Çınar’ın yüzde 34.9’u sigara kullanıyor
Diyarbakır Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu bileşenlerinden Hevra Danışmanlık ve Destek Merkezi ile Çınar Belediyesi “madde bağımlılığına” ilişkin toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Çınar Belediyesi çalışanları için seminer düzenledi. Belediye Konferans Salonu’nda verilen seminerde konuşan Psikolog Sebahattin Zenger, Çınar’ın Diyarbakır merkez ilçeleri dışına yüzde 34.9 ile sigaranın en kullanıldığı ilçe olduğunu söyledi.
‘Yerel yönetimler daha etkin sonuçlar alabilir’
Seminerin açılış konuşmasını yapan Amed Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu Sözcüsü, Hevra Danışmanlık ve Destek Merkezi Koordinatörü Fırat Düzgün, seminerinin amacının madde bağımlılığıyla mücadelede toplumda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Belediye çalışanlarına seminer vermek istemelerinin nedenini “Çünkü sahada çalışma yürüten en önemli kurumların başında belediye ve çalışanları geliyor. Toplumla daha iç içe olmaları madde bağımlılarına ulaşma imkanları daha kolaylaştırıyor” sözleri ile açıklayan Düzgün, “Çalışanların bu konuda bilgi sahibi olmaları, bağımlılara karşı nasıl davranmaları gerektiği bilmeleri gerekir. Koruyucu ve önleyici çalışmalarda yerel yönetimlerin daha etkin olması durumunda bağımlılıkla mücadelede daha iyi sonuçlar alınacaktır” dedi.
‘Madde kullanımı için açık araziyi tercih ediliyor’
Seminer’de sunum yapan Psikolog Sebahattin Zenger, kişinin bağımlığa neden olan maddeyle çok zaman harcaması, günlük işlerini aksatması, sorumluk alanında, sosyal, çevresel, ailevi sorunlar yaşamasına karşı bu maddeyi kullanmaya devam etmesi bağımlılığın en önemli üç kriteri olduğunu söyledi. Madde kullanımı için seçilen mekanların genelde izbe yerler olduğunu ifade eden Zenger, bağımlıların yüzde 40.7’sinin açık arazilerde, yüzde 31.4’ünün metruk binalarda maddeyi kullandığını aktardı. Madde kullanımının yakın çevreden etkilenmeyle başladığını kaydeden Zenger, sigara kullananların yüzde 68.8’i ilk sigaralarını arkadaşlarıyla içtiklerini belirterek, kişinin yakın çevresindeki bu oranı takip ettiğini söyledi.
En çok sigara kullanan ilçe Sur
Diyarbakır’da sigara içme oranın yüzde 32.9 olduğunu aktaran Zenger, merkez ilçeler dışında sigara içme oranın en yüksek olduğu ilçenin yüzde 34.9 ile Çınar olduğunu söyledi. Zenger, merkez ilçelerde 37.8 ile Sur en çok sigara kullanan ilçe olurken yüzde 36.9 ile Bağlar’ın Sur’u takip ettiğini söyledi. Zenger, sigara kullanım oranının en düşük olduğu ilçenin ise yüzde 22.1 ile Çüngüş’ün olduğunun altını çizdi. Zenger, Diyarbakır’da sigara kullanma oranını ise yüzde 32.9 olarak açıkladı.
An az alkol kullanan ilçe Çınar
Sur ilçesinin yüzde 7,8 oranında alkol deneme oranın en yüksek ilçe olduğunu belirten Zenger, Çınar’da ise bu oranın 1,1 oranıyla Diyarbakır ilçeleri arasında en düşük alkol kullanma oranı olduğunu ifade etti. Zenger, Diyarbakır genelinde alkol deneme oranın ise 3.6 olarak aktardı.
Maddeyi kullananların yüzde 59’unun maddeyi bırakmak istediklerini ancak buna uygun tedavi merkezlerinin sınırlı olduğunu belirten Zenger, yapacakları çalışmalarla madde bağımlılığı tedavisi için yönlendirici bir işlev göreceklerini söyledi.
Ailelerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Zenger, “Madde bağımlısı bireylerin aileleri, ancak çocuklarının bağımlı madde kullandığını iki ya da üç yıl sonra öğreniyor. Bu süre içinde de birey çoktan bağımlı hale gelmiş olur. Eğer erken fark edilirse bunun önüne geçilebilir” dedi.
Seminer soru ve cevaplarla son buldu.
Haber:Saffet AZBAY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.