DİSKİ Eğil’de içme suyunu arıtarak veriyor
Yılda 630 bin 720 metreküp suyun üretildiği ve arıtıldığı İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi’nde su, laboratuvarda günlük ve haftalık analizlere tabi tutuluyor.
Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, 1 Nisan 2014 itibariyle hizmet alanına giren Eğil’de açtığı şubede 25 personelle hizmet üretiyor.
İller Bankası tarafından yapılan, Büyükşehir Yasası’yla işletmesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne devredilen İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi’nde ve ilçeye bağlı mahallelerde çalışmalarını yürüten 25 personel, Eğil sakinlerine suyun temiz bir şekilde 24 saat verilmesi için geceli gündüzlü çalışıyor.
Saniyede 20 litre suyun arıtılarak verildiği tesiste, günde 1728 metreküp, ayda 52 bin metreküp, yılda 630 bin 720 metreküp su üretiliyor. Eğil’in merkezdeki Yenişehir, Gündoğuran ve Kale mahalleleri İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyu içiyor. Merkezdeki Dere Mahallesi ile birlikte 50 kırsal mahallenin suyu ise kuyulardan veriliyor.
Su nasıl arıtılıyor?
İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi’ne Eğil suyunun geliş aşamaları şöyle gerçekleşiyor: Su, önce baraj göletinden pompa aracılığıyla 50 metreküplük su deposuna saniyede 20 L/sn su pompalanmak suretiyle iletiliyor. Su, depodan yine 75 Kw’lık yatay milli pompalarla 22 metre yükseklikteki İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi’ne 2 bin 230 metrelik terfi hattı vasıtasıyla ulaştırılıyor. Tesiste arıtma işlemlerinden geçen su, daha sonra 300 metreküplük iki ayrı su deposuna ulaştırılıyor. Depolardaki suyun macerası ise 40 kilometrelik içme suyu şebekelerinden şehrin musluklarından akması ile sona eriyor. Böylelikle baraj gölünden, depoya, oradan tesise ve iki ayrı depodan da şebekeler aracılığı ile musluklara iletilen suyun hikayesi tamamlanmış oluyor.
Laboratuarda günlük ve haftalık analizler yapılıyor
Eğil suyu ayrıca günlük ve haftalık analizlere de tabi tutuluyor. İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi’ndeki laboratuarda günlük; demir, alüminyum, mangan, klor, ph, sıcaklık, iletkenlik, bulanıklık, alkanlinite, koku ve renk analizleri yapılıyor. Haftalık olarak ise nitrit, nitrat, fosfat, amonyum, su sertliği (magnezyum, kalsiyum, Dh) yapılıyor ve buna ek olarak şebeke hattının en uzak noktalarından haftada bir kez genel ölçüm, haftada 2 kez de bakiye klor ölçümü yapılıyor. Aylık olarak da DİSKİ Genel Müdürlüğü Su Kontrol Laboratuvarı’na numune gönderilerek kimyasal ve biyolojik analizler gerçekleştiriliyor.
Bakım ve onarımlar tamamlandı
Bir adet vidanjör, 1 adet traktör, 1 adet kepçe, 1 adet su tankeri ve 25 personelle hizmet yürüten DİSKİ Eğil Şubesi, tüm kırsal mahallelerdeki 64 adet su kuyusunun ve su depolarının bakım ve onarımlarını tamamladı. Abonelendirme çalışmalarını yürüten ve içme suyu şebekelerindeki arızalara anında müdahale eden Eğil Şubesi ekipleri, Eğil merkezdeki 40 kilometrelik içme suyu şebekesi ile kırsal mahallelerdeki toplam 136 bin 223 metrelik içme suyu şebekesini sağlıklı ve işler tutmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Haber: Ali VURANEL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.