Diyarbakır Büyükşehir itfaiyesinin bir gününü takip ettik

Diyarbakır Büyükşehir itfaiyesinin bir gününü takip ettik
 Özel Haber
Diyarbakır merkez ile bağlı ilçe ve köyler günlerdir yangın vakalarıyla boğuşuyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ise yangınlara müdahale edebilmek için var güçleriyle mücadele ediyor.

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez ile bağlı ilçe ve köyler günlerdir yangın vakalarıyla boğuşuyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ise yangınlara müdahale edebilmek için var güçleriyle mücadele ediyor. İtfaiyeye bir günde şimdiye kadar görülmemiş şekilde 723 yangın ihbarı geldi.

diyarbakir-itfaiyesi-1.jpegTespit edilen 137 yangına ise anında müdahale edildi. Yangınlara müdahale de herhangi bir aksaklık yaşanmaması için Park ve Bahçelerin sulamasında kullanılan 28 sulama tankeri de itfaiyenin emrine geçici olarak verildi. Yangından yangına koşan itfaiye ekiplerinin hareketliliğini İtfaiye merkezinde takip eden Tigris Haber’e konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan, “İlk kez bir günde bu kadar aldık. Ve bir günde kadar yangın çıktı. Ekiplerimiz var güçleriyle çalışıyor. İtfaiyeye yeni araçların alınması için başkanlarımızın talimatıyla girişimler başlatıldı. İnşallah en kısa sürede İtfaiyenin tüm eksikliklerini gidereceğiz” dedi.

diyarbakir-itfaiyesi-4.jpeg

Diyarbakır çevre ilçe ve köylerinde son günlerde hemen her gün onlarca yangın çıkıyor. Havalarında ısınmasıyla birlikte yangın vakaları artarak devam ediyor. Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan yangınlarda ise 15 kişi yaşamını yitirdi.İtfaiye’den sorumlu olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan’ı son günlerde çıkan yangınlarla ilgili bilgi almak için dün sabah erken aradım ve öğleden sonra saat 16.00’da Belediye’de görüşmek için randevulaştık.Reşat Bakan 1994 yılından beri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin İtfaiye, Zabıta, Sosyal Hizmetler ve Ulaşım Dairesinde belirli periyotlarla görev yapmış biri. Yani Belediyecilik alanında deneyimli biri. Büyük ihtimalle bu deneyiminden dolayı yeni yönetim tarafından İtfaiyeden sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilmiş. Yani liyakat esas alınmış.

diyarbakir-itfaiyesi-8.jpeg

İTFAİYE MERKEZİNDE KONUMLANDILAR

Saat 16.00 gibi tekrar aradığımda ise “çok özür dilerim. Kentin çevresinde bir çok noktada yangın çıkmış. Koordinasyon için Kantar kesimindeki Bağlar İtfaiye merkezine geldim” dedi. Bunun üzerine bende oraya gittim. Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan, Park ve Bahçeler Daire Başkanı Erdoğan Dağdelen, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı İbrahim Yalçın, İtfaiye şube müdürleri Sabri Arslan ve Cevher Yaraşır ile birlikte Bağlar İtfaiye merkezinde yangınlara müdahalede herhangi bir aksaklık yaşanmaması için ekipleri sevk ve idare ediyordu. İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız ise, Diyarbakır’ın Çermik ile Şanlıurfa’nın Siverek ilçeleri arasındaki dağlık alanda çıkan büyük yangına müdahale etmek için ekiplerle birlikte Çermik’e gitmişti. Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan Diyarbakır’dan, İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız ise Çermik’ten yangınlara müdahale için ekipleri koordine ediyordu.

diyarbakir-itfaiyesi-2.jpeg

İHBAR ÜZERİNE İHBAR, YANGIN ÜZERİNE YANGIN..

Çok yoğun bir hareketlilik vardı. Çıkan yangınlarla ilgili ha bire Reşat Bakan ve diğer daire başkanlarına bilgi veriliyordu. Ekipler yangınlara zamanında ve etkili bir şekilde müdahale edebilmek için var güçleriyle çalışıyordu. Yangın söndürme araçlarının hemen hepsi yangın çıkan alanlardaydı. Saat 17.30 sıralarıydı. Yapılan yangın ihbarı sayısı o saat itibariyle 610’u bulmuştu. İtfaiye ekipleri 88 yangını tespit etmiş kimisini söndürmüş, kimisini ise söndürmeye çalışıyordu. Yani açıkçası ekipler yangından yangına koşuyordu desek yerinde olur. Herkes şaşkındı. Ben de öyle.

diyarbakir-itfaiyesi-6.jpeg

Bana çay ikramı yapılırken bir tabak içinde birde Diyarbakır çörekleri geldi. Saat 17.00 olmasına rağmen aşırı yoğunluktan dolayı henüz yemek yememişlerdi. Reşat Bakan ve ekibi ha bire gelen yangın ihbarları ve müdahale edilen yangınlarla ilgili bilgi alıyor, telefonla ekip amirleriyle görüşüyor bazen bitişikteki yangın araçlarının bulunduğu alana gidip orada hazır kıta bekleyen ekiplerle görüşüyordu.

diyarbakir-itfaiyesi-5.jpeg

BAHÇE SULAMASINDA KULLANILAN SU TANKERLERİ DE İTFAİYENİN EMRİNE VERİLMİŞ

Bu arada İtfaiye merkezindeki Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait su tankerleri dikkatimi çekti. Yangınlara müdahaleden dönen tankerlerden biri alana giriyori su dolu olan bir diğeri ise aceleyle yangın alanlarına gidiyordu. Su tankerlerini sorduğumda Reşat Bakan, “şu anda yangın söndürme araçlarımızın hemen hepsi sahada.Yani yangın söndürmede. 2-3 tane kalmış. Ancak onlar merdivenli ve yüksek katlı binalardaki yangınlar için duruyor. Yangınlara müdahalede geç kalınmaması ve anında müdahale edilmesi için Park ve Bahçelerin sulanmasında kullanılan Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na ait 28 sulama tankeri de başkanlarımızın talimatıyla İtfaiye’nin emrine geçici olarak verildi. Özellikle arazilerde çıkan yangınlara zamanında ve etkili bir şekilde müdahale etmede kullanıyoruz. “ dedi.

diyarbakir-itfaiyesi-9.jpeg

YANGIN FURYASI..!!

Saat 17.45’e kadar İtfaiye merkezinde kalarak yangınlarla ilgili gelişmeleri orada takip ettim, Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan’dan da çalışmalarla ilgili bilgi aldım. Diyarbakır ve çevresinde son yıllarda görülmemiş oranda yangın vakası yaşandığını dile getiren Reşat Bakan, bu yıl kendilerini bir “Yangın Furyası” nıniçinde bulduklarını söyledi. Reşat Bakan, “bugün saat 17.30’a kadar aldığımız yangın ihbar sayısı 610, tespit edip müdahale ettiğimiz yangın sayısı ise 88. Ekiplerimiz bu saate kadar 88 yangının kimisini söndürüldü, bazı arazilerde ise söndürme çalışmaları halen devam ediyor. Maalesef son günlerdeki bu yangınlarda can kayıplarımız da oldu. Gerçekten çok üzüntülüyüz. Ölenlere Allah rahmet eylesin. Kalanlara Allah sabır versin. Yaralılarımıza de bu vesileyle acil şifa diliyorum. Şu anda bizim bütün araçlarımız dışarda. Yani yangınlara müdahale ediyor. Çevre Koruma Daire Başkanımız ve Park ve Bahçeler Daire Başkanımızla İtfaiye daire başkanlığı merkezindeyiz. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’nın 28 su tankerinide İtfaiyenin emrine çektik ve hepsi şu anda yangınlara müdahale ediyor. İtfaiye daire başkanımız şu anda Çermik’te. Çermik kırsal kesimindeki yangınlara müdahale ediyor . Çok ciddi yangın vakaları var. Sadece Diyarbakır merkezli değil Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinin Karasungur bölgesindeki yangına müdahale için de araçlarımızı gönderdik” dedi.

diyarbakir-itfaiyesi-10.jpeg

“ANIZ YANGINLARINA MÜDAHALE İÇİN UYGUN ARAÇLAR ALINACAK”

İtfaiye teşkilatını araç gereç bakımından güçlendirmek için Belediye Başkanlarının talimatıyla girişimlerin başlatıldığını belirten Reşat Bakan, “Kırsal kesimde, dağ bayırda çıkan anız yangınlarına mevcut itfaiye araçlarımız ile müdahale etmek bayağı güç ve bunun farkındayız. Ama şu anda sayın başkanlarımızın talimatıyla anız yangınlarına müdahale edebilecek araç alımı için girişimler başladı. İlgili firmalara ile görüşme halindeyiz. En kısa sürede Diyarbakır’da anız yangınlarınaseri bir şekilde müdahale edebilecek donanıma sahip araçlarımızı kente kazandıracağız. Halkımızın yangınlarda görebileceği zararları en aza indirebilmek için çabalıyoruz. Sabahtan beri itfaiye binasındayım ve ha bire yangın ihbarı geliyor. Şimdiye kadar bu denli yoğun ihbar ve yangın vakası görmedik. Seri bir şekilde ekipler yangın mahalline intikal ediyor. Yangınları en az zararla sonlandırmak için çabalıyoruz” diye konuştu.

diyarbakir-itfaiyesi-11.jpeg

SAAT SAAT DEĞİŞEN RAKAMLAR

Röportajdan sonra gece saat 21.00’da İtfaiye merkezindeki izlenimlerimi yazmaya başladım. Yazdığım yangın ihbarı sayısı ve müdahale edilen yangın vaka sayısı sürekli arttı. Yani rakamları sürekli değiştirmek zorunda kaldım. Saat 22.30’da Diyarbakır itfaiyesine yapılan yangın ihbarı 673’e müdahale edilen yangın ise 118’e ulaşmıştı.

diyarbakir-itfaiyesi-12.jpeg

Saat 23.50’de yazıyı tam sonlandıracaktım ki, itfaiyeden tekrar rakamlar geldi. Dünkü son rakamlar şöyleydi. 26.06.2024 tarihinde Diyarbakır itfaiyesine yapılan yangın ihbarı sayısı 723. Bu ihbarlardan yola çıkarak itfaiye ekiplerinin netleştirip müdahale ettiği yangın sayısı ise 137’ydi. Bir günde tam 137 yangın vakasına müdahale edilmişti. Bu çok büyük bir rakam. Diyarbakır İtfaiyesinin işi çok zor. Herkesin bu yangınlar konusunda çok dikkatli olması gerekiyor.

diyarbakir-itfaiyesi-7.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum