Baro başkanları: Türkiye'yi büyük bir felaket bekliyor

Baro başkanları: Türkiye'yi büyük bir felaket bekliyor
"İç Güvenlik Paketi"nin ilk 69 maddesi toplumdaki tepkilere rağmen Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilirken, Kürdistan'daki baro başkanları, yasanın Türkiye'yi felakete sürükleyeceği uyarısında bulundu.

DİYARBAKIR -  Baro başkanları, paketle demokratikleşmenin de askıya alınacağını belirterek, "Bir savcıya bile haber verilmeden bir kişinin gözaltına alınmasının yasallaştırılması kayıp gözaltlıların da önünü açan bir durum. Yasal düzenleme yoluyla olağanüstü hal uygulamasına geçilmiş oluyor" dedi.


Elçi: özgürlüğe öldürücü darbe

Gösteri ve yürüyüşlerde taşınan döviz ve pankart ve benzeri ifade yöntemlerinin suç sayılmasıyla birlikte demokratik toplum değerlerinin ortadan kaldırıldığını dile getiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "Bu yasal düzenleme ile düzenlemesiyle demokratik toplumun, ifade ve yürüyüş özgürlüğü gibi değerlerine öldürücü bir darbe vuruluyor. Dolayısıyla bu yasal düzenleme ile kitlesel gözaltlıların ve tutuklanmaların yaşanabileceği tehlikesi oluşuyor" dedi. 

Nuşirevan Elçi: Büyük felaketler yaşanacak

Paketin ilk meclis gündemine alındıktan sonra toplumda Demokratik Diyalog ve Müzakere Süreci'ne olan inancın kırıldığını ve bitme noktasına geldiğini ifade eden Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, paketin ilk tartışmaya açıldığı gündem itibaren tüm toplumda demokratikleşmenin askıya alınacağı algısının yaşandığına ve yasanın meclisten geçmesiyle birlikte bunun somutluk kazandığına dikkat çekti.  Polislere geniş yetkiler içeren paketle birlikte Cizre ve benzeri yerlerdeki polis infazlarının ve hak ihlallerinin artacağına vurgu yaptı.


Alakuş: Hükümet yasanın onayıyla süreci askıya alıyor

Bingöl Baro Başkanı Abdullah Alakuş, mecliste kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulan "İç Güvenlik Paketi"nin tamamen "polis devleti"ne gidiş olduğuna dikkat çekerek, bu yasaların OHAL'i hatırlattığı gibi o dönemki uygulamaları aratmayan yasalar olduğuna işaret etti. Yasayla birlikte demokratikleşme tartışmalarının yaşandığı Türkiye'nin anti-demokratik bir ülkeye dönüşmeye başlayacağının altını çizen Alakuş, bu yasanın aynı zamanda çözüm sürecinin ruhuna da aykırı olduğunu belirterek, hükümetin çözüm masasında çıkardığı bu yasayı Kürtlere karşı bir koz olarak kullanmak istediğini ifade etti. Alakuş, "Bir taraftan çözüm diğer taraftan iç güvenlik paketini çıkartmak başlı başına bir çelişkidir" diyerek, bunun izahının mümkün olmadığını söyledi. 

Sevim: Polislere 'suç işleme özgürlüğü' getirilecek!

Polise geniş yetkiler tanıyan yasanın onaylanmasını polislere "suç işleme özgürlüğü" getireceği şeklinde değerlendiren Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim ise, yargısal denetimin tamamıyla idari mercilere verileceği ve böylelikle hukukun tamamen idarenin asayişçi mantığına terk edildiğine dikkat çekti. Paketin yürürlüğe girmesiyle birlikte suç ve suçla mücadele de valinin emrinin aranacağına dile getiren Sevim, "Burada suç denetimini yapacak ve karar verecek olan savcı ve mahkemeler olması gerekirken, suç nitelemesi idareye bırakılacak ve bunla mücadele de hukuk dışı mücadele yöntemleri olacak" dedi.(diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.