VİDEO- Yeşillikte fiyatlar üçe katlandı
Tigris Haber- Resmi enflasyon rakamları bir yana sokaktaki enflasyon vatandaşın belini büküyor.
Dar gelirli vatandaşın sofrasında her geçen gün bir şeyle eksilirken, market reyonlarına uğramayan vatandaşın vazgeçilmezi pazar tezgahlarında da fiyatlar el yakıyor. Sofraların süsü olan yeşilliklerde fiyatlar üçe katlanırken, yeşilliklerin demetler ise gittikçe küçüldü. Pazarda bir demet Maydanoz, Roka, Tere, Nane 1.5 TL’ye satılıyor.
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi kapalı semt pazarında esnaf da vatandaş da fiyat pahallılığından şikayetçi.
‘Torbasını 15 TL’ye aldığımız Maydanoz şuan hal’de 60TL’
Ürün fiyatlarının yüksek olmasının pazarcı esnafından kaynaklanmadığını belirten İdris Salık, Hal fiyatlarına işaret etti. Salık, “Fiyatların pahalı olması bizim elimizde olan bir şey değil. Hal’de fiyatlar yüksek. Özellikle yeşillik fiyatları çok arttı. Hal fiyatları yüksek olunca ister istemez tezgahta da fiyatlar vatandaşın cebini yakıyor. Tüm yeşilliklerde fiyat yüksek. Maydanoz, Nane, Dereotu, Tere, Roka, Marul, Yeşil Soğan, hepsinde fiyatlar katlanmış durumda. Yazın üç tanesini 1TL’ye sattığımız yeşilliklerin şimdi tanesi 1.5 TL. Yeşil Soğan’ın zaten yanına varılmıyor. Hal’de bile kilosu 20 TL’ye kadar çıkıyor. Ispanak ha keza kilosu 5 TL ve pazarcı esnafın Ispanak’tan kazandığı en fazla 25 kuruştur. Torbasını 15 TL’ye aldığımız Maydanoz şuan hal’de 60TL. Marul’un kasası 8TL’den 30 TL’ye çıkarsa pazarcı ne yapsın vatandaş nasıl alsın. Neye elinizi atsanız iki üç kat zamlanmış. Bunun nedeni de hal’de mal yok! Vatandaş fiyatlara tepki gösterse de mecbur alıyor, ne yapsın. Şuan pazarda ucuz olan tek şey Limon. Limon dışında her şey pahalı” diye konuştu.
‘Piyasada az olan ürünün hal’deki fiyatı da yükseldi’
Pazarcı esnafı Ahmet Karadeniz, yüksek fiyatları piyasadaki ürün yetersizliğine bağladı. Karadeniz, şunları söyledi: “Yeşillik pahalı doğrudur ama hal’de ürün yok. Olan da yüksek fiyattan satılıyor. Antalya’yı hortum vurdu ve bu da ister istemez piyasadaki ürünün azalmasına sebep oldu. Piyasada az olan ürünün hal’deki fiyatı da yükseldi. Pazarcı ise yüksek fiyata ve az miktarda aldığı ürünü ister istemez tezgahındaki fiyatlara yansıtıyor. Yani, her şey birbirini etkiliyor.”
‘Ekili alanlar sabit ama nüfus yerinde durmuyor’
Esnaf Naim Bingöl ise artan fiyatların nedeninin nüfus artışı olduğunu söyledi. Ekili alanların sabit kalırken nüfusun artığına dikkat çeken Bingöl, şöyle konuştu: “Pazar tezgahında fiyatlar el yakmaktan öteye geçmiş. Artık fiyatlar insanı komple yakıyor, ateş bütün vücuda yayılmış. Tabii her şeyden önce kış mevsimidir ve ürün her yerde az. Piyasada az ürün olunca fiyatlar otomatikman artıyor. Bunun dışında maliyetler artıyor; nakliye, işçilik, poşet vs. her şeyin fiyatı yükseldi. Antalya’daki hortumun fiyatları etkilediği söylense de bu gerçeği yansıtmıyor. Hortum bir mazerettir, asıl sorun piyasada az ürün olmasıdır. Türkiye’nin nüfusu gittikçe artıyor ama bun karşılık üretim artmıyor, hatta gittikçe düşüyor. Hal’e ürün nereden geliyor; Akdeniz Bölgesinden, Çukurova’dan. Ekili alanlar sabit ama nüfus yerinde durmuyor. Yani nüfusun artışına oranla artan bir üretim yok. Talep artıyor ama arz aynı bu da fiyatları yükseltiyor.”
‘Ben müşteri olsan bir kilo Domatesi 5 TL’den alamam’
Domates fiyatının anormal olduğuna vurgu yapan Hakan Akmeşe, “Ben müşteri olsan bir kilo Domatesi 5 TL’den alamam. İki gün önce Domatesin fiyatı 7 TL idi. Vatandaş ne yapsın, vaziyet perişanlıktan başka bir şey değil” diye konuştu.
‘Esnaf kazanmadan ben iş yapamam’
Pazarcı esnafına dürüm satarak geçimini sağlayan Ahmet Elibal, kendi işinin durumunun esnafın işinin iyi olup olmamasına endeksli olduğunu söyledi. Elibal, “Bir dürüm 6 TL, yani bir kilo Domates parasıdır. Satışlarımız berbat şekilde düşmüş durumda. Esnaflar yemeden içmeden kesilmişler. Pazarda fiyatlar pahalı ama esnafın suçu yok, hal’den alırken pahalı alıyorlar. Pazarcı esnafı günde iki kilo eksik mal satsa o gün aç kalır, yemek yemez. Esnaf az ürün sattığı gün kendini cezalandırır, yemeğinden keser. Esnafın işleri iyi olsun diye en çok ben dua ediyorum. Çünkü işleri iyi olduğunda gelip yemek yiyecekler ve benim de işlerim açılacak. Yani onların işlerinin iyi gitmesi ilk önce beni etkiliyor. İşi yolunda giden esnaf yemeğini de bol yer. Esnaf kazanmadan ben iş yapamam” dedi.
Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.