Çözüm sürecinde iki aşama

Çözüm sürecinde iki aşama
Hükümetin süreci ‘seçimden önce’ ve ‘sonra’ olmak üzere ikiye bölmek istediği ve devlet heyetinin bu konuda Öcalan’la görüşmeler yaptığı öne sürüldü

Çözüm süreci ile ilgili devlet heyeti ile İmralı arasında görüşmelerin halen yoğun biçimde devam ettiği öğrenilirken, görüşmelerin kapsamı konusunda kulislerde çarpıcı iddialar ortaya atıldı. İddialara göre, hükümet, süreci seçim öncesinde ve sonrasında atılacak adımlar şeklinde ikiye bölme eğilimini ortaya koydu.

Milliyet gazetesinden Namık Durukan’ın haberine göre hükümetin, bu kapsamda, seçim öncesinde Öcalan’ın, “sürekli eylemsizlik” ve “silahsızlanma” kararı ilan etmesini, KCK’nın da bunu benimsediğini açıklamasını talep ettiği, buna karşılık, aynı süreçte, Öcalan’ın koşullarının iyileştirilerek, ev hapsi dahil taleplerin masaya yatırılması, izleme kurulu ve komisyonların oluşturulması gibi adımların atılabileceği mesajını verdiği öne sürüldü. Hükümetin, seçim sonrasında da oluşan ortama ve atılacak karşılıklı adımlara göre, silahsızlanma ve dağdan iniş konusundaki adımların atılabileceğini ilettiği iddia edildi.

‘ORDU DEVREYE GİRDİ’ İDDİASI

Kobani protestolarında yaşananlardan rahatsızlık duyan ve toplumsal olaylara yönelik tedbirleri yaşama geçirmeye başlayan hükümete, askerin de rahatsızlıklarını ilettiği ifade ediliyor. Askerin, “terörle esaslı mücadele etmek lazım” görüşünü ilettiği, hükümetin de benzer hassasiyetleri paylaşarak, “önce kamu düzeni” mesajını verdiği belirtiliyor.

HDP kulislerinde ise, Ordunun son dönemde kendini toparladığı ve hükümetin çözüm sürecinde attığı adımlara karşı koyduğu görüşü hakim. Bu kanaatin oluşmasında ise terörle mücadelede ordu mensuplarının yasal düzenlemeyle soruşturma ve kovuşturmalardan muaf tutulmaları talebinde bulunmasının etkili olduğu bildirildi. Benzer sürecin Tansu Çiller’in Başbakanlığında yaşandığı, “Bask” modelini öneren Çiller’in Cizre’ye seyahati dönüşünde ordunun etkisiyle tamamen “şahin” bir davranış sergilediği HDP kulislerinde konuşuluyor.

Çözüm sürecinin seçim öncesi ve sonrası olarak ikiye bölünme olasılığının İmralı ve KCK’da rahatsızlık yarattığı, HDP kanadının da, “Ya öyle olacak ya böyle. Süreci bölmeye çalışmak yeni bir oyalama taktiği” değerlendirmesini yaptığı ifade edildi.

Kendisinin ev hapsine alınması gibi bir talebinin olmadığını sıkça dile getiren Öcalan’ın da bu konunun pazarlık unsuru yapılmasına karşı çıktığı, “Geri dönüş yasası ve siyaset kanallarının açılması lazım” dediği bildirildi.

Devlet heyeti ile İmralı arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedilirse HDP’lilerin hafta sonuna doğru İmralı’ya gidebileceği dile getirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.