Bismil, Tarıma Dayalı OSB istiyor

Bismil, Tarıma Dayalı OSB istiyor
Yıllardır ‘kuruldu, kurulacak’ temennileri ile gündeme getirilen, ancak yapılması ile ilgili bir tek adım atılmayan Tarıma Dayalı OSB için Bismil’den yoğun talep var. Bölgenin en büyük verimli arazisine sahip Bismil ovasının değerlendirilmesinin tek yolunun OSB olduğu belirtiliyor.

Naci Sapan - Özel

TİGRİS HABER - Bismilliler, ilçe sınırlarındaki arazilerin 1. sınıf arazi olarak değerlendirildiğini, bakanlıkça da resmi gazetede Bismil ovasının sit alanı olarak ilan edildiğini belirterek, işletmelerin Toprak Koruma Kanunu nedeniyle Ruhsat alamadığını, ruhsat için OSB’ye ihtiyaç olduğunu belirterek; “Israrımız bu nedenledir’ dediler.

Toplam bir milyon 748 dekarlık araziye sahip olan Bismil’de 600 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılırken, bir milyon 400 bin dekarlık alanda ise buğday, arpa, mercimek, pamuk, mısır ekimi yapılıyor. Geriye kalan yüz bin dekarlık alan bağ-bahçe olarak kullanılıyor. 294 bin dekarlık alanın ise tarım dışı olarak kullanıldığı Bismil ilçesinde 5 bin 700 kayıtlı çiftçi bulunuyor.

Bismil üretim merkezi olur

Bu rakamlar göz önüne alındığında Bismil ilçesinde tarımı geliştirmek adına var olan potansiyelin daha da geliştirilebileceğini söyleyen Bismilli çiftçiler, bu potansiyelin Tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulması halinde ciddi bir üretim merkezi olacağını, ilçeye, bölgeye ve ülkeye büyük katkı sağlayacağını belirtiyorlar.

Güneydoğunun Çukurovası

Bismil’de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için ilk somut adım 2017 yılında atıldı, ancak bir sonuç alınamadı. Kurulan bir komisyon 4 farklı alanda yer tespiti yaparak, hazırladıkları raporu kaymakamlığa iletti. Ancak, şu ana kadar bir gelişme kaydedilmedi. Bismilli çiftçiler, bu konuda odaların harekete geçerek, Bismil ovasının ülke ekonomisine katkısını bir an önce sağlaması gerektiği görüşünde ortaklaşıyorlar.

100 yıllık geleceği düşünüyoruz

Bismil’in ekonomik anlamda büyümesine büyük katkı sağlayacak olan Tarıma Dayalı OSB projesinin hayata geçirilmesi için herkesimin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Bismil’in tanınmış çiftçilerinden Fırat Sümer,  “Birlik ve beraberlik içinde el ele vererek Bismil’i güçlendirmeliyiz. Ama bu iş birkaç kişiyle olmaz. Tüm siyasi parti yetkilileri Bismil ortak paydasında birleşmelidir. Biz kentimizin 100 yıllık geleceğini düşünerek projeler üretmeliyiz. Bunu hep birlikte el ele vererek yapılması önemlidir. Barajların bitmesiyle Bismil ovası %95 oranında suya kavuşacak. Bismil çok verimli topraklara sahiptir. Bismil’de mevcut işletmeler yatırım yapıp büyüyemiyor. Organize sanayi Bölgesi ilçemize yeni yatırımcı çekmenin yanı sıra, mevcut işletmelerinde büyümesine olanak sağlanacaktır. Bismil’de yetiştirilen ürünler Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana’ya gönderilmeyecek, burada işlenecektir.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum