235 liraya trafik sigortası olur mu?

235 liraya trafik sigortası olur mu?
235 liraya trafik sigortası olur mu?

 

Vatandaşın ekonomisinde bu hafta trafik sigortasını ucuza yaptırmanın yollarını açıklıyoruz. Her şeyden önce bu işin en temel noktası geçmişe yönelik hasarlı kazanızın olmaması. Peki bu yeterli mi? Kesinlikle hayır. Öncelikle tüm şirketlerden fiyat teklifi almalısınız...

 

ÖNCE başlıktaki sorunun cevabını vereyim. Evet 235 liraya trafik sigortası olur. Trafik sigortasında fiyatların nasıl uçtan uca oluştuğunu, şirketlerin stratejilerini, ucuza trafik sigortası yaptırmanın yollarını az sonra açıklayacağım. Unutmayın trafik sigortası, kaza yaptığınızda karşı tarafın hasarlarını karşılıyor. Siz, kendinize veya şirketinize ait bir aracın hasarını karşılanması için kasko yaptırmak zorundasınız. Yani bu iki sigorta aslında birbirini tamamlıyor. Gelin önce işe kasko sigortası ile başlayalım.

 

KASKO POLİÇENİZİ İYİ OKUYUN

Kaza durumunda sigorta şirketlerinin verdiği teminatlarda büyük farklılıklar olabiliyor. Bu yüzden sigorta şirketlerinden fiyat alırken verdikleri teminat235 liraya trafik sigortası olur mu

şekillerine de bakın. Örneğin hasar durumunda orijinal parça mı kullanacak eşdeğer mi? Ya da aracı yetkili servis de mi onaracak yoksa sigorta şirketi kendi belirleyeceği ya da anlaşması olduğu herhangi bir serviste mi? Hasar durumlarında size araç vermek zorunda kalırsa muadil araç mı verecek herhangi bir araç mı? Tüm bunlar kasko için ödeyeceğiniz bedeli yüzde 35-40 oranında etkiliyor. Benim için ucuzluk önemli eşdeğer parça veya servis fark etmez de diyebilirsiniz... Ama sizden hem yüksek bir fiyat isteniyor hem de eşdeğer parça, yetkisiz servis teklif ediliyorsa aman dikkat edin. Siz en iyisi aracınızın garanti kapsamından çıkmasını istemiyorsanız hem sigorta şirketi hem de aracı aldığınız bayi ile konuşun.Ayrıca teminat kapsamında mini onarım paketi bulunması, hasarsızlık indirimi (geçmişte sizden kaynaklı bir kaza olmaması) gibi koşullar da fiyatı etkiliyor. Teklif alırken bu koşulların tümünü kıyaslamayı unutmayın.

TRAFİK SİGORTASININ İNCELİKLERİ

 

Gelelim başlıktaki konumuza yani trafik sigortasına. Trafik sigortasını ucuza yaptırabilmenizin en temel şartı, geçmişe yönelik bir hasarlı kazanızın olmaması. Örneğiyle açıklamaya çalışayım. Diyelim ki yeni bir araç aldınız. Eskiden size ait de bir araç yoktu. Sigorta sistemi sizi 4. kademeden sisteme dahil ediyor. Yani tam ortadan. Çünkü sigorta sisteminde 1’den 7’ye kadar kademe var. 4. kademeden sisteme giriyor ve kaza yapmadığınız her yıl bir kademe yükseliyorsunuz.

 

Kaza yaparsanız da her yıl bir kademe düşüyorsunuz. Bu yılı hasarsız geçirdiniz önce 5 sonraki yıl 6’ya bir sonraki yıl da 7. kademeye ulaşıyorsunuz. İşte bu 7’nci kademe piyango demek. Çünkü en ucuz trafik sigorta teklifini almak için bu 7’nci kademeye ulaşmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse... Diyelim ki 4. kademeden yapılan bir aracın sigortası 2500 liraya yapılabilirken, çok hasarlı bir sürücünün yani 1. kademeden yapılan bir trafik sigortası 5000 liraya kadar ulaşabiliyor.

Tersi durumda ise yani 7. kademeye yükselmiş bir trafik sigortasının bedeli ise 600–800 liraya kadar inebiliyor. Ortalama trafik sigortası bedeli 680 lira olarak ifade ediliyor. Bana ulaşan ve bu yıl yapılan en ucuz trafik sigortası ise 235 liraya yapılmış. Peki ucuza sigorta yaptırmak için tek başına 7’nci kademeye ulaşmak yeterli mi? Kesinlikle hayır. Öncelikle tüm şirketlerden fiyat teklifi almalısınız. Bunu yapmak için Sigorta Bilgi Merkezi’nin web sitesinden (www.sbm.org.tr) yararlanabilirsiniz. İnternet sitesine TC kimlik numaranızı, aracınızın plakasını girdikten sonra 10 dakikalık bir bekleme süresi geçiriyorsunuz. Bu süreçte tüm şirketlerin trafik sigortası teklifleri tek tek ekrana düşüyor.

 

Ama ne teklifler! Ben bu yazıyı yazarken bir arkadaşımıza ait araç için trafik sigortası teklifi aldım. Bu araç için 31 şirket teklif verdi. Genele baktığımda ortalama teklifler 800-1000 lira aralığında gerçekleşti. Verilen en pahalı teklif 1917 lira iken en ucuz teklif 625 lira oldu. Dikkat edin arada 3 kat fark var. Rekabete açık bir ortam tamam ama bir şirket neden diğer şirketin üç katı teklif verir? İşte bunun nedeni sigorta yazarımız Noyan Doğan Perşembe günü Hürriyet de yazdı. Pahalı teklif veren şirket bilin ki o süreçte trafik sigortası yapmak istemiyor. Geçen yıl sigortanızı çok ucuza yapan bir şirket tazminat ödemeleri nedeniyle bilançosu bozulduğundan yani zarar ettiğinden 2016 için çok pahalı teklif verebiliyor. Ya da tam tersi. Eğer o yıl bol miktarda poliçe kesmeye yani nakit akışına ihtiyacı varsa, geçen yıl çok pahalı teklif veren bir şirket o yıl size en ucuz teklifi sunabiliyor. Siz siz olun geçen yıl çok ucuza yaptırdım diyerek gidip sadece o şirketin teklifini baz alarak bu yıl trafik sigortası yaptırmayın. Mutlaka tüm şirketlerin teklifini görüp karar verin. Teminatlar aynı olduğuna göre göz göre zarar etmeyin!

ÇOK ÖNEMLİ İPUCU!

TRAFİK sigortası yaptıranlar. Eğer bir kaza yaptıysanız ve kusur sizdeyse, karşı tarafın 1000 liraya kadar olan hasarlarını trafik sigortanızdan değil de235 liraya trafik sigortası olur mu

kendinizden karışılamaya gayret edin. 1000 liranın altındaki hasarları kendiniz karşılarsanız, sigorta sisteminde kademe kaybetmezsiniz. Böylece önümüzdeki yıllar için alacağınız trafik sigorta teklifleri çok daha ucuz olacaktır.

Doğru metrekareyi satın alın

 

EV alacaklar arasında ilginç bir polemik dolaşıyor. Ev alanlar satın aldıkları dairelerin metrekaresinin zaman zaman gerçekte daha düşük olduğundan yakınıyor. Diyelim ki; bir daire satın almak isteniz ve satılan dairenin 102 metrekare olduğu iddia ediliyor. Bunun da net kullanım alanı olduğu söyleniyor. İşin içine balkonlar, asansörler, apartman boşlukları gibi kullanım alanlarının dahil edildiğine ilişkin ilginç tartışmalar yaşanıyor. Aslında o dairenin kaç metrekare olarak size teslim dileceğini anlamanın en basit çözümü belediye tarafından onaylanan kat ittifakı projesi. Bu yüzden özellikle bu projeleri kontrol etmenizde fayda var. İnşaat halindeki bir daireyi satın almanız durumunda da projenin değişme olasılığı bulunuyor. Bunun için sizden proje değişikliği muvafakatnamesi isteniyor. Bu belgeyi verdiğiniz anda projenizde metrekare dahil her türlü değişikliği peşinen kabul etmiş oluyorsunuz. Bu ayrıntıya dikkat etmenizde fayda var.

 

Derbi maçını nerede kaça izlerim?

DÜNYANIN sayılı derbileri arasında gösterilen Fenerbahçe-Galatasaray maçı için geri sayım başladı. Bilet fiyatlarının 100 lira ile 400 lira arasında değiştiği derbi için biletler günler öncesinden tükendi. Peki maçı dışarıda veya evde izlemenin bedeli ne kadar?* Evde Digiturk’ünüz var ancak Lig TV aboneliğiniz yok ise derbiyi tek maç satın alma seçeneği üzerinden izleyebilirsiniz. Bunun bedeli 60 lira.* Dışarıda alkollü bir mekanda maçı izlemenin bedeli ise stadyumda izlemekten daha pahalı. Kişi başı mönü fiyatı uygulayan restoranlarda yemek ve içeceklerin dahil olduğu maç keyfi 80 lira ile 200 lira arasında değişiyor.* Maçı kahvehanelerde izlemenin bedeli ise kişibaşı 10 lira. (Kaynak: Hürriyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.