DEVA Partili Merdanoğlu'dan Vali ve Rektöre çağrı
TİGRİS HABER- İlçeye kurulacak 4 yılık ziraat fakültesinin Bismil’in sosyoekonomik açıdan gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Eski Diyarbakır Milletvekili ve Deva Partisi Kurucu üyesi Ali İhsan Merdanoğlu, “Bismil nüfus ve şehir hayatı yoğunluğu bakımından arzu edilen seviyede gelişememektedir. Hatta gelişme hızının gerisinde kalmaktadır.
Tarım ilçesi olan Bismil’de 4 yıllık Ziraat fakültesin olmaması büyük bir eksilik olduğunun altını çizen Merdanoğlu, Yükseköğretim kurumları, sosyal ve kültürel açıdan bölgeye katkılarının yanı sıra kuruldukları bölgelerin yerel ekonomisinin kalkınmasında, istihdam sağlanmasında, gelişmesinde, canlanmasında ve büyümesinde önemli katkı sağlarlar. Özellikle dışarıya göç veren, halkın ekonomik gelirinin büyük bölümünün tarım sektörü olan ilçemizde bir yükseköğretim kurumunun bulunması birçok açıdan ilçemizin kalkınmasına yardımcı olacaktır. Bismil’de 4 yıllık ziraat fakültenin kurulması nüfusun ve ekonomik hareketliliğin artmasına, barınma, alt yapı gibi hizmetlerin bölgemizde gelişmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca Dicle üniversitesi Bismil Meslek Yüksekokuluna ait bin dönüm arazi olması büyük bir avantajdır.
İlçede 4 yıllık fakültenin aktif olarak hizmet vermesi gelirin artmasına, işsizliğin azalmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca; sağlık, ulaşım gibi hizmetlerde iyileşmeler, eğitime katılma oranında artış ve
Bölge dışına göç verme hızının azalması gibi sosyal, kültürel ve ekonomik katkıları bulunacaktır.
Bismil’de 4 yıllık Ziraat fakültesinin kurulması için çağrıda bulunan Merdanoğlu, başta Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, ve Dicle üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç’tan desteklerini beklediğini, ilçede sivil toplum örgütleri, yerel yönetimleri ve mülki idareleri ile kamuoyu oluşturulup ilçe için büyük eksik olan 4 yıllık ziraat fakültesi kurulması lazım dedi.
Organize sanayi acilen kurulması lazım
Bismil'de 1 milyon 500 bin dönüm tarım arazisinde %97 1. Sınıf araziden oluşmaktadır. Tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi Bismil için çok önemli olduğunu ifade eden Ali İhsan Merdanoğlu; “Son yıllarda tarım ve gıda öneminden daha çok stratejik bir sektör haline geldi. Bu demektir ki, önümüzdeki yıllarda dünyada tarım ve gıda çok daha stratejik bir silah haline gelecek. Tarım sektörünü birim alanında katma değerini artırabilmek için bugünün dünyasında temel şart olarak da teknoloji transferlerinin çok hızlı şekilde tarım sektörüne kazandırılması lazım.
Bismil’in ekonomik anlamda büyümesine büyük katkı sağlayacak olan OSB projesinin hayata geçirilmesi adına herkes üzerine düşen görevi yapmalı, Bismil’de yaklaşık 1 milyon 500 dönüm arazisi bulunmaktadır. Sulama sulama kanalların bitmesiyle Bismil ovası %95 suya kavuşacak. İlçe gelişecek. Bismil verimli toprakların ortasında yer almaktadır. Çınar’dan Silvan’a kadar verimli toprakların ortasında Bismil bulunmaktadır. Organize sanayi kurulmasıyla ilçemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.
Elektrik faturaları çiftçinin belini büktü çiftçiler toprağı ekmekten vazgeçiyor
Merdaoğlu, “Tarımsal üretimde başta sulama olmak üzere, elektrik enerjisi önemli bir tarım girdisidir. Tarımsal sulamada üreticilerimizin en önemli sorunlarının başında elektrik fiyatları gelmektedir. Sürekli zamlarla tarımsal sulamada sağlanan fiyat avantajı ortadan kalkmıştır. Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından sulama kanların acilen faaliyet geçmesi ve elektrik birim fiyatları düşürülmelidir.” dedi.
Merdanoğlu, Çiftçi girdi maliyeti yükselince bırakın para kazanmayı, eline geçen bir kaç lira ile mazota gübreye ve ilaca para yetmiyor. Borçlanınca borçlarını ödeyemiyor. Yüksek girdi maliyetinin sebeplerini ortadan kaldıramıyor.
Gıda fiyatı maalesef enflasyonun üzerinde seyrediyor. Bunun nedeni, dövizle alınan ilacın, gübrenin, mazotun fiyatının yükselmesidir.
Özel şirketlerin borcunun devlet tarafından tahsil edilmesini yadırgadığını dile getiren Merdaoğlu, şunları kaydetti:
“Bu salgın döneminde öncelikle çiftçilerin desteklenmesi gerekirken, özel şirketlerin tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçlarına öncelik veriliyor. Çiftçinin cebine konula destekleme parası, tekrar cebinden çıkarılarak elektrik dağıtım şirketine aktarılıyor.
Bu kabul edilebilir bir durum değil. Elektrik dağıtım şirketi özel bir şirket. Çiftçi ile arasındaki alacak verecek işine hükümetin karışması anlaşılır gibi değil dedi.
Bölgenin alternatif partisi olacağız
Genel Başkan Ali Babacan’ın 13 yıl ekonomi bakanlığı yaptığını belirten Merdanoğlu, “Sayın Genel Başkanımız Türkiye’nin sorunlarını ve çözüm önerilerini iyi bilen biri. Şuan ülkemiz zor günlerden geçiyor. Bir yandan ekonomi, sağlık, diğer yandan demokrasi ve adalet sistemimizde ciddi sıkıntılar var. Bizler herkesin adalet önünde eşit olduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz. Devletin dini adalet olmalı. Çünkü adalet olmayınca hukukta olmuyor. Bu nedenle partimiz özellikle bölgede AK Parti ile HDP arasında sıkışan vatandaşlara nefes olacak alternatif parti” olacak ifadelerini kullandı.
Son olarak Merdanoğlu, 10 Ekim günü Diyarbakır’da düzelecek Deva partisi kongresine Genel Başkan Ali Babacan katılacağını, bu kongre tüm Diyarbakırlı hemşerilerimizi davet ettikleri söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.