Yoldaş Apartmanı: 'Dikkat ve özensizlik' 60 cana mal oldu

Yoldaş Apartmanı: 'Dikkat ve özensizlik' 60 cana mal oldu
Ruhsatsız ve projesiz inşa edilen Yoldaş Apartmanı, 6 Şubat depremlerinde 60 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Müteahhit Sadullah Yoldaş, 16 yıl 3 ay hapse mahkûm edildi. Gerekçeli karara göre müteahhit gerekli dikkat ve özeni göstermemişti...

ARDIL BATMAZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan, 60 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin yaralandığı Yoldaş Apartmanı, 1994 yılında yapıldı. Bodrum, zemin, 8 normal ve 1 teras katı olmak üzere toplam 11 kattan oluşan ve 5.946 metrekare inşaat alanına sahip olan Yoldaş Apartmanı’nın ruhsatsız ve projesiz olduğu, o güne kadar müteahhidi ve yetkililer dışında kimse tarafından bilinmiyordu.

yoldas-apartmani.jpg

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı ve binanın müteahhidi Sadullah Yoldaş hakkında dava açıldı.

İddianamede şu ifadelere yer verildi:

"Şüpheli Sadullah Yoldaş’ın elverişsiz malzeme kullanarak, projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz bir bina inşa ettiği, bu binayı insanların ikametine tahsis ettiği, her ne kadar bu sonucun gerçekleşmesini istememiş olsa da sonucu öngörmesine rağmen eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla 60 kişinin ölümünden ve 9 kişinin yaralanmasından sorumlu olduğu anlaşılan şüphelinin, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma' suçundan cezalandırılması kamu adına iddia ve talep olunur."

yoldas-apartmani-1.jpg

22 yıl hapis istemi

60 kişinin ölümüne, 9 kişinin yaralanmasına sebep olan Sadullah Yoldaş, 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanıyordu. Bilimsel bilirkişi raporuna göre de sorumluluk Sadullah Yoldaş’a aitti. Raporda, Yoldaş Apartmanı’nın belediye arşiv dosyasının bulunmadığı, yapı ruhsatının ve ruhsat ekinde olması gereken mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin mevcut olmadığı belirtildi.

yoldas-apartmani-2.jpg

Ayrıca, betonarme imalatlarının TS500 standardı ve 1975 Deprem Yönetmeliği’ndeki konstrüktif koşullara uygun yapılmadığı, binanın yapı kullanım izin belgesinin de bulunmadığı raporda yer aldı.

Raporda, 60 kişinin ölümüne neyin sebebiyet verdiği de açıklandı:

"Yoldaş Apartmanı'nın ruhsatsız, projesiz ve kaçak olarak inşa edilmesi, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması nedeniyle yıkıldığı görüşüne varılmıştır. Bu yıkımda, binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılması nedeniyle inşaatı yapan müteahhidin sorumlu olduğu kanaatine ulaşılmıştır."

26 Eylül 2024 tarihinde davada karar çıktı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına Sadullah Yoldaş katılmazken, avukatlar, depremde yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları hazır bulundu.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Sadullah Yoldaş'ı 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma' suçundan 16 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak tutuklanmasına karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadelere yer verildi:

"Sanık söz konusu binanın kaçak, ruhsatsız ve projesiz olduğunu bildiği ve kat sahiplerine teslim ederek eyleminin sonuçlarını ön gördüğü halde gerekli dikkat ve özeni göstermemiştir. Yoldaş Apartmanı’nın normal binada olması gereken şartları taşımadığı için sanığın bilinçli taksirle hareket ettiği mahkememizce kabul edilmiştir.”

Gerekçeli karara göre “dikkat ve özensizlik” 60 cana mal olmuştu

Bu trajedinin yanı sıra, Yoldaş Apartmanı'nın enkazından umut dolu bir hikâye de gün yüzüne çıktı. Depremde ağır yaralı olarak kurtarılan 18 yaşındaki Rojbin Aygün ve 51 yaşındaki komşusu Zeynep Öncü, hastanede yan yana odalarda tedavi gördü. Rojbin, depremde iki ablasını, Zeynep ise oğlunu kaybetti. Tedavi süreçlerinde birbirlerine destek olan bu iki komşu, yaşama birlikte tutundu. Şimdi ise hayallerini, yeniden komşu olarak hayatlarına devam etmek üzerine kuruyorlar.

Depremde yaşanan bu büyük kayıpların arasında, Rojbin ve Zeynep'in 'yoldaşlık' hikâyesi, insan ruhunun zorluklar karşısındaki direncini ve birlikte olmanın gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.