VİDEO - Bakanlık müdahale etmezse ekmek zammı kapıda!
Özel Haber / Şevval FİLİZ-Yılmaz Yiğitler
TİGRİS HABER - DESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör, un fiyatlarındaki artışa bakanlığın müdahale etmesi gerektiğini ifade ederek “fiyat artışı devam ederse ekmek fiyatlarında düzenlemeye gitmek zorunda kalırız. O nedenle ekmek zammı kapıda” dedi.
Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Bölgesinde yaşanan kuraklıktan endişe duyuluyor. Bu yıl Güneydoğu’da buğday ekili alanlardan verim alınamadı. Verim düşüklüğünden kaynaklı buğday fiyatlarında artış olurken, artışın un fiyatlarına da yansımaları şimdiden görülmeye başlandı. İki ay öncesine kadar 130 ila 140 TL arasında değişen un fiyatları 160 TL’yi aştı.
Tigris Haber olarak DESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör’le buğday ve un fiyatlarındaki istikrarsızlığın nedenlerini konuştuk.
Un fiyatlarında büyük artış
Gazetemize konuşan Güngör,“Ülkemizde ve bölgemizde bu yıl ciddi bir kuraklık yaşadık, bu kuraklıktan dolayı buğdayın kalitesi çok düşük. Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamada, ekmeklik buğdaya 2 bin 200 TL taban fiyat verdi, ardından un fiyatında ciddi bir artış oldu. Bu nedenle bölgemizde serbest piyasada buğday, toptancılar ve diğer un fabrikaları tarafından 2 bin 400 ila 2 bin 600 TL civarında satılıyor. Buğdayın çeşidine göre fiyatı değişiyor. Diyarbakır ve bölgemizde bir çuval una yansıyan güncel fiyat, şuanda 160 ila 165 bin TL dolayında, aradaki fark un kalitesine göre değişiyor” dedi.
Fiyatlar güncellenmeli
Un fiyatlarına yapılan zamdan dolayı ekmek fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini kaydeden Güngör, “Ekmek fiyatlarında güncelleme yapmak durumunda kalacağız. Yapmış olduğumuz bir hesaplama var. Yakın bir tarihte müracaat edeceğiz. Şuanda yapmış olduğumuz hesaplamalara göre, 400 gramı 3 TL olan ekmeğin, güncellenmesi halinde, 400 gramın 4 TL’den satılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Hükümet müdahale etsin
Hükümetin buğday fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini belirten Güngör, şöyle konuştu, “Bizim hükümetten ve bakanlıktan beklentimiz, buğday fiyatlarını normal taban fiyat üzerinden bir an önce fabrikalara tahsis etmesidir. Normal fiyatı eğer durdurabilirlerse, lursa taban fiyat üzerinden satışını sağlanabilirse, un fiyatlarında da bir geri çekilme olursa, ya da sabitlenirse, un fiyatları 150 -160 bin TL’de kalırsa, biz Eylül ayına kadar herhangi bir fiyat artışı düşünmeyiz. Şartlar ve Koşullar bu şekilde devam ederse, un fiyatlarında ki artış da sürerse ekmek fiyatlarındaki artışta kaçınılmaz olur”
Denetimler yetersiz
Fırın denetimlerinde Oda olarak yetkilerinin az olduğunu ve asıl denetim noktalarının merkez ilçe belediyeleri olduğunu söyleyen Güngör, “Denetimler az yapılıyor. Odamızın denetim yetkisi az, asıl denetim yetkisi belediye ve İl Tarım Müdürlüğünde. Yazdığımız cezaların ücreti de az olduğu için caydırıcı olmuyor. Belediyeler yüksek ceza kesip hatta işyerlerinin faaliyetlerini durdurup kapatabilirler. Yönetmenliğe göre Büyükşehir Belediyesinin de ceza uygulama yetkisi yok, ilçe belediyelerinin ceza yazma ve yaptırım uygulama yetkileri daha fazla” diye konuştu.
Zincir marketler sorun
Güngör, “Ulusal marketler ekmeği ucuza satıyor. Bu durumda bizim esnafımız zarar görüyor. Zincir marketler başka ürünler satmak için ekmek fiyatını düşük ücrete satıyor. Tamamıyla müşteriyi içeri çekmek için. Haksız rekabet ortamı oluşuyor. Bununla ilgili ulusal bazda çalışmalarımız var. Yasal bir düzenleme yapılması gerekir. Bu duruma ‘dur’ denilirse esnafımız daha rahat olacak” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.