Ebedinoğlu'ndan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'a esnaf raporu
Mehmet Türk
TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Merkezini ziyaret ederek, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken Başkanlığında düzenlenen Değerlendirme ve İstişare Toplantısına katıldı. TESK Genel Başkan Vekili Alican Ebedinoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki esnafların içerisinde bulunduğu sorunları ve çözüm önerilerini detaylı bir şekilde anlatarak, "Bölg ve Diyarbakır esnafının çok daha farklı sorunlar yaşadığını aktardım. Bölge esnafının yaşadığı sorun ve çözüm önerilerini içeren 15 maddelik bir dosyayı Cumhurbaşkanı Yardımcımız sayın Cevdet Yılmaz'a ilettim" dedi.
TESK Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TESK Değerlendirme ve İstişare toplantısına katıldığı belirtilerek, "Genel Başkan Vekilimiz ve DESOB Başkanımız sayın Alican Ebedinoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcımız sayın Cevdet Yılmaz’ın ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı sayın İbrahim Şenel'in teşrifleriyle TESK Genel Başkanımız sayın Bendevi Palandöken başkanlığında düzenlenen değerlendirme ve istişare toplantısına TESK yönetim ve denetim kurulu üyelerimiz ile birlikte katılım sağladı.
Yapılan Toplantıda;
1-Defter tutma hadlerinin esnafın içinde bulunduğu ekonomik koşullar gözden geçirilerek yeniden belirlenmesi,
2-Perakende Yasasının güncellenmesi,
3-Zincir marketlerin esnaf ve sanatkârlarımızı haksız rekabete kurban ettiği, bu marketlerin açılışlarının mesafe şartları, nüfus konjonktürü ve metrekare hesabına göre belirlenmesi,
4-Yüksek kredi kartı ve POS komisyon oranlarının küçük esnafı olumsuz etkilediği,
5-TAPDK harç bedellerinin cirosu farklı olan işletmelere aynı uygulanması esnafı zor durumda bıraktığı bu sebeple satış yapılan alkol ve tütün ürünlerine göre belirlenmesi gerektiği,
6-Enflasyon düzenlemesinin yılda bir kez uygulanması,
7-SSK’lılar 7200 prim günü ile emekli olurken esnaf ve sanatkârlarımızın 9000 prim günü ile emekli olması bu sebeple Sosyal Güvenlikte SSK ve BAĞ-KUR ayrımının artık son bulması gerektiği vb. gibi esnaf ve sanatkârlarımızın güncel tüm sorun ve taleplerini aktardık.
TESK Genel Başkan Vekili, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a esnaf ve sanatkarların sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundu. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza esnaf ve sanatkarlarımıza göstermiş olduğu yakın ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederiz" denildi.
TESK Genel Başkan Vekili ve DESOB Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu, Tigris Haber'e yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Yılmaz'a, bölge ve Diyarbakır esnafının batıdaki esnaftan ayrı tutulması gerektiğini aktardığını söyledi. Diyarbakır ve bölge esnafının içerisinde bulunduğu sorun ve çözüm önerilerinden oluşan 15 maddelik bir dosyayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'a ilettiğine dikkat çeken Ebedinoğlu, "Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayın Cevdet Yılmaz'a, genelde Türkiye'deki bütün esnafa özelde de bölge esnafına gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür etmek isterim. Toplantıda esnafın içerisinde bulunduğu sorunları ve çözüm önerilerimizi aktardım. Ama Diyarbakır ile bölge esnafının batı esnafından ayrı tutulması gerektiğini söyledim. Esnafımız zaten darbe üzerine darbe yemiş. Pandemi dönemini yaşamış, deprem ve yarattığı olumsuz etkileri yaşamış, yetmemiş ekonomik krizle boğuşuyor. Aslında istihdam yaratmak için asıl krediyi sanayiciye değil, esnafa neden verilmesi gerektiğini tek tek anlattım. Esnaf ülkemizde istihdamın lokomotifi. Diyarbakır DESOB bünyesinde kayıtlı kayıtsız 50 bin üyemiz var. Tabi bunların yanında; 80 ila 100 bin kişi istihdam ediliyor. İstihdamın yüzde 20'si sanayide. Bir Diyarbakır OSB ve Tekstil OSB'de dahil 18-20 bin istihdam varken, esnaf ve sanatkarın yanında 100 bin istihdam var. Pandemi, deprem ve ekonomik kriz sürecinde gerçekten ciddi anlamda kapanışlarımızda artış var. Sadece Diyarbakır değil, bölge değil, Türkiye genelinde bu söz konusu. Son bir yılda Diyarbakır'da 1325 esnafımız işyerini kapatmak zorunda kaldı. Kısmen deprem, özellikle de pandemiden sonra hizmet sektörü en büyük darbeyi alan sektör oldu. Bir kafe, kafeteryada, tatlıcıda on binlerce kişi çalışıyordu. Kısmen kapandı, kısmen de yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Esnafın, çözüm bekleyen ciddi sorunları var. Bu sorunları tek tek Cumhurbaşkanı Yardımcımız sayın Yılmaz'a hem sözlü, hem de yazılı olarak sundum" dedi.
"ESNAFIN KULLANDIĞI KREDİ, YÜZDE 08.5'TEN YÜZDE 18'E ÇIKTI"
Esnafın kullandığı sabit faizli destek kredilerin, faiz oranlarının büyük oranda arttığına işaret eden Ebedinoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a; pandemi, deprem ve krizlerden sonra esnafa en büyük yıkımın bu şekilde geldiğini aktardığını anlattı. Ebedinoğlu şöyle konuştu:
"2021 yılında esnafın kullanmış olduğu krediler vardı. Bunların büyük bir bölümü yüzde 50 hazine tarafından sübvanse ediliyordu. Burada 2021 esnafın yüzde 8.5 ile kullanmış olduğu kredi, 06.06.2023 tarihi itibariyle kademeli olarak arttırıldı. Yüzde 8.5 sabit faizle kredi kullanan esnafın faizi yüzde 18'e çıktı. Örneğin yüzde 09.50 kademeli olarak arttı. yüzde 12.5 ile kullananın faizi yüzde 24e çıktı. Yüzde 15 ile kullanan, yüzde 24'e çıktı. Yani en son 25 ile kullanan şimdi yüzde 29'a çıktı. Biz bunu gerek ilgili ticaret bakanlığına ve TESKON da bu konuda çalışıyor, kredi kooperatiflerimizin genel merkezi. 2024 yerel seçimlerinden sonra 60 ay vadeyle esnafa vermiş olduğumuz krediler 36 aya indirildi. Yine 164 meslek gurubumuz, nace kodu sebebiyle yani 750 bin lira üst limitimiz var işletme kredi limitimiz. 164 meslek gurubumuz bu krediden yararlanmıyor. Bu da bir haksızlık. Yeni iş yeri açacak esnafımız Bağkur ödemek zorunda. Eğer düzenli yatırırsanız 5900 eğer düzenli yatıramazsanız 6900a kadar Bağ kur primi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bir kişi iki iş yapabilir. Ama bir yerde sigortalıysanız, ikinci işyeri için Bağ kur primi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Yine aynı adreste ikamet eden iki kişi, bir tarafta terzi, diğer tarafta ayakkabı üretiyor. İkisi de bu krediden faydalanamıyor. Bu da büyük bir haksızlık. Yatırım destek kredisinden faydalanmak isteyen bir esnafımız, işletme kredisi alıyorsa, aynı hanede yaşayan herhangi bir bankada icralık olmuşsa krediden faydalanamıyorsun. Bu ve buna benzer esnaf sorunları ile çözüm önerilerini sayın Yılmaz'a anlatım. Çok sevindiğini ve şahsıma teşekkür etti. Ben de esnaf sorunlarına göstermiş olduğu yakın ilgisinden dolayı müteşekkir olduğumu hem TESK adına hem de DESOB adına teşekkür ettim" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.