6 İldeki Elektrik İsrafı Yılda 8 Milyar Kwh! 2.7 Milyar Çöpe Gidiyor

6 İldeki Elektrik İsrafı Yılda 8 Milyar Kwh! 2.7 Milyar Çöpe Gidiyor
DEDAŞ tarafından hizmet verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki yıllık elektrik israfının 8 milyar kwh olduğu açıklandı.

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki yıllık elektrik israfının 8 milyar kwh olduğunu ve bu miktarın, birçok ilin yıllık elektrik tüketiminden dahi fazla olduğunu açıkladı. Çaprak, adı geçen illerde sadece israf edilen elektriğin parasal değerinin ise 2.7 milyar lira olduğunu bildirdi.

"TEMEL SEBEBİ KAÇAK ELEKTRİK"

Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik'in sorumluluğunda bulunan illerde elektrik israfının bu denli fazla olmasının temel sebebinin kaçak elektrik kullanılması olduğunun altını çizdi.

"CİDDİ ŞEKİLDE İSRAF VAR"

Bu nedenle bahse konu illerde ortalama kişi başına yıllık ortalama 1.243 kWh elektrik kullanılırken, Türkiye genelinde ise bu miktarın 534 kWv olduğunu ifade eden Çaprak, şöyle dedi:

"Bu da, bölge ilerinde Türkiye ortalamasının 2,5 katı daha fazla elektrik kullandığı anlamına geliyor. İşin ilginç tarafı ise, gelir düzeyinin de tam tersi oranda olmasıdır. Yani elektriği daha az kullanan Türkiye genelinde kişi başına yıllık ortalama gelir 14 bin lira iken, elektriği 2,5 kat fazla harcayan bu illerde kişi başına yıllık ortalama gelir 5 bin 700 lira düzeyindedir. Bu rakamlar bile burada elektriğin bedel ödenmeden kullanıldığını, üstelik yetmez gibi elektriğin çok ciddi bir şekilde israf edildiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.