Yıkımına karar verilen stadyum esnafı: Masraflarımız karşılansın
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesinde bulunan Atatürk Stadyumu, kente yeni bir stadyum yapılması ile yıkımına karar verilirken, stadyumun altında faaliyet yürüten esnaflar ise bu durumdan mağduriyet yaşadıklarını söylediler.
Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel ile de görüşen esnaflar, yeni stadyum tamamlanıncaya kadar kendilerine süre tanınmasını isteyerek, dükkânlarına yaptıkları masrafların da karşılanmasını talep ettiler.
On yıldır stadyumda esnaflık yaptığını belirten Sezai Culu, “Yeni stadyum henüz bitmiş değil. Yeni stadyum tamamlanıncaya kadar da maçlar burada oynanacaktır. Yani, burada müsabakalar hala devam etmektedir. Neden apar topar bizi çıkarmak istiyorlar? Hiç değilse yeni stadyum bitinceye kadar buradaki esnafa müsaade etsinler. Ayrıca, buraları dükkân haline getirinceye kadar bir sürü masrafımız oldu ve hiç kimse bu masrafımızı karşılamaya da yanaşmıyor. Ne bize yeni stadyum yapılıncaya kadar zaman tanıyor ne dükkâna yaptığımız masraflarımız karşılanıyor ne de yeni stadyumda bir yer veriliyor. Hiçbir şey vermeden ceketimizi alıp dükkânlarımızı terk etmemiz isteniyor. Burada esnaflar olarak mağduruz ve hiç kimsenin bize en ufak bir kolaylık, esneklik tanıdığı yok” diye konuştu.
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesinde bulunan Atatürk Stadyumu, kente yeni bir stadyum yapılması ile yıkımına karar verildi. Bugüne kadar Gençlik Spor İl Müdürlüğü bünyesinde olan stadyum TOKİ’ye devredilirken, TOKİ ise stadyumda dükkânları bulunan esnafın buraları boşaltmasını istiyor. On yıllarca stadyum’da işletme sahibi esnaflar ise, mağduriyet yaşadıklarını ve dükkânlara yaptıkları masrafların karşılanmasını talep ediyor. Ancak, şuan Atatürk Stadyumu, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye devredildiği için de esnaflar bir muhatap bulamıyorlar.
Atatürk Stadyumu esnafları ile sorunlarını ve mağduriyetlerinin giderilmesi konusundaki taleplerini dinledik. Dükkânlara yaptıkları masrafların karşılanmasını isteyen esnaflar ayrıca yeni stadyum tamamlanıncaya kadar da bir esneklik kendilerine tanınması konusunda yetkililere çağrıda bulundular.
NEDEN APAR TOPAR ÇIKARTIYORLAR?
On yıldan beri Cafe işlettiğini söyleyen Sezai Culu, “Biz burayı işyeri haline getirmek için bir sürü paralar harcadık. Ben burayı ilk aldığımda buralar tuvaletti. Birçok esnaf arkadaşım da boş depo olarak kiraladı dükkânı. Yani, buraları bu hale getirinceye kadar bir sürü masraf ettik. Burada bugün 50 tane esnaf var, çıkın diyorlar ama nereye çıkalım nasıl yapalım. Yeni stadyum henüz bitmiş değil. Öğrendiğimize kadar yeni stadyum 2017 yılında tamamlanıyor. Yeni stadyum tamamlanıncaya kadar da maçlar burada oynanacaktır. Yani, burada müsabakalar hala devam etmektedir. Neden apar topar bizi çıkarmak istiyorlar? Hiç değilse yeni stadyum bitinceye kadar buradaki esnafa müsaade etsinler. Ayrıca, buraları dükkân haline getirinceye kadar bir sürü masrafımız oldu ve hiç kimse bu masrafımızı karşılamaya da yanaşmıyor. Ne bize yeni stadyum yapılıncaya kadar zaman tanıyor ne dükkâna yaptığımız masraflarımız karşılanıyor ne de yeni stadyumda bir yer veriliyor. Hiçbir şey vermeden ceketimizi alıp dükkânlarımızı terk etmemiz isteniyor. Burada esnaflar olarak mağduruz ve hiç kimsenin bize en ufak bir kolaylık, esneklik tanıdığı yok” diye konuştu.
Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel ile görüştüklerini ifade eden Sezai Culu, “Atatürk Stadyumu, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye devredildi ve TOKİ de esnafların buradan çıkmasını istiyor. Birkaç gün önce Yenişehir Kaymakamı esnafları topladı ve bize stadyumdaki dükkânlarımızı boşaltmamızı istedi.
1.5 YILDIR KİRA ÖDEMİYORUZ
1979’dan beri esnaflık yaptığını belirten İzzet Tekin, “37 yıldır buradayım. Biz burayı devraldığımızda burası pislik içinde idi. Burasının dükkân haline getirinceye kadar altını üstünü kapısını penceresini her şeyini yeniden yaptık. Zamanın valisi bizi çağırdı ve eğer ileride buradan çıkarsanız masraflarınızı öderiz dedi. Tabii ki, bu sözlü bir beyandı ve bugün o gününün üzerinden çok zaman geçti. Bugün ise Gençlik spor il Müdürlüğü TOKİ’ye devretmiş. TOKİ ise müteahhite satmış ve biz bugün herhangi bir muhatap bulamıyoruz. 1.5 yıldır kiramızı ödeyecek muhatap bulamadığımız için bugün burada işgalci konumuna düşürülmüşüz” dedi.
MUHATAP BULAMIYORUZ
Esnaflar olarak mağdur edildiklerini ve bu konuda Kayseri ve Bursa örneklerinde olduğu gibi mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda yetkililerden bir esneklik beklediklerini belirten, Ali İhsan Hanazay, “ 15 yıldır buradayım ve çay bahçesi işletmekteyim. Ben ve Sezai Culu, yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesine başvurduk ama mahkemeyi kaybettik. Yaklaşık bir yıl önce mahkemeye başvurduk ancak dava aleyhimize sonuçlandı. Kaymakam Bey’in de bugün bize söylediği şudur: ‘Siz, Gençlik Spor İl Müdürlüğüne tespit davası açın.” Yani, Kaymakam Bey’in bize söylediğine göre TOKİ bizim muhatabımız değil, çünkü TOKİ Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile mukavelesini imzalamıştır ve geriye dönük olarak bizden sorumlu değildir. Avukatımız aracılığıyla Gençlik Spor İl Müdürlüğüne sorduk onlar da mesele bizden çıkmıştır diyor. Yani, biz şimdi kimi muhatap alacağız, masraflarımızın karşılanmasını kimden talep edeceğiz açıkçası bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var o da şuan mağduruz.
İŞGALCİ DEĞİLİZ
Kayseri ve Bursa’da da böyle bir durum yaşanmıştı ama orada esnafların mağduriyetleri giderilmişti. Bizimde istediğimiz bundan fazla bir şey değildir. Dükkânlara yaptığımız masraflar karşılansın, yeni stadyum yapılıncaya kadar bize süre tanınsın, hepsi budur. Bizi burada işgalci gibi göstermeye çalışıyorlar ama bizim buradan çıkmayız gibi bir tavrımız kesinlikle yoktur. Sadece mağdur edilmeden ve makul bir süre içinde çıkmak istiyoruz. Önümüz yaz ve burada hala müsabakalar devam ederken neden apar topar çıkarılmak istiyoruz, biz yetkililere bunu soruyoruz. Yetkililerden istediğimiz, mağdur edilmeden buradan çıkmak ve masraflarımızın karşılanması konusunda bir esneklik gösterilmesidir” şeklinde konuştu.
Ali Abbas YILMAZ/ özel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.