Baluken: Yasa ile derin müzakere sürecinin koşulları oluşacak
ANKARA - TBMM İçişleri Komisyonu'nda "Çerçeve Yasa" olarak bilinen "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmeleri devam ediyor. Sık sık tartışmaların yaşandığı görüşmelerde iki gün geride bırakılırken, tasarının ilk 3 maddesi ise kabul edildi. Görüşmelerde MHP bütün maddelerin iptal edilmesi için önergeler verirken, HDP'nin verdiği önergelerde kabul edilmedi. HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, tasarının görüşmelerini değerlendirdi.
Yasanın önemi vurgusu
Yasa tasarısının Kürt sorununu çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için başlayan sürecin yasal zemini açısından önemli olduğunu kaydeden Baluken, "İlk defa devlet Kürt sorununda savaş ve güvenlik eksenli politika yerine müzakere ile çözümü ortaya koyacağını ve bunun yasasını getireceğini söylüyor. Bu bir zihniyet değişimi açısından önemsenmesi gereken bir durum. Yoksa bu yasa ile salt Kürt sorununun çözümünü beklemek doğru ve gerçekçi yaklaşım değildir" dedi.
Baluken, yasanın yürürlüğe girmesi ile beraber anlamlı ve derin müzakere sürecine girmenin koşullarının oluşacağını ve heyetlerin de oluşturulması için zeminin oluşacağını kaydetti. Baluken, "İzleme Kurulu'nun oluşması açısından yasal güvence ortaya çıkıyor. Bu mekanizmalar ile demokratikleşmeyi sağlayacak pek çok konuda yasal adımların atılmasının önü açılıyor. Bunlarla birlikte demokratik anayasal çözümle ilgili tartışmaların gündeme gelmesi söz konusu olacak. Mevcut çerçeve yasası bütün bu düzenlemelerle ilgili ilk defa bir yasa üzerinde devletin müzakereyi kabul etmesi açısından önemsenmesi gereken bir durum" diye konuştu.
“CHP ilk kez süreçte yer alacağını söyledi”
Komisyonda yoğun tartışmaların yaşandığını vurgulayan Baluken, CHP'nin bugüne kadar süreç içinde yer almadığını hatırlattı. Baluken, "CHP gerek Meclis'teki tartışmalarda gerek komisyonlar aşamasında ve Akil İnsanlar sürecinde hep karşı duruş sergiledi. Bu tasarı görüşmelerinde CHP ilk kez süreçte yer alacağını, önemli olduğunu ve kalıcı barışa doğru gitmesi gerektiğini ortaya koydu. Bazı ulusalcı vekiller dışında partiyi bağlayan yöneticiler bu çerçevede CHP'nin kurumsal fikrini ortaya koydu. Toplumsal desteğin nasıl büyüdüğünü ortaya koyan bir örnek oldu. Sayın Öcalan bu süreci başlatırken toplumsal destek ile ilerleyeceğini ve devletten beklenti içinde olmak yerine toplumsal desteği arttırmaktan bahsediyordu. Bunun önemi ortaya çıktı" ifadesini kullandı.
“Kalıcı barış şansını gören MHP saldırıyor”
Baluken, bundan dolayı MHP'de ciddi bir saldırganlığın ortaya çıktığını ifade etti. CHP'nin tutumunun da bunda etkili olduğunu ve MHP'nin kalıcı barış şansının arttığını gördüğünü söyleyen Baluken, "Çatışmadan ve akan kandan beslenen, farklı bir projesi olmayan bir zihniyet panikliyor ve saldırıyor. Komisyondaki genel tartışmalara baktığımız zaman bu saldırganlığı temeli olmayan gerekçelere dayandırıyorlar. Alt yapısı olmayan söylemlerle salt karşıtlık üzerinden bunu yapmaya çalışıyorlar. Bu durum MHP'yi her geçen gün daha zor durumda bırakacak" dedi.
“Barış Bakanlığı” önerisi
Baluken, içerikte muhatapların net olarak tanımlanmazı ve müzakerenin daha görünür şekilde belirtilmesi ile "Barış Bakanlığı"nın oluşturulmasını önerdiklerini hatırlatarak, "Hükümet önerilere açık olmak ve onlardan güç almak yerine hazırlanan taslağı kabul ettirme yönünde hareket etti" diye konuştu. (diha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.