Akdoğan: Öcalan'ın şartları iyileştirilebilir

Akdoğan: Öcalan'ın şartları iyileştirilebilir
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Abdullah Öcalan için, “Cezaevi şartları süreç ilerledikçe değerlendirilebilir, iyileşmeler olabilir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan, Kobani ve çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

IŞİD terör örgütünün Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında PYD’nin Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) yaklaşması gerektiğini savunan Akdoğan, “PYD'nin Esad'la arasına mesafe koyması ve ÖSO ile aynı çizgiye gelmesi lazım” diye konuştu.Hürriyet gazetesinden Verda Özer, Yalçın Akdoğan ile son dönemde yaşanan olayları konuştu. Özer’in “Yalçın Akdoğan’la çözüm süreci ve Kobani” başlığıyla yayımlanan (18 Ekim 2014) söyleşisi şöyle:

'Öcalan'ın şartlarında iyileşme olabilir'

Akdoğan sözlerine, HDP'nin son mesajlarını olumlu bulduğunu söyleyerek başlıyor: "Keşke ilk baştan böyle yaklaşsalardı, biz zaten Kobani'ye karşı hep olumluyduk" diyor. Çözüm sürecinin hem toplumun talebi ve bir çıpa olduğunu vurguluyor. Hem de devletin kararlılığını.

PKK hala bir tehdit

Peki söylemde IŞİD ile PKK'yı bir tutmak, sürece zarar vermedi mi? PKK'nin tehdit olmaktan hâlâ çıkmadığını söyleyerek yanıtlıyor bu sorumu.Son günlerde Öcalan'ın konumunun tartışılması gerektiği yorumları yapıldığını hatırlatıyorum. Akdoğan bunu şimdiden konuşmanın sürece zarar verebileceğini söyleyerek ekliyor: "Cezaevi şartları süreç ilerledikçe değerlendirilebilir, iyileşmeler olabilir."

'ABD'yi Kobani'ye hava saldırısı için Türkiye zorladı'

Akdoğan, Kobani konusunda ise çarpıcı bir açıklamada bulunuyor. ABD'yi Kobani'yi kurtarmaya yönelik hava bombardımanı başlatmaya Türkiye'nin zorladığını söylüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "operasyona ara vermeden devam edilmeli" açıklaması sonrasında, Ankara-Washington arasındaki görüşmeler hızlanmış. Türkiye'nin hava saldırılarının arttırılmasında büyük rol oynadığını, çok çaba sarfettiğini anlatıyor.

Peki insani koridor açılacak mı? Akdoğan, Türkiye'nin Kobani'ye yönelik yaptığı insani yardımların filli olarak zaten "insani koridor" olduğunu söylüyor. Ve bölgede ve uluslararası alanda Kobani için tek çaba gösteren ülkenin Türkiye olduğunu.

'Kürtlerle empati kuruyoruz'

Peki hükümet Kobani konusunda Kürtlerle empati kuruyor mu? "Biz Kobani halkı ile zaten empati kuruyoruz, yoksa neden yardım gönderelim?" diyor. Peki Türkiye'deki Kürtlerle? "Şiddet olaylarına karışmayan vatandaşlarımızla elbette empati kuruyoruz, onları anlıyoruz."

Akdoğan, PYD'nin ÖSO'ya yaklaşması için Ankara'nın çok çaba sarfettiğini ekliyor.

'Barzani ile her şey konuşulur'

Peki, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Kobani'ye silah gönderdiği açıklaması? Akdoğan "yorum yok" dese de, önemli bir ekleme yapıyor: "Barzani ile her konu konuşulur, yardım talebi olursa, o da dahil." Ve bu konuda görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.

"Kürtlerin devleti Türkiye'dir" ne anlama geliyor

Son olarak: Başbakan Davutoğlu'nun "Kürtlerin devleti Türkiye'dir" sözü ne anlama geliyor? Bunun PYD'ye değil, Rojava halkına yönelik olduğunu söylüyor. Peki Ankara PYD'nin özerkliğini neden tanımıyor? "Çünkü Suriye halkının onayını almadan kurulmuş de facto, meşru olmayan bir yapı" dese de, Ankara'nın bilinen asıl rahatsızlığını dile getiriyor: "PYD'nin Esad'la arasına mesafe koyması ve ÖSO ile aynı çizgiye gelmesi lazım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.