VİDEO - Dağ keçileri yavrularıyla suya indi

VİDEO - Dağ keçileri yavrularıyla suya indi
Mitolojik devirlerde tanrısal bir varlık olarak görülen ve Dersim Alevi inancının kutsallarından dağ keçileri, yavrularıyla birlikte suya inerken kameralara yansıdı.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER -Tunceli'den Ovacığa doğru yol alırken, herkesin en çok istediği yol üzerinde karşılarına Dersimin kutsalları arasında yer alan dağ keçilerinin çıkmasıdır.

Munzur Doğal Parkı koruma alanı içine girdikten sonra bizim de karşımıza çıkmasını çok istediğimiz dağ keçileri,

dersim-dag-kecileri-5.jpg

bir değil neredeyse ailece karşımıza çıkması bizim için büyük bir sürpriz oldu. Anaç olanlar su içmek için yolun kenarına kadar inerken, sürünün en küçükleri ise yamaçtaki ağaçlar arasından ürkekçe gelip geçen arabalara bakma anı kameralara yansıdı.

dersim-dag-kecileri-1.jpg

Ovacık ilçesinin virajlarından birini dönünce aniden yol kenarında gözüken dağ keçisi, araçta bulunan bütün yolcular için büyük bir sürpriz oluşturdu. Yamaç yukarı bakınca sürünün tamamının suya indiği görüldü. Yamaç yukarısında ağaçlar arasında yeni doğan küçücük yavrular, şaşkın halde ve ürkekçe sağına soluna bakınıyordu. Biz bir tanesini görmek için etrafı pür dikkat kolaçan ederken, karşımıza yeni doğmuş yavrularıyla koca bir sürü çıktı.

dersim-dag-kecileri-3.jpg

DERSİMİN KUTSALLARINDAN

Dersim Alevilerine göre evliyalara, Pirlere, dervişlere ait olan ve onların koruması altında olduğu kabul edilen dağ keçileri, kutsalları arasında sayılıyor. Öldürülmesinin Kerbela'da

dersim-dag-kecileri-6.jpg

Hasan ve Hüseyin'in öldürülmesiyle aynı görüldüğünden; kendi içlerinde dağ keçilerini ve geyikleri öldürenlere, kendi toplumsal yapıları ve inançları açısından en büyük ceza olan, düşkün ilan edilerek, aralarında barındırmama cezası veriliyor.

dersim-dag-kecileri-4.jpg

MİTOLOJİK DEVİRLERİN TANRISAL VARLIĞI

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve basında sık sık avlanma haberleriyle gündeme gelen dağ keçileri, mitolojik devirlerden beri bereket, doğurganlık, bolluk ve güç kaynağı olarak görülmüş ve bazı inançlara göre de ölümü ve sonsuzluğu temsil etmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.