15 gün içinde 132 anız yangınına müdahale edildi

15 gün içinde 132 anız yangınına müdahale edildi
DİYARBAKIR - Havaların ısınmasından ve ekinlerin biçilmesinden sonra bölge genelinde sıkça karşılaşılan anız yangınlarıyla ilgili olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici bazı uyarılara bulundu.

Diyarbakır’da 15 gün içerisinde 132 anız yangını olduğunu bildiren Bilici, “Anız yakarak belki 10 liralık bir masraftan kurtulduklarını zannederler ama anız yakmanın yüzde 90 oranında bir zararı mevcuttur” dedi.

  Özellikle Diyarbakır ve bölgede son günlerce sıkça yaşanan anız yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici, sadece Diyarbakır’da 15 gün içerisinde 132 anız yangınına müdahale ettiklerini belirtti. Bu yangınların doğaya ve insanlara çok ciddi sıkıntılar yaşattığını kaydeden Bilici, çiftçilere bu konuda eğitim verilmesi gerektiğine dikkat çekerek anız yakmaya verilen para cezasının daha da ağırlaştırılması gerektiğini savundu. Bilici, şunları kaydetti:

  "Havaların ısınması ve ekinlerin biçilmesinden sonra maalesef ilimizde ve bölgemizde sıkça karşılaştığımız anız yakma olaylarına bu yılda başlandı. Maalesef diyoruz çünkü haykırışlarımızı gerek basın gerek kamuoyu önünde dile getirmemize rağmen bir türlü bu konunun önüne geçip engelleyemedik. Çiftçilerimize yönelik olarak belediyemizin bastırmış olduğu broşürler var. Onların da dağıtımını yaptık. Yine de çiftçilerimiz bizim uyarılarımıza mahalli çevre kurulunun kararına rağmen bugüne kadar anız yakmama konusunda herhangi bir adım atmadılar. İlimizde sadece 15 günlük süre içerisinde 132 anız yangınına müdahale ettik.”

  “ANIZ YANGINLARINDA BİRÇOK HAYVAN YA YUVASINI TERK EDİYOR YA DA ÖLÜYOR”

  Bu yangınlarda gerek doğaya gerek insanlara çok ciddi sıkıntılar yaşattığını gördüklerini ve anız yangınları nedeniyle birçok hayvanın ya yuvasını terk ettiğini ya da öldüğünü ifade eden İtfaiye Daire Başkanı Bilici, “Anız yakmanın çevreye ciddi olumsuz etkileri vardır. Özellikle yakılan anızlar rüzgarın da etkisiyle orman ve yerleşim alanlarına doğru ciddi bir olumsuzluk yaşatmakta. Anız yangınları nedeniyle birçok hayvan ya yuvalarını terk etmekte ya da maalesef ölmektedir. Toprağa da olumsuz etkileri vardır. Anız yangınları sonucu toprağın yüzey dokusu üzerinde bulunan organik maddeler yok olmaktadır. Yok olan organik maddeler verimi de beraberinde düşürmektedir. Ayrıca toprak üzerindeki ekolojik dengeye de zarar vermektedir. Anız yangınları ayrıca kurak ve yarı kurak bölgelerde erozyonu arttırmaktadır. Belki 10 liralık bir masraftan kurtulduklarını zannederler ama yüzde 90 oranında bir zararı mevcuttur. Hasatı ve verimi düşürmektedir. Doğaya canlılara insanlara zararı vardır. Dolayısıyla birkaç kuruş mazottan, tekrar sürmeyeyim yaklaşımından kaynaklı bu tür davranışlardan vazgeçmeleri konusunda bugün burada bunu tekrardan dile getiriyoruz. Anız yakmaya verilen para cezasının daha da ağırlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçilerimize anız yakmama konusunda bir eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçilerimizin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.