VİDEO - Ezidilerin Çarşema Sor Bayramı'nda konuşan Ahmet Türk; "Müslümanlar adına Ezidiler'den özür diliyorum"

VİDEO - Ezidilerin Çarşema Sor Bayramı'nda konuşan Ahmet Türk;  "Müslümanlar adına Ezidiler'den özür diliyorum"
 Özel Haber
DEM Partili Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Ezidiler'e yönelik bugüne kadar 73 katliam gerçekleştiğini, bu katliamların çoğunun da Müslümanlar tarafından yapıldığını hatırlatarak, "Müslümanlar adına Ezidiler'den özür diliyorum" dedi.

TİGRİS HABER - Ezidi Kürtler'in her yıl Nisan ayının 13'ünden sonraki ilk Çarşamba gününde kutlanan Çarşema Sor Bayramı'na katılan Mardin DEM Partili Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Ezidiler'e yönelik bugüne kadar 73 katliam gerçekleştiğini, bu katliamların çoğunun da Müslümanlar tarafından yapıldığını hatırlatarak, "Müslümanlar adına Ezidiler'den özür diliyorum" dedi.

ezidi-bayrami-ahmet-turk.jpeg

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'ne bağlı ve Ezidiler'in yaşadığı Burç Köyü'nde bu yıl geniş katılımlı Çarşema Sor Bayramı kutlandı. Ezidi inanışına göre Cebrail ve melekleri, dünyayı yaratmak için evrene iner. Çarşamba günü dünyanın yaratılışı biter. Yani Çarşema Sor, dünyanın doğduğu Çarşamba'dır. Nisan ayının 13'ünden sonraki ilk Çarşamba'ya denk düşen Çarşamba gününde de Ezidiler tarafından Çarşema Sor Bayramı kutlanıyor. Asıl gerçek Çarşema Sor, Irak Kürt Bölgesi'ndeki Laleş bölgesinde kutlanıyor. Orada çeşitli ritüller yapıldıktan sonra ruhani liderleri olarak kabul ettikleri Baba Şeyh'in elini öperek dua ediyor.

Kürtçe dualar edildi

Burç Köyü'nde sabah saatlerinde, bayramın kutlanacağı alan temizlenerek, Ezidilere özel renga renk süslendi. Kendilerine ait Kürtçe şarkılar eşliğinde, renga renk elbiseler giyen kadınlar halay çekerek Çarşema Sor'u kutladı. Çarşema Sor Bayramı'nda 'kari' adı verilen ot ve güller, kırmızı şakayıklar toplandı. Kadınlar farklı renklere boyadıkları yumurtaları, 'kulere' adı verilen ekmekle, özellikle yoksul ailelere ikram edildi. Bazı çiftçiler ise, yılın bereketli geçmesi için yedikleri yumurtaların kabuklarını toprağa serpiştirdi. Daha sonra Burç Köyü'ndeki kutlamanın sonunda da köyün ruhani lideri olarak kabul edilen şeyhin eli öpülerek, Kürtçe dualar yapıldı.

ezidi-bayrami.jpeg

73 kez katliama uğradılar

Merasim sonrası kısa bir konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Ezidler'in geçmişinde yaşanan katliamlara dikkat çekerek, "Bugün Ezidiler'in bayramı, bütün Kürtler'in bayramı, bütün Kürtler'e kutlu olsun. Ezidilere bugüne kadar 73 katliam uygulandı. Bunların çoğunu Müslümanlar yaptı. Bu katliamları kınıyorum. Müslümanlar adına Ezidiler'den özür diliyorum" dedi.

Daha sonra konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir de, Ezidi halkının kendi toprağında katledilmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü hatırlatarak, "Bugün iki duyguyu aynı anda yaşıyorum. Bu topraklar Ezidilerin toprağı. Ezildiler bu toprakların sahibidir. Ama sürekli dışlanıyor ve katlediliyorlar. Diğer taraftan bu bayram gününün mutluluğunu yaşıyorum. Bütün Kürtler'in bayramını kutluyorum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum