Bucak: Kayyım dönemi kaçak yapı cenneti!

Bucak: Kayyım dönemi kaçak yapı cenneti!
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, 8 yıllık kayyım döneminde kaçak yapılaşmanın devasa bir noktaya ulaştığını söyledi.

TİGRİS HABER - “Kentleşme” başlığıyla yapılan “Odak Grup” toplantısında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, bütünlüklü ve sürdürülebilir bir imar planı oluşturmak istediklerini belirterek, 8 yıllık kayyum yönetimi döneminde kaçak yapılaşmanın arttığını söyledi.

screenshot-1.pngDiyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı “Odak Grup” toplantıları Kültür ve Kongre Merkezinde devam ediyor. Sivil toplum örgütleri temsilcileri ve meslek odalarının katılımıyla düzenlenen toplantının altıncısı “Kentleşme” başlığıyla yapıldı. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Harita Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Koruma Komisyonu, Rosa Kadın Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnşaat Müteahhitleri Derneği, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Ekoloji Derneği, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Kadın Bisiklet Grubu, Yeni Yaşam Derneği, Tigris Bisiklet ve Doğa Kulübü temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesinin ilgili daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.

Eş Başkan Bucak: Kaçak yapılaşma 8 yılda devasa noktaya erişti

Toplantının açılışında konuşan Eş Başkan Bucak, “Odak Grup” toplantılarını çok önemsediklerini ve çok verim aldıklarını söyledi. İmar faaliyetleri açısından kentte birkaç şeyin bilinmesi gerektiğini belirten Bucak, en önemli sorunlardan birinin kaçak yapılaşma olduğunu ifade etti. Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: “Elbette bizim yerel yönetimlerin bir sorunuydu kaçak yapılaşma, bu özeleştiriyi de bugün burada ortaya koyarak başlamak lazım. İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesinin ortak tutum alarak geliştirmek zorunda olduğu bir konuydu ve son 8 yıllık kayyum süreci ile birlikte devasa noktalara erişti kaçak yapılaşma ve denetim.”

screenshot-2-001.png

Kaçak yapılaşmanın beraberinde altyapı, su, ulaşım gibi sorunları da ortaya çıkardığını dile getiren Bucak, “Bayramdan bu yana kaçak yapılaşma ve bunun yarattığı sorunlarla ilgili kentin pek çok yerinde halkın sorunlarını dinlemek ve açığa çıkan sorunlara cevap olabilmek için hem DİSKİ hem de diğer birimlerimizle bir çalışmanın içerisine girdik” dedi.

‘Önerileri Stratejik Plan için değerlendireceğiz’

Ani müdahalelerin ancak o anlık sorunlara cevap olabileceğini kaydeden Bucak, bütünlüklü ve sürdürülebilir bir imar planı oluşturmak istediklerini vurguladı. Bucak, toplantıda çıkacak önerileri, 5 yıllık stratejik plan ve imar planı için değerlendireceklerini belirtti.

‘Çözüm için adımlar atıyoruz’

Kentteki toplu ulaşım sıkıntıları ve düzensiz imarlaşmayı, kaçak yapılaşmadan ayrı tutmadıklarını kaydeden Bucak, “Kentte kontrolsüz bir şekilde yapılaşmaya izin verilirken, bu devasa alanı yürütecek bir Ulaşım Mastır Planı ile ilgili adım atmak kayyım yönetiminin asla aklına gelmemiş. Bizler yönetimi devraldığımızda otobüs filomuzun neredeyse yarısının işlevsiz halde olduğunu gördük. Bakım onarımları yapılmamış ve bakım onarımın kendi içerisinde sadece tek bir firmayı kalkındırmak üzerinden bir döngü içerisinde sıkışmış olduğunu gördük. Kendi atölyelerimizi kurmak, bakım onarımı bağımsızlaştırmak, bir takım firmalarla olan zorunlu bazı durumları çözebilmek için adımlar atıyoruz.”

screenshot-3-001.png‘Kentin raylı sistem projesine ulaşmaya ihtiyacı var’

Göreve başlar başlamaz otobüs şoförleri ile bir araya gelerek sorunlara çözüm aramaya başladıklarını hatırlatan Bucak, stratejik plan ile birlikte bu alanda eğitim başta olmak üzere diğer çalışmaları yürütmeye devam edeceklerini kaydetti. Eş Başkan Bucak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu kentin yeniden bir ulaşım mastır planına ihtiyacı var. Bununla ilgili çalışmalarımızı sivil toplumla başlattık. Bu kentin artık bir efsaneye dönüşmüş 20 yıllık hafif raylı sistem projesini de hayata geçirmeye, 2 milyonluk bir kentin bu raylı sistem projesine ulaşmaya ihtiyacı var.”

‘4 bin yıllık kent estetiği göz önünde bulundurulmalı’

Toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcileri de kentleşmeye dair öneri taleplerini sıraladı. Kaçak yapılaşmalara karşı yerel yönetimlerin denetim yapması gerektiğini kaydeden STÖ temsilcilerinin taleplerinden bazıları şöyle: “Sur içerisindeki metruk tarihi yapılar ortak çalışma ile onarılmalı. Yeni yapılaşmaların imar düzenlemelerinde 4 bin yıllık kent estetiği göz önünde bulundurulmalı. Yerinde dönüşüm hizmetlerine öncelik verilmeli. Kırsal alana geri dönüşün sağlanması için gerekli çalışmalar yapılarak alt yapı hazırlanmalı. Yeni yapılan imar alanlarına engelli yurttaşların ulaşımında kolaylıklar sağlanmalı. Otobüs durakları düzenlenmeli. Kent genelinde yeni imar alanları seçilirken zemin etütleri göz önünde bulundurulmalı. Yerel bitki ve hayvan türlerinin korunmalı, yerel bitkiler kent peyzajında kullanılmalı. Yürüyüş yolu ve bisiklet yolları çoğaltılmalı. Çocuklar için ortak ve güvenli alanlar oluşturulmalı. Yeni alanlarda yaya odaklı kent oluşturulmalı.” (Haber Merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum