VİDEO - Tarım fuarında 'zirai dron' sergisi
Mahsum Kara
TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Grup tarafından organize edilen, Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 14’üncüsü Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. 30 Nisan’a kadar açık kalacak fuarda, 108 firma stant kurdu. Fuarda tarım makinelerin yanı sıra tarım üretimi için kullanılan yeni teknolojik araçlarda satışa sunuldu.
Diyarbakır büyük bir tarım alnına sahip
Tigris Haber’e konuşan gübre üreticisi Kürşat Akın, “Firma olarak iki senedir Diyarbakır’da düzenlenen tarım fuarına katılıyoruz. Diyarbakır büyük bir tarım alnına sahip. Bizde Mardin Mazıdağ’da üretim yapıyoruz. Bu fuarda çiftçilerle biraraya gelerek, onların dertlerini dinliyoruz. Çiftçilerimizle iletişim kurup değerlendirmeler yapıyoruz. Yılda yaklaşık 700 bin ton Ent gübresi ve 500 bin ton ise Dap gübresi üretiyoruz. Üretimlerimizi büyüterek çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Tarımda yeni teknoloji, Zirai dronlar
Son yıllarda tarım üretiminde kullanılan zirai dron makinelerinin satışını yapan Cemil Gençtak, “Düzenlenen bu fuarlar, tarım için çıkarılan yeni makineleri çiftçilerin beğenisine sunulmasını sağlıyor. Dronla yapılan tarım ilaçlamaları daha sağlıklı oluyor. Çünkü arazinin içine girilmeden ve ekinlere zarar verilmeden ilaçlama yapılıyor. Üretimi yapılan bu zirai dronlar sadece ilaçlama değil, aynı zamanda tohumlama işlemi de yapıyor. Büyük çiftçilerimiz artık bu sisteme yabancı değil. Diyarbakır’da birçok arazide üretim yapan çiftçiler artık bu yeni teknolojiyi kullanıyor. Bu cihazlarımızın fiyatı normalde 21 bin Dolardan satılırken, fuara gelen çiftçilerimizin alması için 19 bin Dolara indirdik” ifadelerini kullandı.
Yem fiyatları çok yüksek
Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda düzenlenen Malak yarışmasında malağı birinci olan çiftçi Nesih Atlı, “Malaklarımızı doğduktan sonra 3 ay boyunca sütle besliyoruz. Bakımına önem gösteriyoruz. Ben kendim çiftçiyim. Her şey çok zorlaştı bizim için. Bizler için önemli olan yem fiyatları bile artık çok pahalı, almakta zorluk yaşıyoruz. Özellikle devletin bu konuda çiftçilere yardım etmesi gerekiyor” dedi.
Makineleri satmaksa zorlanıyoruz
Traktör makineleri üreten bir firmanın satış müdürlüğünü yapan Ramazan Uyanık ise, artan ekonomik sorunlarla birlikte, alım gücünün düşmesinden kaynaklı fuarın geçmiş yıllara oranla daha sönük geçtiğine dikkat çekti. Uyanık, “Traktör ve biçerdöver fiyatları maalesef 3 kat yükseldi, bu durum satışlarımızı etkiledi. Tarım alanlarının azalmasından dolayı elimizde bulunan makineleri satmakta zorluk yaşıyoruz. Bu fuarların asıl amacı rekabet ortamını artırmaktır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.