Yumurta satışlarında O ibare kalkıyor

Yumurta satışlarında O ibare kalkıyor
Yumurtada yapılan yeni düzenlemeye göre, raf ömrü için artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" kullanılacak.

Yumurtalarda 'Son Tüketim Tarihi' Kalkıyor

TİGRİS HABER - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı, yumurtaların israfını önlemek amacıyla bu değişikliği getiriyor. Yumurtanın raf ömrüne ilişkin düzenleme, Avrupa Birliği (AB) tüzüğündeki kurallarla uyumlu hale getiriliyor.

Yeni Düzenleme ile İsrafın Önüne Geçilecek

Yumurtaların raf ömrü, AB tüzüğündeki "A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün" kuralına göre düzenlenecek. Ayrıca, A sınıfı yumurtaların yumurtlama tarihinden itibaren 10 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi gerekecek. 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar, B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilecek.

'Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi' ile Raf Ömrü Uzatılacak

Yumurtaların israfını önlemek amacıyla raf ömrü için kullanılacak "son tüketim tarihi" ifadesi yerine, AB'deki uygulama doğrultusunda "tavsiye edilen tüketim tarihi" kullanılacak. YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, uygun muhafaza koşullarında yumurtaların daha uzun süre tüketilebileceğini belirterek, "Marketlerde raflarda 15 veya 20'nci gününde aldığımız yumurtaları 35-40 gün buzdolabında saklayarak, 'ziyan oldu' diyerek çöpe atıyoruz. Bu, milli bir israftır," dedi.

Muhafaza Koşulları Yumurtanın Ömrünü Etkiliyor

Afyon, yumurtaların uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda kullanım ömrünün uzayacağını vurguladı. Yumurta kabuğunun bütünlüğü korunmuş, bakterilere maruz kalmamış, aşırı sıcağa ve tozlu ortamlara maruz kalmamış yumurtalar daha uzun süre tüketilebilir. Türkiye'de 28 günlük raf ömrü önerilmekte, bazı ülkelerde bu süre 90 güne kadar çıkabilmektedir.

Marketlerde Denetimler Devam Edecek

Marketlerdeki denetimlerin, yumurtaların 28 gün sonunda raftan toplama kriteri ile devam edeceği belirtiliyor. Afyon, "28 günün ardından tüketiciye ulaştırılmayan yumurtalar raflardan toplanacak," şeklinde konuştu.

Bu yeni düzenleme ile yumurta tüketiminin daha sürdürülebilir hale gelmesi ve israfın azaltılması hedefleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.