Demirtaş'a 42, Yüksekdağ'a 30 yıl ceza
TİGRİS HABER - Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken ceza 19 yıla düşürüldü. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yüksekdağ, 'tahrik' suçunu basın yoluyla işlediği gerekçesiyle 4 yıl 6 ay, 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma' sebebiyle 2 yıl ve 'terör örgütü propagandası'ndan da 1 yıl 6 ay ceza aldı.
Yüksekdağ'a Mehmet Tunç’un cenazesinde yaptığı bir başka konuşma sebebiyle 1 yıl 6 ay, seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten 3 ay ceza verilirken, Van’da yaptığı bir konuşmadan da 1 yıl 6 ay ceza verildi. Böylece Yüksekdağ, toplam 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
Gülfer Akkaya ve Gülser Yıldırım hakkında beraat kararı verildi.
Gültan Kışanak, 'örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezası' aldı. Kışanak'ın tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak adli kontrol ile tahliyesine hükmedildi.
Günay Kubilay hakkında 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma' suçundan 16 yıl hapis cezası, suç işlemeye tahrikten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
İbrahim Bilici'ye beraat kararı çıktı.
İsmail Şengül hakkında 'devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım' suçundan 16 yıl hapis cezası, 'suç işlemeye tahrik'ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
????Mesut Bağcık'a 'örgüt üyeliği' suçundan 9 yıl hapis cezası verildi. Bağcık'ın adli kontrolüne devam edilecek.
Meryem Adıbelli'ye 'örgüt üyeliği'nden 9 yıl hapis cezası aldı. Adli kontrol şartı ile tahliyesine kararı verildi.
Nazmi Gür'e ise 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma' suçundan 18 yıl, 'suç işlemeye tahrik'ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Nedir Çakan, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezası aldı.
Pervin Oduncu'ya 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma' suçundan 18 yıl, 'suç işlemeye tahrik'ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Sebahat Tuncel hakkında 'örgüt üyeliği'nden 12 yıl hapis cezası verildi. Tuncel’in tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verildi.
Selahattin Demirtaş'a 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım' suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi cezası 20 yıla indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Demirtaş hakkında ayrıca 'suç işlemeye tahrik'ten 4 yıl 6 ay, 21 Mart 2016 Newroz’unda yaptığı konuşmadan 2 yıl 6 ay, 29 Şubat 2016’da Diyarbakır’da yaptığı konuşmada halkı kanunlara uymamaya tahrikten 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Demirtaş'a verilen cezalar okunurken hakim, "Biraz dinlemek için 5 dakika ara verelim" dedi.
DEMİRTAŞ'A TOPLAM 42 YIL HAPİS
Verilen aranın ardından Demirtaş'ın, Diyarbakır’da yaptığı konuşmadan dolayı 'terör örgütü propagandası' suçu işlediğine hükmedildi ve 2 yıl 30 ay, Diyarbakır’da bir toplantıda 'yasadışı gösteriyi tahrik, kışkırtma' suçundan 3 yıl, 2015’te Cizre’de yaptığı konuşmadan '2911’e muhalefet'ten 1 yıl 6 ay, 'suçu ve suçluyu övme'den 1 yıl 6 ay, Van’da yaptığı bir konuşma 'propaganda'dan 2 yıl hapis cezası verildi.
Hakkında 47 ayrı suçlama olan Demirtaş toplam 42 yıl hapis cezası aldı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.