520 bin hayvan kayıt altına alındı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvanların kimliklendirilmesi ve hareketlerinin izlenmesi amacıyla 2014 yılında başlatılan elektronik küpeleme sistemi devam ediyor. Diyarbakır’da da yürütülen çalışma ile kentte şimdiye kadar 520 bin küçükbaş hayvana elektronik küpe takıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü nezaretinde Merkez Kayapınar ilçesi Talaytepe Mahallesi’nde veteriner hekimler kontrolünde bir işletmenin küçükbaş hayvanlarına elektronik küpe takıldı.
“Hayvanların tespiti ve tanımlanması kolay olacak”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır’ın hayvancılık potansiyeli bakımından Türkiye’nin önemli illeri arasında yer aldığını belirterek, “Diyarbakır, büyükbaş hayvan varlığı bakımında 388 bin adet, küçükbaş hayvan sayısı bakımından da 1 milyon 280 bin küçükbaş hayvan varlığına sahiptir. Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalarla hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili işlemler devam etmektedir. 2014 yılında Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan elektronik küpe ile küpeleme sistemi Diyarbakır’da 2016 yılında uygulamaya başlandı. Çalışmalar sürdürülmektedir. Elektronik küpeleme sistemi ile daha önceden hayvanlara takılan küpenin yanı sıra sol kulaklarına da elektronik küpeler takılmaktadır. Bunlar takıldıktan sonra hayvanların tespiti, tanımlanması çok daha kolay ve sağlıklı bir şekilde yürütülmektedir. Takılan küpeler el terminalleri dediğimiz aletlerle okunabilmekte ve bir işletmedeki hayvan varlığı hatasız bir şekilde küpe numaraları ile birlikte kime ait olduğu, yapılan aşı kayıtları, hayvanların nereden nereye sevk edildiği, işletmeye giriş tarihi gibi birçok bilgiyi içermekte olup, bu bilgiler sayesinde hayvanların hareketleri ve kontrolü, sağlık taraması gibi konularda çok daha sağlıklı veriler elde edilmektedir. Hata payı çok düşüktür” dedi.
Çalışma kapsamında Diyarbakır için 825 bin elektronik küpenin tedarik edildiğini de anlatan Atalar, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla 520 bin elektronik küpe hayvanlara takılmış vaziyettedir. Bu küpeleme işlemleri hızlı bir şekilde devam ettirilmektedir. Bu çalışma neticesinde işletmedeki hayvan varlığı daha sağlıklı bir şekilde ve uzaktan tespit edilecek bir şekilde yaklaşık 15-20 santimetre mesafeden hayvanın kimlik bilgileri alınabilmekte ve sisteme otomatik olarak aktarılabilmektedir. Sabit sistemlerle de bir metre mesafeden içerideki hayvanların bütün bilgileri alınabilmektedir. Bu şekliyle hayvan varlığını çok daha doğru ve hatasız tespit mümkün olmaktadır. Güvenilir hayvan hareketlerinin sağlanması, işletme kayıtlarının tutulması, hayvan sayılarının güncellenmesi elektronik ortamda hata payı olmadan sağlanabilmektedir.”(İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.