6 öğrencinin öldüğü kursun yatılı izni yokmuş

6 öğrencinin öldüğü kursun yatılı izni yokmuş
Diyarbakır'da 6 öğrencinin hayatını kaybettiği Kuran kursunun resmiyete yatılı izni olmadığı belirlendi. Kalorifer sistemi çalışmasına rağmen öğrencilerin elektrik sobası yaktığı ve yangının ısıtıcıdan kaynaklandığı tespit edildi.

Diyarbakır Kulp İlçesi'ne bağlı Karaağaç Köyü'ndeki Kuran kursu binasında 1 Aralık'ta 6 öğrencinin feci şekilde hayatını kaybettiği yangınla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderilen 2 müfettiş yaptıkları incelemelerde kursun gündüz eğitim ruhsatı bulunduğunu, ancak yatılı için resmi yazılı onay bulunmadığını tespit etti. Kalorifer sistemi çalışmasına rağmen elektrik sobası kullanıldığı belirlendi. 68 öğrencinin gündüz ve 17 kursiyerin gece yatılı kaldığı 2 katlı kurs binasında, öğrencilerin havaların aşırı soğuk olmasından ötürü yetkililerden habersiz bir şekilde elektrik sobası yaktığı ve ısıtıcının ayağı olmadığı için altına yastık yerleştirdikleri öğrenildi.

2011 yılında Diyanet'in görevlendirdiği başmüfettiş imzasıyla gündüzlü eğitim vermeye başlayan Kuran kursunun, yatılı olabilmesi için Kulp İlçe Müftülüğü'nün kalorifer sistemi eksiğini giderdiği belirtildi. Kursun yatılı statüsüne alınması için Diyanet ile yazışmalar yapıldığı ancak olayın yaşandığı gün henüz onay çıkmadığı öğrenildi. Yetkililer kırsal kesimde bulunan kurs binasının güvenlik gerekçesiyle son dönemlerde denetlenmediğini de kaydetti. Müftülük yetkilileri 6 öğrencinin öldüğü yangında ihmal olmadığını ileri sürerken Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sürüyor.

YANGINI RÜYADA GÖRMÜŞ

Feci yangında hayatını kaybeden Nur Muhammet Bayka'nın olaydan 1 gün önce rüyasında yangını ve 6 kişinin öldüğünü gördüğü öğrenildi. Bayka'nın rüyasını Faruk Işık'a anlattığı belirtildi.

YANGIN NASIL OLDU

Karaağaç Kuran Kursu binasında 1 Aralık'ta koğuşta ısınmak amacıyla kullanılan elektrik sobası devrildi. 6 öğrencinin kaldığı koğuşta yerdeki halının tutuşmasıyla yangın çıktı. Alevler kısa sürede öğrenci ranzalarına sıçradı. Yangına uykuda yakalanan öğrenciler çığlık çığlığa dışarı kaçmak istedi ancak aşırı sıcaklıktan genleşen kapılar açılmadı. Karşı odada bulunan ve çocukların çığlıkları üzerine uyanan usta öğretici Faruk Işık, kapıyı açıp 8 öğrencinin dışarıya çıkmasını sağladı. Kurtulan öğrenciler bağırarak köylülere haber vererek yardım istedi.

BALKON KAPISI ÖNÜNDE 6 CANSIZ BEDEN

İmamın yardım sesiyle yataklarından fırlayan köylüler bidonlarla yangını söndürmeye çalıştı, itfaiye ve jandarmaya haber verdi. Yangını söndüren itfaiye ve köylüler, yaşları 15 ile 19 arasında olan Nur Muhammet Bayka, Mehmet Bingöl, Sebahattin Altun, Suat Çankaya, Şahin Kahraman ve Serhat Sancar'ın balkon kapısı önünde üst üste cansız bedenleriyle karşılaştı. Diğer koğuşta kalan ve dumandan zehirlenen 3 öğrenci ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Haber: Özcan YILDIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.