Ankara'da en uzun iki hafta
Türkiye, siyasette önümüzdeki iki hafta içinde yedi kritik güne hazırlanıyor. Ülkede, Eylül ayının ilk haftasının sonuna kadar hem devletin zirvesinde, hem iktidar, hem muhalefet ve hem de Kürt sorunu cephesinde çok önemli eşikler geride bırakılacak. İşte önümüzdeki haftaların kritik günleri.
18 Ağustos
Kurultay tarihinin açıklanmasının ardından CHP Genel Başkanlığı için ilk aday ortaya çıkacak. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Ekmeleddin İhsanoğlu ismine karşı rahatsızlığını dile getiren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, genel başkanlık için adaylığını, basın toplantısıyla açıklayacak. İnce grup başkanvekilliğinden de istifa edecek. CHP'de başka isimler de genel başkan adayı olmak üzere çeşitli kesimlerle görüşmelerini sürdürüyor.
21 Ağustos
Hem Türkiye için hem de Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından gelecek yönetimini belirleyecek AK Parti için kritik gün. Başbakan Erdoğan başkanlığında il başkanları, belediye başkanları ve milletvekilleriyle yapılan istişarelerde “Yeni genel başkan ve başbakan kim olacak” sorusuna yanıt arandı. Kararı Başbakan Erdoğan verecek. Yeni genel başkan ve yeni hükümetin başbakanı 21 Ağustos günü toplanacak AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda açıklanacak.
27 Ağustos
Türkiye'de 11 yıldır tek başına iktidarda olan AK Parti, yeni genel başkanını seçmek için kongreye gidecek. Kongre Tayyip Erdoğan’ın genel başkan olarak katıldığı son kongre olacak.
28 Ağustos
Türkiye’de ilk defa halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı göreve başlayacak. 10 Ağustos’ta yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan, görevi Abdullah Gül’den devralacak. Erdoğan aynı gün hükümet kurma görevini AK Parti’nin bir gün önce yapılan kongresinde seçilen yeni genel başkanına verecek. Yeni kabinenin de aynı gün açıklanması bekleniyor. Kabinede daha önce bakanlık yapmamış isimlere görev verileceği de Ankara kulislerinde konuşulanlar arasında.
1 Eylül
Dünyada Barış Günü olarak kutlanan 1 Eylül’de hükümetin Kürt sorununa ilişkin başlattığı çözüm süreci kapsamında büyük bir adım atması bekleniyor. Daha önce çözüm süreci için yasal garanti içeren çerçeve yasayı çıkaran hükümet, bu defa açıklayacağı yol haritasıyla bu çerçevenin içini dolduracak. PKK’lıların eve dönüşünden, Türkiye’ye döndüklerinde hayata kazandırılmasına ve örgütün silah bırakma aşamasına kadar atılacak tüm adımlar takvime bağlanacak. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yol haritasının Eylül ayında açıklanacağını söylemişti. 15 Ağustos Cuma günü İmralı Cezaevi’nde HDP heyetiyle görüşen PKK lideri Abdullah Öcalan ise yol haritasının açıklanmasıyla birlikte çözüm sürecinde geçilecek yeni aşama için, 'Bu 30 yıllık savaş büyük bir demokratik müzakereyle sonuçlanma aşamasındadır. Demokratik müzakere süreci tarihi ve toplumsal olarak derin bir anlama sahiptir' dedi.
5-6 Eylül
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan sonuçlar ile ilgili çeşitli isimlerin eleştirilerine hedef olan CHP yönetimi, partiyi kurultaya götürme kararı aldı. 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacak kurultayda genel başkan seçimi de yapılacak. Ana muhalefet partisinin yola yeni bir lider ile devam edip etmeyeceği kurultayda belli olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.