok sayıda sanatçı ve sinemacı bu kültürün içinde yetişerek sinemaya, fotoğrafa, müziğe başladı. Sinema sanatına dair oluşan bu kültürel birikimin, bir yerde gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması gerekmektedir. Diyarbakır Sinema Müzesi bu açıdan elzemdir" diye konuştu.
Diyarbakırlıları kampanyaya destek vermeye çağırdı
Diyarbakır’da çok sayıda mekânı tarayarak alan çalışmaları yaptıklarına değinen Baran, "Hareketli lokasyonları tercih ederek kentin Sinema hafızasının Turizm sektörüne de katkıları üzerinde çalışmalar yaptık. Diyarbakır’ın sinema ile de anılmasının şehrin marka değerine oldukça önemli katkılar sağlayacağının farkındaydık. Boşaltılan Sur PTT Binası bizim bu arayışımıza en güzel cevap oldu. Buranın Sinema Müzesi olarak işlevlendirilmesi kentin hem kültürüne hem ekonomisine ciddi katkısı olacaktır. Özelikle şunu demek istiyorum, bu bizim için çok önemli. Kurulmasını istediğimiz Sinema Müzesinin bize veya başkasına tahsisini değil kamusal olarak Kültür Bakanlığı veya Yerel yönetimler üzerinden işlevlendirilmesini talep ediyoruz. Diyarbakır’lıları kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Sinema Ofisi Kimdir?
Diyarbakır Sinema Ofisi, 2017 yılında İnisiyatif olarak kurulan, 2022 yılında dernek olarak faaliyet gösteren ve Diyarbakır'ın tarihi, kültürel mirası ile modern sinema anlatılarını birleştirmeyi hedefleyen bir sinema üretim ve tanıtım merkezidir. Ofis, bölgesel ve evrensel değerleri harmanlayarak ulusal ve uluslararası alanda tanınan filmler üretmiştir. Şimdiye kadar 13 özgün film projesine imza atan Diyarbakır Sinema Ofisi, bu projelerle 50'ye yakın ödül kazandı, 300'e yakın festivalde yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.