Bağ-Kur’lulara erken emeklilik fırsatı

Bağ-Kur’lulara erken emeklilik fırsatı
Prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur’lular, yapılandırma yasası ile muradına eriyor.

Prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur’lular önemli bir fırsat elde etti. Yapılandırma ile borç kolayca ödenip hemen emekli olunabilecek. İsteyene de düşük faizli kredi sağlanacak.

Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamalarına karşın Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçları nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma yasası ile muradına eriyor. Bu kişiler, 1 Eylül'den itibaren 31 Ekim'e kadar kuruma başvurarak borçlarını yapılandırabilecek. Peşin seçeneğini tercih edenler, borcu yatırır yatırmaz (ödeme için son tarih 2 Ocak 2017), taksiti seçenler de ödemeler tamamlanınca emekli olabilecek.

BORÇ DÜŞECEK

Yapılandırmada asıl borç aynen kalacak. Ancak gecikme zammı ve faizi silinecek. Bunun yerine enflasyon güncellemesi yapılacak. Böylece borç düşecek. Peşin ödemeyi seçenler, enflasyon oranının da yarısını verecek. Taksitli ödeme yapanlara ise seçtikleri taksite göre belirlenen katsayı eklenecek. Borcunu yapılandırarak emekli olmak isteyen ancak nakit sıkıntısı yaşayanlara da düşük faizli kredi imkanı sağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu konuda bankalarla bugün-yarın protokol imzalaması bekleniyor. İsteyenler, protokol kapsamında kredi kullanarak borcunu peşin kapatacak. Hem borcundan kurtulacak hem de emeklilik için beklemesine gerek kalmayacak. Kredinin taksitlerini de emekli maaşı bağlanınca ödeyebilecek. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, geçen hafta bu konuda, "Bankalarla yapılan protokoller neticesinde esnafımız çok cüzi bir fark ödeyerek, bankalardan aldıkları kredilerle beraber bu borçlarını da bir şekilde ödeyebilecek. Hem bu yüzde 50'den istifade edecekler hem de yarına daha rahat bir şekilde bakabilecek" açıklaması yapmıştı. Yeni çıkan yasa kapsamında 300 binden fazla Bağ- Kur'lunun emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor.

İŞTE KATSAYILAR

Taksit seçeneği tercih edildiğinde; ana para + enflasyondan (yurt içi ÜFE) oluşan rakam, 6 taksit için (1,045), 9 taksit için (1,083), 12 taksit için (1,105), 18 taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılıyor ve bulunan tutar taksit sayısına bölünüyor. Böylece 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı belirleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.