YKS Tercih Maratonu Başladı: Bölümlere göre sıralama ve Dikkat edilmesi gerekenler!

YKS Tercih Maratonu Başladı: Bölümlere göre sıralama ve Dikkat edilmesi gerekenler!
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre üniversite tercih süreci bugün başladı ve 2 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu yıl sınava 2 milyon 819 bin 362 aday girdi. Üniversitelerde yaklaşık 1 milyon kontenjan bulunuyor.

Tercih Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

TİGRİS HABER - Adayların bölümlerin taban puanları, başarı sıralamaları, burs, yurt ve öğrenim ücretleri gibi merak ettiği soruların cevapları, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alıyor. Tercihlerde bu yıl da baraj yok. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı hesaplananlar Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde puanı hesaplananlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilirler.

Özel Şartlar ve Koşullar

  • Kılavuzu Dikkatlice İnceleyin: 24 tercih hakkınız bulunuyor. Ancak tüm tercihlerinizi doldurmak zorunda değilsiniz. Tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturun ve “Kazanırsam, mutlu olur muyum?” sorusunu kendinize sorun.
  • Özel Koşullara Dikkat: Kılavuzdaki “Özel Koşul ve Açıklamalar” sütununu dikkatlice inceleyin. Burada programın ücretli olup olmadığı, yaş, sağlık, cinsiyet gibi istenen özel şartların yanı sıra vakıf üniversitelerinin ücretleri, burs şartları gibi bilgiler de bulunuyor.
  • OBP Kaybı: Bu yıl bir programı kazanıp da kaydolmazsanız, gelecek yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınızın (OBP) yarı yarıya düşeceğini unutmayın. Bu da 15 ile 30 puan arasında bir kayıp demek.
  • Listeyi Son Kontrollerden Geçirin: Tercih süreci içinde listenizde değişiklik yapabileceksiniz ancak süreç tamamlandığında değişiklik yapamayacaksınız. O nedenle tercih listenizi tamamlamadan önce son kontrolleri yaptığınızdan emin olun ve listenizin bir çıktısını alıp saklamayı unutmayın!

Başarı Sıralaması Sınırlamaları

Tercihlerde baraj kalktı ancak bazı programlarda başarı sırası sınırlaması devam ediyor. Buna göre:

  • Tıp programlarında en düşük başarı sırası: 50 bin
  • Hukukta: 125 bin
  • Mühendisliklerde: 300 bin
  • Mimarlıkta: 250 bin
  • Öğretmenlik programlarında: 300 bin
  • Eczacılıkta: 100 bin
  • Diş hekimliğinde: 80 bin

Belirlenen başarı sıralarının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecekler. Üniversite tercih sürecinde kılavuzu dikkatlice inceleyin ve tüm koşulları göz önünde bulundurarak tercihlerde bulunun.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.