Baydemir: Diyarbakır'a zarar verecek her yatırıma karşı çıkarız
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi'ni "Yapı Rezerv Alanı" ilan etmesine ilişkin olarak Diyarbakır'da herhangi bir yatırıma karşı olmadıklarını, ancak kentin, tarihi ve kültürel yapısına zarar verecek olan her yatırıma karşı çıkacaklarını söyledi.
Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, 27'nci Olağanüstü Toplantısı'nı Diyarbakır Sümerpark Kampüsü Tigris Resepsiyon Salonu'nda gerçekleştirdi. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye ve Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, STK temsilcileri ve Kent Meclisi bileşenleri katıldı. Toplantıya katılması beklenen Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç toplantıya katılmazken, valilikten sadece ilgili müdürlüklerin toplantıya katıldığı görüldü. Toplantının açılış konuşmasını Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz yaptı. Kılavuz, Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dicle Vadisi'nin "Yapı Rezerv Alanı" ilan edilmesi kararı alındığını hatırlatarak, bu toplantıdan çıkacak kararın bakanlığın kararını boşa çıkaracağını ve bunun kentin kendi kararlarını alması açısından önemli olduğunu vurguladı.
'Projeler iptal edilmeli'
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, 10-12 yıldır Diyarbakır'ın gelişmesi için önemli ve tarihi adımlar atıldığını ifade ederek, "Öncelikli gündem maddemiz Diyarbakır surlarının ve Diyarbakır'ın tarihi yapılarını UNESCO korumasına almaktır. Tüm dinamiklerimizle Diyarbakır'ın UNESCO yolculuğunda büyük emekler harcayarak büyük adımlar attık. Bu yolculukta birbirimize desteklerimizi sunduk. 2 hafta önce belediyemizden bir heyet, UNESCO'ya gerekli evrakları teslim etti. Tek başına surlar değil, Diyarbakır'ın tarihi yapısı ve Dicle Vadisi de UNESCO yolunda ilerliyor. Dicle Vadisi'nde yapılmak istenen HES'ler, UNESCO yolculuğu başlamadan bitirir. UNESCO'ya Ocak ayına kadar son belge ve dokümanlarımızı vereceğiz. UNESCO yolunda ilerlemek için bu projeleri iptal etmeliyiz. Diyarbakır ile ilgili yerelde verdiğimiz bu mücadele devletin ilgili mercilerine aktarılmalı ve bu projelerinden vazgeçilmeleri için çağrı yapılmalıdır" dedi.
'Diyarbakır'a zarar verecek her yatırıma karşı çıkarız'
Diyarbakır'da herhangi bir yatırıma karşı olmadıklarını, ancak kentin, tarihi ve kültürel yapısına zarar verecek olan her yatırıma karşı çıkacaklarını belirten Baydemir, "Yatırım ve kalkınma perspektifi kimden gelirse gelsin, Diyarbakır'ın gelişmesi için kim bir taş üstüne taş koyarsa yanında olur, destek veririz. Ancak bu tarihi değerlerimiz yıpratılmak istendiği takdirde, talan ettirilmek istendiğinde kabul etmeyiz. Önemli olan bu kente doğru minvalde yatırım gelsin. Bizim karşı çıktığımız Diyarbakır'ın yok edilmesidir. Diyarbakır halkının taleplerine kulak vermemiz gerekiyor" ifadesinde bulundu.
'Başvuru yapmadan handikap içine düşmüş olursunuz'
Diyarbakır ile ilgili sunum yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehircilik ve İmar Daire Başkanı Murat Alökmen de, Dicle Vadisi'nde yapılmak istenen 3 HES'in çevreye vereceği zararlara ilişkin aktarımda bulunarak, "Bir yandan bakanlığınız üzerinden UNESCO'ya 'Miras Alanı' diye başvuru yaparak koruma talep edeceksiniz, bir yandan da 'Yapı Rezerv Alanı' olarak göstereceksiniz. Bu başvuruyu yapmadan handikap içine düşmüş olursunuz. 8 bin yıldır korunan vadimizi bundan sonra bizim korumamız gerekir" dedi.
Konuşmaların ardından 4 kişilik divan oluşturuldu. Toplantıda, Dicle Vadisi üzerinde yapılmak istenen 3 HES Projesi, Diyarbakır Şehir Stadyumu'nun yıkılması, ardından yerine yapılması planlanan cami ve Diyarbakır surlarının UNESCO'ya başvuru konularının gündeme alınacağı belirtildi.
(diha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.