ABD'de okula saldırı: 4 ölü, 9 yaralı

ABD'de okula saldırı: 4 ölü, 9 yaralı
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Georgia eyaletindeki bir lisede düzenlenen silahlı saldırıda dört kişi öldü ve dokuz kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen bir şüpheli gözaltına alındı.

Yetkili makamlardan yapılan açıklamalara göre; Barrow County'deki Apalachee Lisesi'ne düzenlenen saldırıda iki öğrenci ve iki öğretmen öldürüldü. Aynı lisede öğrenci olan 14 yaşındaki şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), geçen sene, okulda silahlı saldırı tehditlerinde bulunulduğuna dair anonim ihbarlar aldığı ortaya çıktı.

FBI'a göre, müfettişler şüphelinin evini Mayıs 2023'te ziyaret etti ve silah fotoğrafları da dahil olmak üzere internette yayınlanan tehditler hakkında kendisi ve babasıyla görüştü.

FBI yaptığı açıklamada, "Baba, evde av silahları bulunduğunu ancak ilgili kişinin denetimsiz erişiminin olmadığını belirtti" diye aktardı.

Buna göre, o sırada 13 yaşında olan şüpheli, okuldakilere yönelik çevrimiçi tehditlerde bulunduğunu reddetti ve yetkililer "bölgedeki okulları onu sürekli takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu."

FBI'a göre o dönemde, tutuklama veya herhangi bir ek güvenlik eylemi için bir gerekçe bulunmuyordu.

Yaklaşık 1900 öğrencinin olduğu okuldan saldırıya dair ilk ihbar yerel saatle sabah 10.20'de (TSİ 16.20) yapıldı.

Saldırının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bölge Şerifi Jud Smith, kolluk kuvvetlerinin dakikalar içinde olay yerine ulaştığını ve saldırganın hemen teslim olduğunu belirtti:

"Teslim oldu, yere yattı. Polisler de onu gözaltına aldı."

Okul hızla kapatıldı ve öğrenciler ailelerine teslim edilmeden önce yakındaki bir futbol stadyumuna götürüldü.

Saldırganın sınıfında olduğunu söyleyen Lyela Sayarath, CNN televizyonuna şüphelinin cebir dersinin başında sınıftan çıktığını anlattı.

Geri döndüğünde otomatik olarak kilitlenen sınıf kapısını çaldığını, ancak başka bir öğrencinin silahı olduğunu fark ettikten sonra onu içeri almadığını söyledi.

Sayarath, saldırganın daha sonra yan sınıfa giderek oradaki öğrencilere ateş etmeye

başladığını söyledi.

Lise ikinci sınıf öğrencisi Alexsandra Romero, sınıfta otururlarken, koşarak birinin içeri girdiğini ve bağırarak onlara aşağı inmelerini söylediğini aktardı.

Yerel Atlanta Journal-Constitution yayınına konuşan Romero, "Ellerimin titrediğini hatırlıyorum. Kendimi kötü hissettim çünkü herkes ağlıyordu, herkes kardeşini bulmaya çalışıyordu.

"Hâlâ her şeyi gözümde canlandırabiliyorum; kan, bağırışlar..."

14 yaşındaki Marques Coleman, saldırı başlamadan hemen önce saldırganın "büyük bir silah" taşıdığını gördüğünü söyledi.

CBS News'e konuşan Coleman, "Ayağa kalktım, koşmaya başladım, o da ateş etmeye başladı. En az 10 kez ateş etti.

"Öğretmenim kapıya sıralarla barikat kurmaya başladı" dedi.

Georgia Valisi Brian Kemp, sınıflardaki öğrencilerin "güvenliği için duacı olduğunu" ve "mevcut tüm devlet kaynaklarını" yardım için yönlendirdiğini açıkladı.

New Hampshire'daki bir seçim mitinginde konuşan ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris,"Ülkemizde her gün çocuklarını okula göndermek zorunda kalan ebeveynlerin, çocuklarının eve sağ dönüp dönmeyeceği konusunda endişe duyması çok korkunç.

"Böyle olmak zorunda değil" dedi.

Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da "Bu el üstünde tutulan çocuklar, hasta ve dengesiz bir canavar tarafından çok erken bir zamanda aramızdan alındı" mesajını paylaştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir

BBC News Türkçe

Kaynak:BBC News Türkçe

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.