VİDEO - Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulunda Suriye’yi konuştu;‘ Kürtler olmadan barış inşa edilemez’

VİDEO - Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulunda Suriye’yi konuştu;‘ Kürtler olmadan barış inşa edilemez’
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Suriye politikaları ve orada yapılacak görüşmelerle ilgili konuştu.

TİGRİS HABER - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Suriye politikaları ve orada yapılacak görüşmelerle ilgili konuştu. TBMM Genel kurulunda konuşan Tanrıkulu, AK Partinin Suriye politikaları konusunda özeleştiri vermesi gerektiğine vurgu yaptı, şöyle dedi; “Suriye'de barış inşa edilecekse Kürtleri dikkate almayan, oradaki halkların iradesini dikkate almayan bir barış inşa edilemez. Ancak bu şekilde ilerlenebilir” dedi.

Sezgin Tanrıkulu, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada hükümetin Suriye politikasını eleştirdi. Tanrıkulu, “Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yanlış politikalarından buraya geldik. Biz yıllarca Suriye'ye bu şekilde müdahale etmeyin dedik. Ve 13 yılda maliyeti ortada, hem Türkiye’ye maliyeti ortada hem de Suriye’ye maliyeti ortada” ifadelerini kullandı.

Ak Partinin yanlış politikaları

Türkiye'nin yeni bir başlangıç yaparak ağırlığını Suriye'de barış, uzlaşma, istikrar ve güvenden yana koyması gerektiğine vurgu yapan Sezgin Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye meselesi halkın demokrasi, özgürlük ve onurlu yaşam beklentilerinin dış güçler tarafından yönlendirilmeye ve ülkenin geleceğinin Suriyelilerce değil dışarıdan dayattığı hedefler doğrultusunda belirlenmesine çalışılmasından kaynaklanması lazımdır. Çözümün hedefi ne olmalıdır? Sayıyorum. Bir, şiddetin sona ermesi Suriye'de. İki, ülkedeki bütün din, mezhep ve etnik grupların varlık ve haklarının anayasal ve uluslararası hukuk zemininde güvence altına alınması. 2012’de söylemişiz. 2013’te söylemişiz. Oradaki halkların iradesine uygun demokratik bir Suriye rejimin inşa edilmesi. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi ne yaptı? Dünyanın bütün cihatçı örgütlerini, bütün küresel teröristlerini dünyanın 80 ülkesinden küresel teröristleri, cihatçıları Esad'ın düşmesi açısından Suriye'de topladı ve Türkiye'de lojistik destek sağladı. Dolayısıyla bugün Suriye’nin bu noktaya gelmesinde ve bu sorunun bizim iç meselemiz haline gelmesinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yanlış politikaları vardır.”

“Suriye eski Suriye değil”

Adalet ve Kalkınma Partisinin Suriye politikaları konusunda öz eleştiri yapması gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, “Bir de kabul edelim, Kürtler de eski Kürtler değil Suriye de eski Suriye değil. Bunu kabul edelim. Eğer Suriye'de barış inşa edilecekse Kürtleri dikkate almayan, oradaki halkların iradesini dikkate almayan bir barış inşa edilemez. Bunu da herkesin bilmesi lazım. Ancak bu şekilde ilerlenebilir. Ben o nedenle Adalet ve Kalkınma Partisinin burada Suriye konusunda öz eleştiri vermesi, kendi yanlışını görmesi ve buradan yürümesi gerektiği görüşündeyim.” (Haber merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.