‘Daha Çok Sevgi’ adlı sergi sanatseverlerle buluştu
Ressam Nursun Hızlan’ın kentlerin sıkışmışlığının, hızının ve kirliliğinin insan üzerindeki etkisini tuvallerinde yansıttığı “Daha Çok Sevgi” adlı sergisi sanatseverlerle buluştu. Doğayla barışmazsak hep beraber yok olacağımızın farkındalığını yaratmaya çalışan Hızlan’ın sergisi, Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde açıldı. Açılışa Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı da katıldı.
Anlı sergi açılışında yaptığı konuşmada, şehir ve bölge olarak büyük acıların yaşandığı bir dönemden geçtiklerini anımsatarak, “Bunu hep birlikte iyi bir geleceğin inşası için değerlendireceğiz. Yaşamı güzelleştirme adına bu eziyetler çekiliyor. Sanat da bunun en önemli mekanizmalarından biri. Her şeye rağmen sergilerimiz hiç azalmadı.” dedi. “Şehirleşmenin pozitif yanlarının yanı sıra şehirleşmeden kaynaklanan yitirme riski altında olan konuları tartışıyoruz.” diyen Anlı, bu serginin bu anlamda çok çarpıcı bir örnek olduğunu bildirdi.
Herkesi sergiyi izlemeye davet etti
Sergide son derece estetik bir duyguyla kentin gri tonları, insanı reddeden, bir biçimde metalaştıran çarpıcılığına karşı iyi bir ruhun yakalandığını ifade eden Anlı, sanatçıyı tebrik etti ve herkesi sergiyi izlemeye davet etti. Amed Sanat Galerisi Koordinatörü Barış Seyitvan da Hızlan’ın renksiz işlerle başlayıp renkli işler ortaya çıkartan bir sanatçı olduğunu söyledi. Seyitvan, Büyükşehir Belediyesi’nin sanata ve sanatçıya olan desteğinin devam edeceğini belirtti.
Sanatçı sergisinde neyi anlatıyor?
Sanatçı Nursun Hızlan çalışmalarında, Edip Cansever’in şiirinde geçen “İnsan yaşadığı yere benzer” dizesine gönderme yaparak, beton yığınlarına çevrilen kentlerin kalpleri de taşlaştırarak, tıpkı beton gibi soğuk, mesafeli, tahammülsüz ve duygusuz hale dönüşmesini ironik bir biçimde anlatıyor. Hızlan çalışmalarının hepsinde hakim olan bir bitki hastalığına atıfta bulunduğu “kara leke” ile kentleri de doğanın kara lekeleri yani hastalıklı bölgeleri olarak görüyor. Hızlan, “Önlem almazsak ve doğayla barışmazsak hep beraber yok olacağımızı düşünüyorum.” diyor.
Sergide tuval üzerine yapılmış işlerin yanı sıra heykeller de bulunuyor. Genel olarak sadece düz tuval resmi yapmaktansa, resim yaparken kendini daha özgür hissetmek istediğini söyleyen sanatçı, bu yüzden etkiyi konuya göre arttıracağını düşündüğü malzemeler eklediğini belirtiyor. “Benim için önemli olan yaptığın işin izleyici tarafından algılanma süreci ve şeklidir.” diyen sanatçı, sergide standart tuvallerin dışında tuval bezleri, teller, ipler ve ağaç parçalarını ana malzeme olarak kullandığını ifade ediyor.
Nursun Hızlan kimdir?
Çukurova Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olan Nursun Hızlan, ilk kişisel sergisini Adana’da açtı. 2009 yılından itibaren ise İstanbul, Hatay, Adana ve Diyarbakır’da çeşitli karma sergilere katıldı
Haber:Dilek Sezer
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.