Diyar Gaz’da yazılım sorunu
Ali Abbas Yılmaz / Özel haber
Diyar Gaz’ın 2 yıl önce değişen yazılım sisteminin bazı bölgelerde arıza vermesi nedeniyle sorun yaşandı. Vatandaşlar PTT ve ilgili bankalar yerine faturalarını Diyar Gaz’da ödemek zorunda kaldı.
Vatandaşların yazılım sisteminden kaynaklı yaşadığı sorunlara dair görüşlerine başvurduğumuz Diyar Gaz Genel Müdürü Mehmet Salih Deniz, yaşanan sorunun genel bir sorun olmadığını, istisnai olduğunu ve söz konusu durumun ise yazılım sisteminin tam oturmadığından kaynaklı yaşandığını belirtti.
75 bin yeni sayaç takıldı
Yazılım sisteminden kaynaklı sorun yaşayan vatandaşların sayısının haftada bir ikiyi geçmediğinin altını çizen Deniz, Diyarbakır’da Doğalgaz sayaçlarında yaşanan bir başka soruna dikkat çekti. Eski Doğalgaz sayaçlarının kolay müdahale edilebilir olduğunu belirten Deniz, “Biz Diyarbakır’da 75 bin Doğalgaz sayacı ücretsiz olarak kendi bütçemizden değiştirdik. 75 bin Doğalgaz sayacının bize maliyeti 5.5 milyon TL’yi buldu. Neden değiştirdik, çünkü bu sayaçlar dışarıdan çok kolay müdahale edilebilen sayaçlardı” şeklinde konuştu.
Diyar Gaz Genel Müdürü Mehmet Salih Deniz’e Diyarbakır’ın Diclekent semtinde Doğalgaz abonelerinin, yazılım sisteminden kaynaklı yaşadıkları mağduriyeti sorduk.
Kimi vatandaşların adres bilgilerinin yazılım sisteminden kaynaklı bankalarda ya da PTT şubelerinde görülememesi ve vatandaşların faturalarını Diyar Gaz’a giderek ödemek zorunda kalmalarıyla ilgili yaşadıkları sorunlara açıklık getiren Diyar Gaz Genel Müdürü Mehmet Salih Deniz’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:
‘Yazılım sisteminden kaynaklı oluşan sorun genel değil istisnaidir’
“2 yıldır yazılım sistemimizi değiştirmişiz. Tabii ki, bir yazılım sisteminin oturması için belli bir zaman dilimi geçmesi gerekiyor. Yazılım sistemi canlıdır ve sürekli olarak işlem yapmaktadır. Bazen işlemler sırasında donmalar yaşanabiliyor. Yazılım sistemimizde tek tük aksamalar yaşanıyor ama tabii ki, bu genel bir sorun değildir. Her gün tahsilatları kontrol ettiğimizde bizim Diyar Gaz bankolarında da zaman zaman en fazla birkaç tane abonenin bankalarda ya da PTT’de faturaları görülemediği için buraya getirip yatırdıkları oluyor. Yazılım sisteminden kaynaklı zaman zaman böyle sorunlar oluşabiliyor ama dediğim gibi bu genel bir sorun değil istisnai durumlardır. Yazılım sisteminden kaynaklı oluşan bir sorun nedeniyle faturasını Diyar Gaz’dan yatırmak zorunda kalan abone sayısı öyle abartıldığı gibi binlerce değildir.
‘Yazılım sisteminden dolayı sorun yaşayan abone sayısı haftada bir ikiyi geçmez’
Eski yazılım sisteminde 100 bin civarında bir abonemiz vardı, şimdi ise 135 bin aboneye ulaştık. Tabii ki, eski yazılım sisteminden yeni sisteme geçişlerde tek tük sorunlar yaşanabiliyor. Bankalar da kendi yazılım sistemlerini yenilediler ve zaman zaman entegrasyonda bazı sıkıntılar olabiliyor. Bazı abonelerimizin bilgilerini göremedikleri oluyor ama bu genel bir durum değildir. Bizim sistemimizde görünmeyen hiçbir abone yok ama dediğim gibi bankalarda ya da PTT’de bazen sistemde tek tük sorunlar çıkabiliyor. Şuan sistem oturmuş gibi ama arada bir de sorunlar oluyorsa bunu da yazılım firmasına bildiriyoruz. Sonuçta toparlarsak söz konusu sorunu yaşayan vatandaş sayısı haftada bir ikiyi geçmez. Günlük hesap kontrollerine göre, bankada ya da PTT’de faturası görülemeyen faturalarını Diyar Gaz’da yatıran abonelerden tahsil edilen miktar 500 TL civarında oluyor. Yani bu rakamın 1000 TL’yi geçtiği pek olmuyor. Günlük 1 milyon TL’den fazla tahsilatı olan bir kurumuz ve günlük 500 TL gibi bir rakam öyle abartılacak bir miktar da değildir.
‘75 bin Doğalgaz sayacının bize maliyeti 5.5 milyon TL’
Biz Diyarbakır’da 75 bin Doğalgaz sayacı ücretsiz olarak kendi bütçemizden değiştirdik. 75 bin Doğalgaz sayacının bize maliyeti 5.5 milyon TL’yi buldu. Neden değiştirdik, çünkü bu sayaçlar dışarıdan çok kolay müdahale edilebilen sayaçlardı. Tanınmış, meşhur bir markanın sayacıydı ama kimi aboneler bu sayaçları basit bir şekilde durdurup kaçak gaz kullanabiliyorlardı. Tabii ki, söz konusu bu durumu önce sayaç firması ile görüştük ve kolayca müdahale edilebilindiği bilgisini onlarla paylaştık. Şimdi Doğalgaz sayacına müdahale çok tehlikeli bir iştir. Yani, sadece müdahale eden kişiyi değil, çevredeki herkesi tehlikeye sokan bir durumdur. Çünkü herhangi bir gaz kaçağında biriken gazın oluşturacağı tehlike sayaca müdahale eden aboneyle sınırlı kalmıyor.
‘Yeni sayaçlardan dolayı mahkemelik olduk’
Tabii biz bu sayaçları değiştirdiğimizde kaçak gaz kullanımının da önüne geçmiş olduk. Hata sayaçları değiştirdiğimiz için bizi şikayet eden abonelerimiz dahi oldu. Bazı aboneler daha önceki sayaçların daha az gaz sarfiyatı yaptığını oysa yeni takılan sayaçların daha çok gaz sarfiyatına neden olduğunu iddia ederek bizi hakem heyetine şikayet etmişler. Haliyle yeni sayaçlardan dolayı biz hala mahkemelik durumdayız. Biliyorsunuz, Diyarbakır gibi bir yerde elektrikte %75’ler civarında bir kaçak kullanım var ve bu tüm vatandaşların cebine yansıyor. Biz de PDK’ya bu durumu bildirdik ve Doğalgaz sayaçlarına kolayca müdahale edilebildiğini izah ettik. Eğer bu sayaçları değiştirmezsek ileride elektrikte yaygın olarak yaşanan kaçak kullanım Doğalgazda da olur, %50’leri bulur diye değerlendirdik. Yine Diyarbakır’da sudaki kaçak da azımsanmayacak düzeydedir ve %55’i bulmaktadır. Tabii burada işin ekonomik külfeti bir yana asıl olarak toplum yaşamına hayati riskler oluşturmaktadır. Bir Doğalgaz sayacına yapılan müdahale ile oluşabilecek en küçük bir sızıntı bütün bir binada gaz birikimine neden olur ve en ufak bir kıvılcımda tüm binayı havaya uçurur.
‘Değiştiremediğimiz 20 kadar sayaç var’
Biz böyle bir durumun yaşanmasının önüne geçmek için 75 bin doğalgaz sayacını değiştirmekten geri durmadık. Ancak bazı vatandaşlarımıza bu durumu bir türlü anlatamadık, kimi vatandaşı ikna etmekte zorlanınca polis zoruyla sayacı değiştirmek zorunda kaldık. Hala Diyarbakır’da değiştiremediğimiz 20 kadar sayaç bulunmaktadır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.