VİDEO - Tanrıkulu gündeme getirdi, kent halkı otoban’ı konuşuyor: ‘Projeye dâhil edilsin’
Ramazan Yavuz-ÖZEL HABER
TİGRİS HABER - Bu yazıyı, tanıdık bazı otobüs şoförlerinin önerisi üzerine daha önceden hazırlamıştım. Görsel ve röportaj eksikliklerini gidermeye çalışıyordum. CHP Diyarbakır Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu’nun konuyu meclis gündemine getirmesi tamda denk geldi, iyi de oldu.
#TigrisHaber, “'PROJEYE DAHİL EDİLSİN'" manşetiyle İsmail Küçükkaya'nın Halk TV'DE sunduğu Yeni Bir Sabah programında.@KucukkayaIsmail pic.twitter.com/FKBykZP7aQ
— Tigris Haber (@TigrisHaber) October 31, 2023
Irak lideri Saddam Hüseyin’in ipini çeken ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon güçleri 2003 yılında Irak’a askeri operasyon düzenledi. O dönem Doğan Haber Ajansı’nda çalışıyordum. Büro şefimiz Naci Sapan, operasyonu izlemem için benim Irak’a gitmem gerektiğini söyledi. Ancak Habur sınır kapısı gazetecilerin geçişine yasak olduğu için mecburen önce Suriye’ye oradan Ürdün üzerinden de Irak’ın başkenti Bağdat’a geçmem gerekiyordu. O dönem Suriye Türkiye’ye vize uyguluyordu. Vize işlemlerini hallettikten sonra Nusaybin sınır kapısından Suriye’nin Kamışlo ilçesine geçtim. Tabii burada bir gece kaldıktan sonra kiraladığım araçla önce Halep’e, orada da bir gece kaldıktan sonra önce Şam’a ardından Ürdün’ün başkenti Amman ve daha sonra Bağdat’a geçtim. Bu zorlu yolculukta epeyce macera yaşadım. Ama burası şimdi anlatmanın yeri değil.
Suriye’de Kürtler ve Arapların yaşadığı bölgeler arasındaki fark
Bunları niçin yazdığımla ilgili konuya gelirsek. Kamışlo’dan yola çıktık. Yol çekilecek gibi değil. Kullanım miatlarını doldurmuş eski araçları gibi yolda çok kötü. Yolların bozuk olması nedeniyle paldır küldür gidiyorsunuz. Sanki Suriye hükümeti buralardan vaz geçmiş, kaderine terk etmiş gibi. Yanılmıyorsam Halep’e 50 kilometre kala yol aniden sanki otobana döndü. Sesler kesildi. Bizde biraz rahatlamış olduk. Kamışlo’dan kiraladığım aracın şoförü Kürtçe, “Gördün mü farkı. Halep’e yaklaştık yollar nasılda düzeldi. Biz Kürtlerin yaşadığı bölgelere hükümet eskiden beri önem vermiyor. Yolların halini gördün. Buralar ise nasıl kaymak gibi” demişti. Hakikaten de doğru söylüyordu. Halep’ten Şam’a gidene kadar da yol adeta otoban gibiydi.
Bizde duble yol ayrımı yok ama..!
Şimdi buraya kadar okuduğunuzda konu sanki anılarımı anlatıyormuşum gibi algılanabilir. Ama durum böyle değil.
Şimdi Suriye’de ulaşım yolları konusunda gördüklerimden bizim bölgeye dönelim ve karşılaştıralım. Yani Batı’da yapılan o göz alıcı duble yollar bizim bölgemizde de var mı?, Yok mu?. Ak Parti hükümeti bu konuda ayrım yapıyor mu, yapmıyor mu?
Bakın duble yol diyorum.!!
Otoban demiyorum.
Bu dubleyol yapma konusunda AK Parti hükümetlerinin öyle çok fazla eleştirilecek bir yönünü açıkçası görmüyorum. Doğruya doğru. Haklıya da hakkını teslim etmek gerekiyor. Özellikle duble yol konusunda hükümetin batı ile doğu illeri arasında ayrım yaptığını söyleyemeyiz. Çünkü bölgenin genelini geziyoruz ve görüyoruz. Duble yol yapımı konusunda hayli yol alındı. Bölgenin bütün kentleri ve hatta ilçelerin büyük bölümüne dahi duble yollar yapıldı. Bazı yerlerde yapılmaya da devam ediliyor. Mesela Diyarbakır trafiğini rahatlatan çevre yolu ulaşıma açıldı. Araçlar yeni yapılan duble çevre yol üzerinden Mardin, Batman, Şanlıurfa ve Elazığ’a transit gidip gelebiliyor. Bu kent açısından çok önemli bir hizmet.
Bir türlü randıman alınamayan yol
Ha, aksaklıklar yok mu, var. Bazı yollar yapıldıktan daha 2-3 yıl geçmeden bakıyorsunuz hemen bozuluyor. Buna en güzel örnekte Diyarbakır ile Bismil yol ayrımına kadar olan duble yolu örnek olarak verebiliriz. Maalesef yapıldığı günden beri bir türlü bu yoldan verim alınamadı. Diyarbakır’dan Bismil yol ayrımına gidene kadar araçların adeta canı çıkıyor. Paldır güldür gidiyorsunuz. Bir bakıyorsunuz yol aniden tek şeride düştü. Nedeni ise yine onarım. Yani doğru dürüst bu iş ele alınıp en az 10 yıl sorun çıkaramayacak şekilde bu yol onarılamıyormu!?.
Onarım bittikten sonra standartlara uygun olup olmadığına bakılamıyormu ki, 2-3 yılda yine aynı berbat şekle geri dönüyor. Duble yolların birçok kesiminde de bu sorunlar yaşanıyor.
Otoban bulunan illerin Diyarbakır’dan üstünlüğü ne?
Duble yollar konusundaki görüşümüzü aktardıktan sonra yavaş yavaş asıl konuya geliyoruz. Şanlıurfa veya Otoban’ın geçtiği diğer iller Diyarbakır’dan çok mu büyük. Veya Diyarbakır’dan ne gibi bir üstünlükleri var.? Tarihlerimi, ekonomileri mi, kültürlerimi, sosyal yapıları mı daha gelişkin? Farkları ne yani Diyarbakır’dan?.Diyarbakır Doğu ve Güneydoğu’nun kalbi durumunda. Tarihte de ipek yolu üzerinde bulunuyordu. Bölgeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka görmeye geldiği bir kadim kent. Nüfusu da günden güne artıyor. Yerli ve yabancı turist sayısı da her yıl adeta katlanıyor. Bu kentte bu kadar gelişmişlik yaşanıyorken Otoban’dan niye mahrum ediliyor?
Otoban haritası Şanlıurfa’da sonlanıyor
Mersin, Adana, Gaziantep ve ardından ta Şanlıurfa’ya kadar oldukça süratli geliyorsunuz. Çünkü otobanı kullanıyorsunuz. Çokta rahat ve güvenli. Ama Şanlıurfa’dan sonra Diyarbakır yönüne döndüğünüzde Otoban aniden kesiliyor. Sanki başka bir Coğrafya ya girmişsiniz gibi. Otobanın olması diğer kent ve ilçeleri de olumlu etkileyecek. Tabi gönül ister ki sadece Diyarbakır değil, bölgenin bütün kentlerine gitsin otoban. Karayollarında yayınlanan yol haritasına baktım, otoban Mersin’den başlıyor Şanlıurfa’da bitiyor. Haritanın devamı ise yok.
Yıllardır halk arasında konuşulan bir konu
Bu otoban meselesi yıllardır Diyarbakır’da sadece halk arasında konuşulan bir konuydu. Bir iki sivil toplum kuruluşu dışında da şimdiye kadar pek dile getirilmedi ve o seslerde duyulmadı veya duyulmak istenmedi. Dikkat ettim şimdiye kadar Diyarbakır milletvekillerinin pek ilgisini çekmedi bu konu. Sadece Ak Parti’den seçilen milletvekillerini kast etmiyorum. Daha önce sadece Ak Parti ve HDP milletvekilleri vardı. Şimdi ise CHP’den de milletvekili var.
Tanrıkulu, meclise taşıdı
Bu konuyu yekvücut olarak niye meclis gündemine getirmiyorlar. Geçen hafta sadece CHP Diyarbakır Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu’dan bu konuda ses yükseldi. Bu otobanın önü Şanlıurfa’dan sonra niye kesildi?. Otoban niye Diyarbakır’a kadar getirilmedi?.Bu da bir hak değil mi? Hükümet niye yapmıyor bu otobanı? Bütçe mi yok, fiziki şartlar mı uygun değil. Duble yollar nedeniyle gerek mi görülmüyor? Yapılmamasının nedeni ne?.Bu soruların muhatabı tabi ki hükümet. Ama bunu hükümete birinci derece de soracak olanlar ise parti ayrımı olmadan kentin bütün milletvekilleridir. Sadece CHP Diyarbakır Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu’nun sesini yükseltmesiyle olacak şey değil?. Bu konuda parti ayrımı olmaksızın birlik olunmalı. Özellikle de kentin Ak Partili milletvekillerinin sesi daha gür çıkmalı. Sonuçta iktidar onlarda. Tanrıkulu, 2023-2035 otoyol ağında Diyarbakır’ın otoban dışında tutulmasının nedenini, haklı olarak Ulaştırma ve alt Yapı Bakanlığı’na soruyor.
Tanrıkulu, sorularını şöyle sıralıyor:
“Diyarbakır otoban ağı projesinin dışında niye tutuluyor?,Diyarbakır’ın büyük bir özlem duyduğu otoban projesi Şanlıurfa’ya kadar gelirken Diyarbakır’a projelendirilmemiş.Diyarbakır’ın tarihi bir kent, bölgenin siyasi, kültürel ve aynı zamanda sanayi merkezi olduğu göz önüne alındığında, Diyarbakır’da otoban sorununun giderilmesi hususunda Bakanlığınızca ivedi etkili ve somut önlemler alınarak ilgili projelendirme yapılacak mıdır? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca 2023 yılı bütçesinde Diyarbakır İline ayrılan toplam ödenek tutarı ne kadardır? Bu ödenek tutarı hangi kalemler için kullanılmıştır?”
Otoban için mücadeleyi yaparım
Konuyla ilgili Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen ile de konuştum. Oda, kısaca Otoban’ın mutlaka Diyarbakır’a gelmesi gerektiğini belirterek, şunları söylüyor:
“Otoban’ın gelmemesi için mücadele eden biri varsa karşısında beni bulur. Otoban’ın kentimize faydası çok büyük olur. Otobanın Diyarbakır’a gelmesini canı gönülden istiyorum ve her türlü mücadeleyi de yaparım. Diyarbakır’dan Gaziantep, Mersin, İstanbul’a giderken otobanı kullanıyoruz. Benim otobüsçü esnafının da yüzde 99’u zaten otoban’ın Diyarbakır’a getirilmesini istiyor” diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.