BM Raporu: 2021'de 5 milyon çocuk 5 yaşını görmeden öldü

BM Raporu: 2021'de 5 milyon çocuk 5 yaşını görmeden öldü
BM’nin raporuna göre 2021'de 5 milyon çocuk 5 yaşını görmeden hayata veda etti.

TİGRİS HABER - Birleşmiş Milletler (BM), 2021’de her 4,4 saniyede bir çocuğun öldüğünü açıkladı. BM Çocuk Ölümleri Tahminleri Kuruluşlar Arası Grubu’nun (BM IGME) yayımlanan son raporuna göre, 2021’de 5 milyon çocuk 5 yaşından önce hayatını kaybederken, 5-24 yaş arası 2,1 milyon çocuk veya genç yaşama veda etti

Aynı dönemde 1,9 milyon bebek ölü doğdu. Bu ölümler, sağlık sistemine adil erişim ve yüksek kaliteli çocuk sağlığı hizmetlerinin sağlanmasıyla önlenebilirdi.

2000 yılından bu yana dünya genelinde 5 yaş altı çocuk ölümleri yüzde 50 azaldı. Bu süreçte, 5-24 yaş arası çocuk ve gençlerin ölüm oranında yüzde 36, ölü doğum oranında ise yüzde 35’lik düşüş yaşandı. Ölümlerin azalmasına en önemli etkenlerden biri olarak, kadın, çocuk ve gençlerin faydalandığı temel sağlık sistemlerine yapılan yatırımlar gösteriliyor.

2021’de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümünün gerçekleştiğini açıklayan BM, sağlık sistemlerinin yeteri kadar geliştirilmemesi halinde 2030’a kadar yaklaşık 59 milyon çocuk ve gencin ölebileceği, 16 milyon bebeğin ise ölü doğum nedeniyle kaybedilebileceği uyarısında bulundu. BM UNICEF Veri Analitiği Planlama ve İzleme Direktörü Vidhya Ganesh, her gün çok sayıda ebeveynin çocuklarını kaybetmesi travmasıyla karşılaştığını söyledi. Ganesh şöyle konuştu: “Böylesine yaygın ve önlenebilir bir trajedi, yaşanıyor. Temel sağlık hizmetlerine yapılacak yatırımla her çocuk ve güçlü siyasi irade ile ilerlemek mümkündür."

DSÖ Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü Direktörü Anshu Banerjee “Çocukların hayatta kalma şansının sadece doğduğu yere göre şekillenmesi ve sağlık hizmetlerine ulaşmada yaşananlar büyük bir adaletsizlik” dedi.

2021’deki tüm 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 56’sı Sahra Altı Afrika’da yüzde 26’sı ise Güney Asya’da görüldü. Sahra Altı Afrika’da doğan çocukların ölüm riski Avrupa ve Kuzey Amerika’da doğanlardan 15 kat daha fazla.

Covid-19 salgını direkt olarak çocuk ölümlerini etkilemese de salgının gelecekte bu riski artırabileceği tahmin ediliyor. Raporlar, aşılama kampanyaları, beslenme hizmetleri ve temel sağlık hizmetlerine ulaşımdaki eksiklere dikkati çekerken, bu durumun sağlık ve refahı uzun yıllar boyunca tehlikeye atabileceği belirtiliyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.